Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa jest(...)litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie już zmiękną, to oznacza, że już jest gotowa. Ściągamy ją z płyty grzewczej
Kawa z mlekiemZupa rumforska - kuchnia podkarpacka Zupa rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana(...)był głód, ludzie puchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef
Trzeci talerzSzwedzka zupa grochowa W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później tradycję tę przeniesiono do armii i marynarki, gdzie również taką zupę serwowano w czwartki. Legenda głosi, że szwedzki król Eryk XIV, został zamordowany przez swoich braci, którzy dodali trucizny do takiej właśnie zupy(...)grochowej. Może nie jest to najlepsza reklama, ale muszę przyznać, że zupa jest niezwykle smaczna, sycąca i rozgrzewająca, nie umywa się może do polskiej wojskowej grochówki, ale jest równie dobra na jesienną szarugę. Szwedzka zupa grochowa przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego tematem była zupa skandynawska. Ja zdecydowałam sie na grochówkę, ale koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć
Codzienne Gotowaniekostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita(...)laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy to zrobić
Świat Domowej KuchniZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości za oknem mam już serdecznie dosyć. I taka właśnie jest zupa dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna(...)Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem z kukurydzą Składniki około 700- 800 g dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! Zapraszam po przepis na zupę pieczarkową, pyszną szybko zrobioną. Zupa pieczarkowa – uwielbiam jej smak, zrobiłam ją dzisiaj gdy za oknem deszcz i orkan Grzegorz szaleje. Uwielbiam, dobre ciepłe zupy to taki pyszny comfort food. Prosta i szybka do zrobienia zupa, czy można chcieć czegoś więcej ? Moja zupa zrobiona jest na domowym wywarze(...)który wstawiłam wczoraj wieczorze w wolnowarze, a rano był gotowy. Brakowało pieczarek, szybka wyprawa do sklepu i już możemy zaczynać gotować. Zupa pieczarkowa 40 dkg pieczarek 1 cebula 1 litr wywaru (jeśli nie masz wywaru zobacz jak postępować na końcu wpisu * ) 3 łyżki śmietany 12 % sól, pieprz 1 łyżka koperku ( u mnie suszony ) 3 ziemniaki 1 litr wody Ziemniaki
Kuchnia na wzgórzuJESIENNA ZUPA JARZYNOWA Jesienna zupa na przecierze jarzynowym, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku. Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina(...)nieco zupę ogórkową. Jeżeli zupy Wam zostanie, następnego dnia możecie całość zmiksować na gładką masę i otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula
Moja Książka KucharskaPomidorowa, pomidorówka…Zupa pomidorowa ma wiele nazw i można ją przyrządzić na różne sposoby. Proponuję pomidorową z grillowanych pomidorów. Taka pomidorówka smakuje mi najbardziej, zwłaszcza kiedy grilluję pomidory kiściowe i koktajlowe(...)wszyscy wolą makaron lub mozzarellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa to dla mnie zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. To pole do kulinarnych popisów. Przepisy na zupę, nawet jeśli wzbogacone są o wyszukane
codojedzeniaZupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis. Zupa .. tak, wiem kolejna .. ale jak się powiedziało A to trzeba się tego trzymać, więc zupy u nas w domu goszczą codziennie i to kilka razy dziennie :) I to, że te zupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników(...)będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie na pintereście oczywiście, ostatnio moim ukochanym. Nim zaczęłam szukać, w wolnowarze wieczorem postawiłam rosół
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy(...)m.in. słynnej restauracji „The Fat Duck” w Bray (Berkshire), która jako jedna z czterech w Wielkiej Brytanii otrzymała aż 3 gwiazdki Michelin. Kiedy natrafiłam na przepis „ Zupy z dyni ” w jednej z książek Hestona, wiedziałam, że muszą ją przygotować w sezonie na dynie. Przepis okazał się bardzo prosty (co było miłym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się skomplikowanych
Moja DelicjaZupa grzybowa Składniki: 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa) 1 drobno posiekana większa cebula skrzydełko z indyka włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku(...)cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy
Aromatyczne Podróżemrożenie to najbardziej zdrowy sposób przechowywania żywności. Nie ma nic lepszego w zimę jak kilka malinek czy jagód do owsianki, od razu dzień bardziej słoneczny. Dzisiaj proponuję Wam zupę, bez której nie wyobrażam sobie lata! Zupa jagodowa z ciemnymi owocami takimi jak czereśnie i maliny. Uwielbiam ten smak! Mogłabym ją jeść codziennie ;-) W gruncie rzeczy jest niskokaloryczna, wszystko zależy jaką(...)Można podać z pełnoziarnistym bądź z mąki pszennej. Wybór należy do Was. Ja postawiłam na tradycyjny smak i ugotowałam normalny makaron jajeczny z mąki durum. A jak robię zupę jagodową? Sprawdźcie sami listę składników i działamy! SKŁADNIKI: - 2,5 litra wody - 500 g jagód leśnych - 400 g czereśni bardzo dojrzałych - 250 g malin - laska cynamonu - 10-15 goździków
SMYKWKUCHNIZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory(...)niej pozostałe warzywa. Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły. Wlałam bulion. Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut. Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem. Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak
potrawyregionalneCzyli jak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły Delikatnie prószył śnieg. Powietrze było przyjemnie rześkie od trzaskającego mrozu. Niebo nad Łysą Górą robiło się co raz bardziej zatłoczone. Co chwila z furkotem przelatywał ktoś na swojej turbo miotle lub dawno nietrzepanym dywanie. W powietrzu czuć było strzelające iskry. W ogóle atmosfera była jakoś wyjątkowo napięta. Ktoś(...)kulinarną opanowały dogłębnie. - Ale się tego dziś zlazło! Wszak to chyba z tysiąc gęb do wyżywienia! - utyskiwała najmniejsza z nich. - Hedwisiu, jakoś damy radę. Kilka magicznych sztuczek i zupa będzie wyśmienita! - zapewniała z przekonaniem druga, hipnotycznym wzrokiem mierząc gotowy do warzenia kocioł. - Same zobaczycie, jeszcze będą chcieli dokładki! - nieprzerwanie prorokowała nadal pokaźna blondyna, zamaszystym ruchem przewiązując długie włosy zieloną
Grunt to przepis!Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:D Tradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą(...)pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza. Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę
Słodko-Słony Świat Ilony