bigos - 2221 przepisów (strona:25/149)

Bigos z cukinii 153

Bigos z cukinii gości już na moim stole od wielu lat.  Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy... Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam. Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką(...)posiekaną cebulą. Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki. Całość smażyć do miękkości. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).   Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.   (*) Dodając koncentrat pomidorowy

Di gotuje
Bigos z kabaczka z lekko wędzoną nutą 208

sezonie letnim bigos czy jak kto woli leczo z kabaczka to klasyka gatunku. Jest to lekkie danie, które smakuje zarówno na ciepło i zimno, idealnie sprawdzające się w upałach. Mój bigos ma lekko wędzony smak, a dla uczynienia go bardziej sycącym oraz pełnowartościowym daniem, czyli zawierającym też białko dodałam podsmażone na złoto wędzone tofu. Zamiennie można użyć kabaczka, cukinię(...)dodaj koncentrat pomidorowy i zielsko. Dopraw solą i jeżeli już wszystko jest idealnie miękkie dodaj podsmażone na złoto i pokrojone w kostkę tofu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Bigos z kabaczka z lekko wędzoną nutą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 186

Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem . Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego !   Artykuł Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bigos z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 380

okresie kiedy u nas pojawiają się "młode"i świeże warzywa i owoce wszystko smakuje dużo lepiej. To też nie mogło być inaczej tylko musiał u mnie zagościć bigos z młodej kapusty. Od czasu jak odkryłam suszone pomidory w ale-raj dodaję je do różnych potraw częściowo zastępując nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej(...)młodej kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy  3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu   pieprz czarny i sól do smaku Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo

Ala piecze i gotuje
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 192

Dzisiaj mam dla Was bigos inny od wszystkich na moim blogu. Bigos, który bardzo przypadł nam do gustu i po Świętach był już robiony po raz kolejny.  Przyprawa do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealny bigos do zrobienia na ostatnią sobotę Karnawału. Dzięki uprzejmości Firmy  HAŃDEREK  mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie(...)poza czosnkiem i miodem.Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie miód, jeśli bigos jest zbyt kwaśny. Polecam ten bigosik, bo jest tego wart. Smacznego

Gosia gotuje
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 152

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam więc(...)użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw. Parę lat temu zrobiłam z nim gulasz wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy

Kardamonovy
Bigos wege z żurawiną 169

Bigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo

Zasmakuj Kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 174

wygotuje dolać trochę wody. Sosu musi być około połowy wysokości mięsa. Ja gotowałam w garnku elektrycznym. Nastawiony na wolne gotowanie i 2 godziny. Wtedy nie trzeba dolewać wody. Przygotowanie bigosu – na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier(...)Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić na później. Jak mięso już jest prawie miękkie to włożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Położyć na górę bigos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 195

dworze w ogródku no i wtedy robię coś szybkiego ale i pysznego na obiad.Używam również w takich wypadkach szybkowaru w którym błyskawicznie się gotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI . Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również(...)pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   1 duża cebula   2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej

Sama słodycz i szczypta chili
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 176

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem(...)kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! 5052

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty

Kulinarne Przeboje
Bigos 157

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa(...)kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 169

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa(...)bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy

Ugotowane pozamiatane
Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 124

Nowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim(...)boki. • Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 167

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się(...)prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować

To co kocham