zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą 1 mała cebula, posiekana 1 mały ząbek czosnku, posiekany 400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido 1 łyżeczka przyprawy
Dzieje kuchennej WiewióryMamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja było jedno z dań w dodatku w lutowej KUCHNI. Przepis niebawem jak Gnomy pójdą spać :) Mamy środowe wczesne popołudnie... No i usnęłam wczoraj z Gnomami :) dzisiaj po karnawałowym balu (godz
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie krótki post. Od dwóch dni próbuje zamieścić przepis na cudowną, jesienna zupę i nie mam kiedy. Mój podopieczny chory, Córcia dziś w nocy tez w kiepskiej formie. Ja również jakaś bez sił i z bólem głowy. Życie się toczy i niestety nie tylko fajne niespodzianki robi ale o tym inną razą. Dzisiaj o tym co chciałabym Wam zaproponować
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna zupa, która zaszczyciła nas swoją obecnością w ubiegłym tygodniu. Nie nadążam jakoś z blogowymi cyklami ale dzisiaj udało mi się trafić z publikacją idealnie na wtorek. Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. Przepis Jamiego z książki "Moje obiady
Dzieje kuchennej Wiewiórypaseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem
Monia miesza i gotujedodajemy wyciśnięta z soku startą cukinię i gotujemy około pół godziny. wszystko miksujemy w blenderze a na koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem. zupa z cukinii
Bon Appetit MałgorzatyDodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzatyczosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem
Bon Appetit Małgorzatyodkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę. 4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości. 5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą
Kuchnia domowa AniPyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier
Kuchnia domowa Anisłupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego
Kuchnia domowa Anirazem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały kalafior 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 mały seler 1 łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz mielony kminek 2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowego siekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni
Kuchnia domowa Animnie święta to czas magiczny, może bardziej jako świecki zwyczaj, aniżeli tradycja religijna, ale jednak to wyjątkowe chwile. I niekoniecznie muszą się wiązać z takim, a nie innym wariactwem. ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM. /własny;/ 200g migdałów w całości 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 500 ml mleka 1,5% 4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkizupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką składniki (na 4 osoby) 1 kg bobu 1 l bulionu 80 ml oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek posiekanej kolendry świeża mięta parę plasterków chorizo sól przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić
Stare Gary