zupa - 39353 przepisów (strona:80/2624)

PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 164

Czyli jak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły Delikatnie prószył śnieg. Powietrze było przyjemnie rześkie od trzaskającego mrozu.  Niebo nad Łysą Górą robiło się co raz bardziej zatłoczone. Co chwila z furkotem przelatywał ktoś na swojej turbo miotle lub dawno nietrzepanym dywanie.  W powietrzu czuć było strzelające iskry. W ogóle atmosfera była jakoś wyjątkowo napięta. Ktoś(...)kulinarną opanowały dogłębnie.  - Ale się tego dziś zlazło! Wszak to chyba z tysiąc gęb do wyżywienia! - utyskiwała najmniejsza z nich. - Hedwisiu, jakoś damy radę. Kilka magicznych sztuczek i zupa będzie wyśmienita! - zapewniała z przekonaniem druga, hipnotycznym wzrokiem mierząc gotowy do warzenia kocioł. - Same zobaczycie, jeszcze będą chcieli dokładki! - nieprzerwanie prorokowała nadal pokaźna blondyna, zamaszystym ruchem przewiązując długie włosy zieloną

Grunt to przepis!
TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY) 207

Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:D  Tradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą(...)pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza.  Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa 139

Witam serdecznie Propozycja na smaczną zupę z pokrzywy, jeżeli ktoś jeszcze takiej nie robił to polecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie mniej zanieczyszczona, a jak już się wybierzemy po pokrzywę to możemy przy okazji zebrać szczaw na zupę szczawiową:). Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego około 300 g listków pokrzywy 2 ząbki czosnku przyprawy(...)listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta imbiru sól, pieprz olej do smażenia do zabielenia zupy: 40 g mąki pszennej lub kukurydzianej 4 łyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu

Uwaga Babcia Gotuje
Ekspresowa zupa rybna 194

Ugotowanie zupy rybnej wymaga zwykle nieco cierpliwości. Nawet jeśli nie wymaga ona od nas wiele konkretnej pracy, to samo ugotowanie wywaru na rybie może zająć trochę czasu. Do takich tradycyjnych rozwiązań na pewno wrócimy, tymczasem jednak proponujemy coś dla niecierpliwych. Dla niektórych zupa rybna na warzywnym bulionie z kostki może zakrawać na coś niegodnego, ale zapewniamy, że patrząc na efekt(...)końcowy wcale nie jest tak źle. Właściwie to jest nawet zupełnie dobrze, gdyż taka zupa jest nie tylko łatwa i szybka do zrobienia, ale też niczego sobie wygląda i świetnie smakuje. Niektórzy mogą być także zdziwieni połączeniem łososia i mintaja. Cóż, kwestia gustu, można przecież użyć np. tylko samego łososia, ale naszym zdaniem takie połączenie smakuje naprawdę dobrze. Warto tylko

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 186

Wbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ na smak zupy. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku potrawami, z kurczakiem lub bez, zwykle mających najwięcej wspólnego z Azją, a o których

Kulinarna Pokusa
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 210

Podsumowanie akcji nie będzie długie, a szkoda. Mimo, że akcja trwała miesiąc to udało się zebrać tylko garstkę przepisów na zupy z udziałem świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :) Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :) Poniżej lista zgłoszonych przepisów. Smacznego! Na www.durszlak.pl Niezwykły rosół z pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog(...)Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą i jajkiem autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa rybna autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa klopsikowa autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa paprykowa autorka:  Katarzynka  | blog

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa curry z Dyni na kokosową nutę czyli Zupowe Wtorki odc.30 148

zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą 1 mała cebula, posiekana 1 mały ząbek czosnku, posiekany 400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido 1 łyżeczka przyprawy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z marchwi, z razowym makaronem, migdalami i miodem czyli Zupowy Wtorek odc.39 163

Mamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja było jedno z dań w dodatku w lutowej KUCHNI. Przepis niebawem jak Gnomy pójdą spać :) Mamy środowe wczesne popołudnie... No i usnęłam wczoraj z Gnomami :) dzisiaj po karnawałowym balu (godz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa, makaron czyli zapowiedzi i niespodzianki 184

będzie krótki post. Od dwóch dni próbuje zamieścić przepis na cudowną, jesienna zupę i nie mam kiedy. Mój podopieczny chory, Córcia dziś w nocy tez w kiepskiej formie. Ja również jakaś bez sił i z bólem głowy. Życie się toczy i niestety nie tylko fajne niespodzianki robi ale o tym inną razą. Dzisiaj o tym co chciałabym Wam zaproponować

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantna, dyniowa zupa laksa, z ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.54 158

Pyszna zupa, która zaszczyciła nas swoją obecnością w ubiegłym tygodniu. Nie nadążam jakoś z blogowymi cyklami ale dzisiaj udało mi się trafić z publikacją idealnie na wtorek. Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. Przepis Jamiego z książki "Moje obiady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa grzybowa z łazankami 186

paseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem

Monia miesza i gotuje
Prosta zupa krem z cukinii 187

dodajemy wyciśnięta z soku startą cukinię i gotujemy około pół godziny. wszystko miksujemy w blenderze a na koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem.  zupa z cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 191

Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 141

czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem

Bon Appetit Małgorzaty