zupa - 39132 przepisów (strona:78/2609)

Wegetariańska zupa buraczana 170

Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z  barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki.  Zupa jest(...)litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie już zmiękną, to oznacza, że już jest gotowa. Ściągamy ją z płyty grzewczej

Kawa z mlekiem
Szkocka zupa porowa 190

Szkocka zupa porowa Szkocka zupa porowa (cock-a-leekie), to idealna zupa na zimowe dni. Jest gęsta, zawiesista i pożywna. Zupa porowa uważana jest za szkocką zupę narodową, jednak najprawdopodobniej jej pochodzenia można doszukiwać się we francuskiej zupie cebulowej. Pierwszy przepis na tę zupę pojawił się w XVI wieku, jednak nazwa cock-a-leekie weszła do obiegu dopiero w XVIII(...)wieku. Zupa porowa musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek

Codzienne Gotowanie
Zupa paprykowa z grzankami 117

Papryka to warzywo, które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim(...)całe szczęście do zupy, którą robimy nie potrzebna jest oszłamiająca ilość papryki. Wystaczą trzy a smak uzupełnimy papryką w proszku. Zupa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma potrzeby za bardzo eksperymentować ze smakami i warto stawiać na ich prostotę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce

mecooks
Zupa paprykowa z grzankami 149

Papryka to warzywo, które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim(...)całe szczęście do zupy, którą robimy nie potrzebna jest oszłamiająca ilość papryki. Wystaczą trzy a smak uzupełnimy papryką w proszku. Zupa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma potrzeby za bardzo eksperymentować ze smakami i warto stawiać na ich prostotę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce

mecooks
Krem z batatów 220

Kolejna pyszna propozycja na zupę krem zagościła na moim blogu. Mam już chyba zupy kremy ze wszystkich dostępnych warzyw, niektóre nawet w kilku wersjach smakowych. Zupami można się bawić, za każdym razem nieco zmieniać ich dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast(...)jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie. Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora

nietylkopasta.pl
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 174

Gotowanie tej zupy to czysta przyjemność łączenia składników. Proste, niezwykle aromatyczne, pachnące latem danie. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (pełny gar, którym można obdzielić całą rodzinę lub zamrozić): ok. 19 zł Ten przepis pochodzi z jednego z naszych ulubionych źródeł – serwisu kulinarnego N.Y. Timesa. Wariacji na temat minestrone jest tyle co Włochów. Zresztą tak naprawdę(...)garnka można wrzucić każde warzywo, wzbogacające smak zupy. Nam szczególne spodobał się pomysł z dodaniem białej rzepy. To dość często pomijane warzywo, co jest dla niego krzywdzące. Ma dość ostry smak, na tyle wyczuwalny, że nasze minestrone na koniec nie potrzebowało dodatku pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać ją na ciepło, może też w upalny dzień

Niedzielny kucharz
Wegetariańska zupa buraczana 178

Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z  barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki.  Zupa jest(...)litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie już zmiękną, to oznacza, że już jest gotowa. Ściągamy ją z płyty grzewczej

Kawa z mlekiem
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 156

Zupa rumforska - kuchnia podkarpacka Zupa rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana(...)był głód, ludzie puchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef

Trzeci talerz
Szwedzka zupa grochowa 168

Szwedzka zupa grochowa W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później tradycję tę przeniesiono do armii i marynarki, gdzie również taką zupę serwowano w czwartki.  Legenda głosi, że szwedzki król Eryk XIV, został zamordowany przez swoich braci, którzy dodali trucizny do takiej właśnie zupy(...)grochowej.  Może nie jest to najlepsza reklama, ale muszę przyznać, że zupa jest niezwykle smaczna, sycąca i rozgrzewająca, nie umywa się może do polskiej wojskowej grochówki, ale jest równie dobra na jesienną szarugę.  Szwedzka zupa grochowa przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego tematem była zupa skandynawska. Ja zdecydowałam sie na grochówkę, ale koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć

Codzienne Gotowanie
Zupa ogórkowa na żeberkach 171

kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita(...)laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy to zrobić

Świat Domowej Kuchni
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 197

Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości za oknem mam już serdecznie dosyć. I taka właśnie jest zupa dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna(...)Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem z kukurydzą Składniki około 700- 800 g dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! 136

Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! Zapraszam po przepis na zupę pieczarkową, pyszną szybko zrobioną. Zupa pieczarkowa – uwielbiam jej smak, zrobiłam ją dzisiaj gdy za oknem deszcz i orkan Grzegorz szaleje. Uwielbiam, dobre ciepłe zupy to taki pyszny comfort food. Prosta i szybka do zrobienia zupa, czy można chcieć czegoś więcej ? Moja zupa zrobiona jest na domowym wywarze(...)który wstawiłam wczoraj wieczorze w wolnowarze, a rano był gotowy. Brakowało pieczarek, szybka wyprawa do sklepu i już możemy zaczynać gotować. Zupa pieczarkowa 40 dkg pieczarek 1 cebula 1 litr wywaru (jeśli nie masz wywaru zobacz jak postępować na końcu wpisu * ) 3 łyżki śmietany 12 % sól, pieprz 1 łyżka koperku ( u mnie suszony ) 3 ziemniaki 1 litr wody   Ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 140

JESIENNA ZUPA JARZYNOWA Jesienna zupa na przecierze jarzynowym, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku. Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina(...)nieco zupę ogórkową. Jeżeli zupy Wam zostanie, następnego dnia możecie całość zmiksować na gładką masę i otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula

Moja Książka Kucharska
Pomidorowa zupa z grillowanych pomidorów 180

Pomi­do­rowa, pomi­do­rówka…Zupa pomi­do­rowa ma wiele nazw i można ją przy­rzą­dzić na różne spo­so­by. Pro­po­nuję pomi­do­rową z gril­lo­wa­nych pomi­do­rów. Taka pomi­do­rówka sma­kuje mi naj­bar­dziej, zwłasz­cza kiedy gril­luję pomi­dory kiściowe i kok­taj­lowe(...)wszy­scy wolą maka­ron lub moz­za­rellę. Od czasu do czasu ser­wuję pomi­do­rową w kubku z grzan­kami. Zupa pomi­do­rowa to dla mnie zapach domu i wspo­mnie­nie dzie­ciń­stwa. To pole do kuli­nar­nych popi­sów. Prze­pisy na zupę, nawet jeśli wzbo­ga­cone są o wyszu­kane

codojedzenia
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 166

Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis.    Zupa .. tak, wiem kolejna .. ale jak się powiedziało A to trzeba się tego trzymać, więc zupy u nas w domu goszczą codziennie i to kilka razy dziennie :) I to, że te zupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników(...)będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie na pintereście oczywiście, ostatnio moim ukochanym. Nim zaczęłam szukać, w wolnowarze wieczorem postawiłam rosół

Kuchnia na wzgórzu