zupa - 38908 przepisów (strona:87/2594)

KAPUŚNIAK 38

Kapuśniak z kiszonej kapusty        Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni. Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną(...)kiszonej kapusty      Najlepszy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty , pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej.  Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku

Moja Książka Kucharska
Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka 39

Zupa dyniowa z Wojaszówki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Wojaszówka, gmina Wojaszówka, powiat krośnieński  Dynia, zwana w naszym regionie również banią, to główny składnik popularnych niegdyś na Podkarpaciu zup. Były to zupy codzienne, skromne, ale jednocześnie smaczne i na swój sposób syte. Ze względu na neutralny, a czasem wręcz słodki smak dyni, dynianki (czy też banianki) gotowano zwykle na mleku(...)doprawiano je solą oraz cukrem. Zupy dyniowe podawano z zacierką, czyli małymi rwanymi kluseczkami z ciasta zagniecionego z mąki, soli i wody. W Wojaszówce jednak gotowano tę zupę również w inny sposób. Bazę zupy nie stanowiło mleko, a wywar warzywny, bądź drobiowy, smak dyni wzbogacano podsmażoną cebulą, a zupę doprawiano solą, pieprzem i majerankiem. To pyszne danie Koło Gospodyń Wiejskich

Trzeci talerz
Zupa grzybowa z makaronem 49

Witam serdecznie i zapraszam na pyszną zupę grzybową z makaronem. Jako że sezon grzybowy w pełni, to może ktoś się skusi na taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas(...)gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula marchewka pietruszka kawałek korzenia selera pęczek natki pietruszki 200 g śmietany 18% lub 12% sól, pieprz olej do smażenia około 1 ½ łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa botwinka 34

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa. Gdy w sklepach i na straganach pojawiają się młode buraczki, grzechem byłoby ich nie wykorzystać w celu przygotowania tej pysznej zupki. Botwinka to bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna zupa. Można ją podawać z ziemniaczkami smażonymi, puree ziemniaczanym, jajkiem a nawet z chlebem. Moją botwinkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem, ponieważ w takiej(...)wersji lubimy ją najbardziej. A Ty z czym podajesz zupę botwinkę ? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zupę botwinkę: bulion 2 ćwiartki z kurczaka 2 i 1/2 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, świeżo zmielony pieprz dodatkowo 2 większe pęczki botwinki z buraczkami 2 marchewki 4 ziemniaki

Gotuj z Prezesem
Zupa tajska 100344

Lubicie azjatyckie smaki? Zapraszam Was serdecznie na pyszną zupę tajską z dodatkiem kurczaka. Ta rozgrzewająca potrawa zachwyca bogactwem smaków i oryginalnością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa tajska to fajna alternatywa dla tradycyjnych zup, które zazwyczaj goszczą w naszych domach. Jest bardzo wyrazista w smaku, lekko pikantna, wręcz idealna. Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako poczęstunek dla gości. Jestem(...)pewna, że każdy będzie zachwycony jej smakiem. Pomysł na przygotowanie zupy tajskiej w naszym domu wyszedł od mojego męża. Bardzo lubi kuchnię tajską, dlatego też pokusiłam się o jej przygotowanie w naszym domu. Powiem Wam, że zupa zachwyciła nas swoim smakiem i na pewno zagości w naszym menu na stałe. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego! ZUPA TAJSKA

Przepiski.pl
Zupa jarzynowa z ciecierzycą 57

Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała zupa jarzynowa z ciecierzycą , która jest klasyczna, gęsta i sycąca. Zupa jarzynowa z ciecierzycą Do ukręcenia dzisiejszej zupy użyłem przede wszystkim dorodnej cebuli, jędrnych łodyg selera naciowego, aromatycznego pora i słodkiej, soczystej marchewki. Warzywa skąpane w bulionie, doprawione kilkoma przyprawami(...)czosnkiem, w towarzystwie ciecierzycy tworzą WSPANIAŁY i prosty obiad. W końcu w prostocie drzemie siła! Zwieńczeniem zupy jarzynowej z ciecierzycą jest w moim przypadku kleks roślinnej śmietanki, garść zielonej pietruszki oraz ostra papryka. Taki sposób podania również Wam polecam. Jesteś fanem zup? Może zainteresować Cię również: Zupa orzechowa z jarmużem i batatami Toskańska zupa fasolowa Zupa caldo verde z jarmużem

Blendman
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka 51

Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski Regionalne zupy zwykle są proste, ale muszą spełniać swoją rolę pożywnego dania. Dlatego zazwyczaj zawierają jeden sycący składnik, na przykład ziemniaki, makaron czy kaszę. Zupa fasolowa z Kniażyc wyróżnia się tym, że zawiera dwa takie składniki i to w nietypowym zestawieniu. Zupa przyrządzana jest na kurzych skrzydełkach(...)warzywach, ale jej główne składniki to gotowana fasola „jaś” oraz kluski z lanego ciasta. To dość nietypowe, ale smaczne zestawienie, które nadaje zupie specyficzny smak i sprawia, że jest ona sycąca. Zachęcam do wypróbowania przepisu Pani Iwony Maciołek, który pochodzi z lokalnej publikacji pt. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”. Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka Składniki

Trzeci talerz
Zupa ziemniaczana z pieczarkami 47

Zupa ziemniaczana z pieczarkami, prostota tej kartoflanki jest porażająca 😉. Jedn dzień z mojej szpitalnej przygody urozmaicił obiad w postaci zupy ziemniaczanej. Była tak pyszna, że postanowiłem ją zrobić w domu. Po raz kolejny okazało się, że kilka prostych składników może być tym, czego potrzebujesz, by zrobić fantastycznie pyszny obiad. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wymyśli sobie, lekko pikantnych, słonych(...)kwaśnych, smażonych na odrobinie oliwy z oliwek pieczarek, które idealnie się komponują z Zupą ziemniaczaną. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam Cię na prostą zupę. Smacznego. Składniki potrzebne, by zrobić zupę ziemniaczaną Ziemniaki Marchewka Szynka gotowana Cebula Woda Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Pieczarki Oliwa z oliwek Świeża pietruszka Tajín Nie podaje ilości, ponieważ

RafalCook
Zupa drobiowo-ryżowa 54

Zupa drobiowo-ryżowa Do garnka włożyć porcje rosołowe, wlać 7 szklanek wody. Do garnka włożyć cebulę, pora, połowę pietruszki (cieńszą stronę), liście laurowe, ziele angielskie i postawić garnek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach marchewkę, selera i pozostały kawałek pietruszki. Oberwać listki(...)gałązek natki pietruszki, gałązki związać nitką bawełnianą, a listki posiekać i odłożyć na bok. Do garnka z zupą dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać również gałązkę lubczyka, związaną natkę pietruszki, kurkumę i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 15 min. Po tym czasie do garnka wsypać ryż, dodać

ememe kitchen
Zupa z soczewicy 46

Zupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)płaskiej łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek śmietanki 18% 3 łyżki oliwy Do podania: posiekany koperek, natka, kleks śmietany lub jogurtu PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zupy z soczewicy zaczynam od naszykowania wszystkich składników. Włoszczyznę obieram. Pora siekam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z brokułów 59

Zupa krem z brokułów to proste, pyszne danie, które zrobisz w 30 minut. Ma mało kalorii, posmak orzechowy i jest bardzo zdrowa. Zupa krem z brokułów pojawia się w mojej kuchni, kiedy chcę zrobić na obiad coś szybkiego i zdrowego. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a rodzina w niecałe pół godziny dostaje na stół pełnowartościowy, smaczny i ciepły posiłek.  Najzdrowsze(...)doszło do wzrostu popularności i spożycia brokułów, w wyniku odkrycia przez amerykańskich naukowców ich antykancerogennych właściwości. Warzywa te zawierają bowiem wykazujący silne działanie antynowotworowe sulforafan. Wypróbuj także słodko-pikantną zupę rybną z brzoskwiniami i curry : Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk, czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to jedno

smakowitehistorie.com