zupa - 38908 przepisów (strona:83/2594)

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem 138

Dzień Dobry w sobotę :)  Jestem osobą, która bardzo lubi zupy. Zimą to już obowiązkowo musi u mnie być pyszna i rozgrzewająca zupa. Tym razem przygotowałam marchewkową zupę w postaci kremu. Wzbogaciłam ją mleczkiem kokosowym, przez jest niezwykle aksamitna i delikatna w smaku. Do zupy podałam mięso z fileta z kurczaka, dzięki temu zupa jest bardziej sycąca i z powodzeniem(...)zastąpi nam drugie danie. Tak przynajmniej było u mnie. Koniecznie zróbcie taką zupkę, warto :) Smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 60 dag marchewki 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania przyprawa ziołowa z chili według uznania suszona natka pietruszki według uznania

Izabelawkuchni
Jesienna zupa klopsikowa 111

Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe

Blog z Apetytem
Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! 100

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak uratować przesoloną potrawę? Każdemu, nawet najlepszemu kucharzowi zdarzyło się choć raz w życiu dodać za dużo soli do zupy, mięsa , warzyw czy różnych innych dań. Czy jest sposób, by uratować posiłek? Oczywiście! W poście zawarto kilka wskazówek, co zrobić, by posiłek był ponownie smaczny i „jadalny”. Dodatkowo w poście zawarto porady co zrobić(...)takie sytuacje już nigdy się nie powtórzyły. Jak uratować przesoloną potrawę? Posiłki, które najczęściej przesalamy to zupy. Jest kilka sprawdzonych sposobów na przesoloną zupę. Możesz wybrać najlepszy z nich, który będzie pasował do danej sytuacji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe sposoby na przesoloną zupę Do zupy z nadmiarem soli dodaj dwa surowe, obrane ziemniaki. Gotuj zupę przez 15 minut, następnie wyjmij

To Musisz Wiedzieć
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 95

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są delikatne i młode. Tę zupę można przygotować także ze szczawiu solonego ze słoika jednak to już nie to samo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam(...)także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie

Gotujemy i jemy
Zielona zupa krem z groszkiem ptysiowym 234

Zielona zupa krem z groszkiem ptysiowym. Zielona zupa krem, to nic innego jak pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z groszku. Idealna do podania z groszkiem ptysiowym lub grzankami. U mnie przeważnie właśnie w tej pierwszej wersji. Taka zupę możecie podać na obiad lub napić się jej w chłodne deszczowe dni. Ja uwielbiam ją pić w zimne dni, gdy wracam(...)zmęczona z jakieś podróży. Wystarczy ją nalać do kubeczka i delektować się jej smakiem. Dziś prezentuję Wam tą zupę w innej, ciut bogatszej wersji z groszkiem ptysiowy. Zupę przygotowuję na bulionie. Wzbogacam ją również o serek mascarpone lub zamiennie śmietankę. Jeśli lubicie zupy krem, to zachęcam Was do spróbowania tej zielonej wersji. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Słodkie okruszki
Zupa z brokułów z serem cheddar 99

już kolejny przepis na blogu na zupę z brokułami, tym razem jednak do brokułów dołączyły bataty (słodkie ziemniaki) oraz bardzo przeze mnie lubiany ser cheddar. Dzięki tym dodatkom zupa wyszła pyszna, z mnóstwem smaków i aromatów. Musicie ją zrobić. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: –  najlepsze przepisy na zupy kremy –  orientalna pomidorowa –  zupa(...)smaku lasagne –  krem z groszku z mlekiem kokosowym –  krem z ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z pora z boczkiem –  zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR

nietylkopasta.pl
Klasyczny rosół drobiowy 97

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana? Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)sposób 2 h. W tym czasie zbieraj pianę gromadzącą się na wierzchu ( szumowiny ). Cebulę przekrój na połowę i każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu

Kulinarne S.O.S.
Klasyczny rosół drobiowy 101

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)sposób 2 h. W tym czasie zbieraj pianę gromadzącą się na wierzchu ( szumowiny ). Cebulę przekrój na połowę i każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu

Kulinarne S.O.S.
Test blendera Happycall Axlerim 100

się bez niego obyła. Miałam już styczność z różnymi markami, a przez ostatnie tygodnie intensywnie testowałam blender wysokoobrotowy Happycall Axlerim . I tak oto powstawało całe mnóstwo koktajli, zup, lodów czy nawet mąk. Zobaczcie sami, co z tego wyszło i czy w ogóle warto zainwestować w taki sprzęt. Co  możecie przygotować w blenderze wysokoobrotowym? mleka roślinne kruszony lód hummusy(...)pasty kanapkowe koktajle zupy kremy masła orzechowe mąki z ziaren i płatków lody i sorbety musy owocowe mielona kawa ciasto na naleśniki PARAMETRY TECHNICZNE Zanim przejdziemy do testów, parę słów na temat specyfikacji urządzenia. Pamiętajcie, że zwykły blender za kilkadziesiąt zł i blender wysokoobrotowy to nie to samo. Między nimi jest ogromna różnica, oczywiście na korzyść tego drugiego. Wybierając blender

Powiedz dietom nie
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa 94

pełnych smaku pomidorów. Sos potem wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle dodaję też marchewkę ( zblendowana zagęszcza dobrze pomidorówkę powstałą na rosole) to do pomidorów dodałam jeszcze marchewki i razem upiekłam. Potem to zblendowałam razem z wywarem(...)warzywnym i powstała gęsta zupa z pieczonych pomidorów, marchewki i czosnku. Zupę zabieliłam lekko śmietaną, ale można pominąć ten etap. I żeby było bardziej fikuśnie do tego upiekłam proste chipsy z kaszy quinoa i parmezanu. To super patent- parmezan miesza się z ugotowaną kaszą i zapieka. Parmezan się rozpuszcza i skleja kaszę i powstają chrupiące chipsy. Czas zup się zbliża

Cooking for Emily
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa 111

pełnych smaku pomidorów. Sos potem wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle dodaję też marchewkę ( zblendowana zagęszcza dobrze pomidorówkę powstałą na rosole) to do pomidorów dodałam jeszcze marchewki i razem upiekłam. Potem to zblendowałam razem z wywarem(...)warzywnym i powstała gęsta zupa z pieczonych pomidorów, marchewki i czosnku. Zupę zabieliłam lekko śmietaną, ale można pominąć ten etap. I żeby było bardziej fikuśnie do tego upiekłam proste chipsy z kaszy quinoa i parmezanu. To super patent- parmezan miesza się z ugotowaną kaszą i zapieka. Parmezan się rozpuszcza i skleja kaszę i powstają chrupiące chipsy. Czas zup się zbliża

Cooking for Emily
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 107

Sezon na bób już tuż tuż. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na bardzo treściwą, a przy tym lekką zupę z bobu i mnóstwa warzyw. Jest pełna smaków wiosny i orientalnych aromatów. Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami! Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób(...)nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie przepis wg Nigeli Lawson) . Dobrze jest dodać do niej świeżego estragonu

Niedzielny kucharz
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 125

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są delikatne i młode. Tę zupę można przygotować także ze szczawiu solonego ze słoika jednak to już nie to samo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam(...)także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie

Korniszonki
Zupa o smaku lasagne 153

Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie i zaglądacie czasem do stories, widzieliście zapewne w ostatnią niedzielę cały proces przygotowania tej zupy. To naprawdę sycące danie, a składniki i ich zestawienie dają smak zbliżony do lasagne. Jesteście wielbicielami makaronu, serdecznie zapraszam na to danie Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem(...)groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA O SMAKU LASAGNE

nietylkopasta.pl