zimowy obiad lub kolacje. Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam! Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka
Blog z ApetytemSzybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Super pomysł na przekąskę Sylwestrową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzimną wodę (100-150 ml) i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zacznie mięknąć. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i zdrewniałą część, kroimy na kawałki (można w kostkę), przerzucamy do bigosu, jeszcze chwilę dusimy, tym razem bez przykrycia, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
R'n'G KitchenBardzo spodobał nam się ten przepis na wegański bigos. Łączą się w nim składniki z różnych bajek kulinarnych, razem tworząc niezwykle pyszną całość. Mnóstwo smaku i bez grama mięsa. Przepis na bigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść
Kulinarna PolskaPolska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdarować by nie zrobić tego specjału. Przejrzałem kilka stron kulinarnych, przetłumaczyłem i wybrałem to co najbardziej mi pasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina
Ogrodnik w podróżylubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto. Artykuł Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska pochodzi
ProstePesto.plSezon na młodą kapustę w pełni, którą można przygotowywać na najróżniejsze pyszne sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem. 4-5 porcji młoda kapusta moja ważyła
Andzia Pichcizawsze wkładam słoik do woreczka , wtedy w razie wycieku , półki są czyste . Taka kapucha jest pyszna i przechowa się bez szwanku, aż do wiosny …A wtedy na bigos lub kapuśniak , który po prostu wymiata na kminkówce Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyświąteczne potrawy. Czy oznacza to, że będąc na diecie Keto czy Paleo nie obchodzi się Świąt Bożego Narodzenia? I że na moim wigilijnym stole nie pojawi się barszcz, bigos, pasztet czy też świąteczne ciasto? A może świątecznych potraw nie da się dostosować do tych diet i Boże Narodzenie Keto & Paleo nie ma racji bytu…? Skądże znowu! Otóż wszystkie
Modern Cave GirlKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenblogu już jest przepis na bigos z cukinii i prawie taki sam,ale czasem warto coś przypomnieć .U mnie tym razem z braku w domu odpowiedniej ilości koncentratu pomidorowego dałam dodatkowo ketchup. 2 kg cukinii (4 średnie cukinie) 300 g marchewki (2 średnie marchewki) 1 cebula 0,5 kg kiełbasy cienkiej 7 łyżek koncentratu pomidorowego [ dałam 3 łyżki koncentratu
Moje domowe kucharzeniesię dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju
cool and minty