obżarstwa. Czy Wam też trudno oprzeć się pokusom, które czekają przy wigilijnym stole i podczas dwóch kolejnych dni tradycyjnego, rodzinnego biesiadowania? Ciasteczka, pierniki, makowiec, barszcz z uszkami, karp, kaczka, bigos, pierogi - lista pyszności jest dłuuuga i kusząca. Nic dziwnego, że po świętach wielu z nas ma problem z zamknięciem spodni i zrzuceniem zbędnych kilogramów (zwłaszcza, jeśli nie udało się(...)które są mniej kaloryczne i zdrowsze. Na przykład, zamiast tłustego karpia, możemy wybrać rybę po grecku lub pieczoną z warzywami czy z brzoskwinią (przepis na moim blogu 😊 ). Zamiast ciężkiego bigosu, możemy zjeść lekką sałatkę z kapusty kiszonej. Zamiast ciasteczek i pierników, sięgnijmy po suszone owoce lub orzechy. Warto pamiętać, że nie musimy próbować wszystkiego, co jest na stole. Wybierajmy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajogurtem / śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, mix sałat z winegretem, mix sałat z winegretem, pomidorkami, oliwkami, surówka z kiszonej kapusty , modra kapusta, surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany / jogurtu, bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone / z patelni / z wody / brokuły do obiadu / fasolka szparagowa / kalafior. Smacznego Kotlety mielone
Zasmakuj Kuchnipodania. Na przykład na wschodzie Polski popularne były potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawano potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowano także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. W XXI wieku polskie potrawy wigilijne są nadal ważnym elementem polskiej kultury(...)przykład na wschodzie Polski popularne są potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawane są potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowane są także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. Polskie potrawy wigilijne są kuchnią tradycyjną, która przywiązuje dużą wagę do zwyczajów
ProstePesto.plZamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kiszona z dodatkiem grzybów boczniaków, suszonych pomidorów które nadają potrawie wyrazisty smak. Szybko, prosto przygotujesz danie na różne uroczystości, którym zaskoczysz gości. czytaj przepis
Kulinarna Chwilawygląda grecka musaka, już napisałam. Robienie musaki bez beszamelu, bakłażana czy z ziemniakami to nie jest już prawdziwy grecki przepis. Nie oszukujmy się, jakby jakiś Azjata zrobił polski bigos z wodorostów czy ktoś by się na to zgodził, że to nadal jest bigos? Już widzę to zgorszenie i larum. 😁 To nie znaczy, że nie jestem za improwizacją, za inspirowaniem się
Dieta moja pasjaktórej skład wchodzą liście laurowe, rozmaryn, imbir, pieprz, kminek i lubczyk – smak tej przyprawy sprawdzi się jako marynata do mięs i warzyw, a także do jednogarnkowych dań (np. bigosu). Przyprawa cytrynowa łączy w sobie skórkę z cytryny, kurkumę, tymianek, pieprz i czosnek. Wyróżnia się świeżym smakiem, który pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, sosów oraz pieczonych warzyw, a także(...)zrobić przyprawę laurową? Liście laurowe i rozmaryn zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymiesza z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz zastosować jako dodatek do wielu dań – np. bigosu, sosu grzybowego, pasztetów, a także jako marynatę. PRZYPRAWA CYTRYNOWA Składniki na cytrynową przyprawę: 1 cytryna 2 łyżki tymianku 1 łyżka soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu
Via Gustokomponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu Schronisko Bukowina . Kiełbasa to doskonały produkt nie tylko na grilla ale też jako dodatek do dań obiadowych jak bigos z cukinii , świąteczny bigos tradycyjny , makaron z kiełbasą , czy jako dodatek do zupy . Dlatego wysoko cenię dobrej jakości kiełbasę, z której mogę przygotować różnorodne potrawy na każdą porę dnia. Kiełbasa
codojedzeniakomponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu Schronisko Bukowina . Kiełbasa to doskonały produkt nie tylko na grilla ale też jako dodatek do dań obiadowych jak bigos z cukinii , świąteczny bigos tradycyjny , makaron z kiełbasą , czy jako dodatek do zupy . Dlatego wysoko cenię dobrej jakości kiełbasę, z której mogę przygotować różnorodne potrawy na każdą porę dnia. Kiełbasa
codojedzeniasię w niego nie wczytywałam, ale po tym jak wyglądała na zdjęciu i po nazwie doszłam do tego jak można ją zrobić. I w sumie powstało coś na kształt bigosu, chłopskiego garnka. Powstało coś bardzo smacznego, wiosennego. My klasycznie jakoś bardzo nie uradowała wieść o tym co będzie na obiad, ale on ogólnie nie jest fanem bigosu, więc nie spodziewałam
Kardamonovysię w niego nie wczytywałam, ale po tym jak wyglądała na zdjęciu i po nazwie doszłam do tego jak można ją zrobić. I w sumie powstało coś na kształt bigosu, chłopskiego garnka. Powstało coś bardzo smacznego, wiosennego. My klasycznie jakoś bardzo nie uradowała wieść o tym co będzie na obiad, ale on ogólnie nie jest fanem bigosu, więc nie spodziewałam
KardamonovyDzisiaj podam przepis na bigos z młodej kapusty, bardzo smaczny i aromatyczny. SKŁADNIKI : 2 nieduże główki młodej kapusty plaster masła 1 cebula 1 kiełbasa (dowolna ) 3 łyżki suszonych warzyw 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 pęczek koperku PRZYGOTOWANIE : Do dużego(...)minut. Co jakiś czas ją mieszam. Następnie dodaję pęczek pokrojonego koperku, doprawiam jeszcze do smaku, dodaję sok z cytryny, ketchup, mieszam i zakręcam gaz. Tak więc mamy wspaniały bigos z młodej kapusty i teraz go nie przykrywamy niech on sobie odparuje. Podajemy go z ulubionymi ziemniaczkami, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: ? 250 g makaronu łazanki ? 400 g pieczarek ? 2 cebule ? 1 mała główka kapusty ? 1 udko kurczaka ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, przyprawa do bigosu ? 50 g sera żółtego Wykonanie: ? Ugotować łazanki al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ugotować udko kurczaka w wodzie z przyprawami. ? Usmażyć boczek pokrojony w kostkę. ? Cebulę pokroić, usmażyć na oleju, dodać(...)pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie. ? Zemleć w maszynce pieczarki z cebulą, kapustę, boczek i mięso kurczaka. ? Wymieszać z łazankami, dodać do smaku przyprawę do bigosu. ? Wyłożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
To co kochamsię prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry
To co kocham