zupa - 39132 przepisów (strona:94/2609)

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 102

domu nikt szczególnie nie przepada. Więc rzadko to warzywo gości na naszym stole. Ale niedawno trafiła w moje ręce niezbyt duża dynia. A że wiele słyszałam o pysznych zupach, przygotowałam właśnie zupę. Zupa z założenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc nie zdążyła przestygnąć) więc skorzystałam(...)tłuczka do ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa, ale mi smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam do siebie po usunięciu ósemki. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki

blog.moje-pasje.info
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem 312

drugiej. Póki mamy jeszcze zatem pod dostatkiem słodkich, pachnących pomidorów, a ostanie dni wakacji skłaniają bardziej do aktywnego wypoczynku niż nużącego i długiego gotowania, proponuję przygotowanie szybkiej i prostej zupy pomidorowej. Wcześniejsze podsmażenie cebulki i marchewki nada zupie słodyczy, która będzie przeciwwagą dla pomidorów, a kiedy całość nabierze już odpowiedniego smaku i aromatu, wystarczy dorzucić ryżowy makaron i pozwolić(...)samoczynnie ugotować się w gorącej zupie. To wdzięczny i błyskawiczny sposób na przygotowanie klasycznej, uwielbianej przez wielu zupy z tego, co najlepsze o tej porze – świeżych pomidorów. Składniki na 2 porcje: około 500 – 550 g świeżych pomidorów 1 średnia marchewka 1/2 średniej cebuli około 250 – 300 ml bulionu lub chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego

Even Better Food
zupa ze smardzami i wieprzowiną 146

Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są pod ochroną, bo są rzadkie, mają ciemnobrązowy lub beżowy kolor, mają pofałdowaną powierzchnię, są kuliste lub stożkowate i niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane w ogródku(...)Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 184

Zupa z botwinki chodziła za mną od jakiś dobrych dwóch tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dopaść głównego składnika. W końcu się pojawił, radując me kubki smakowe niezmiernie Dlaczego uwielbiam botwinkę? Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków(...)dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści. Spotkałam się z ludźmi, którzy wyrzucają liście, ale przecież to część naszej botwinki, równie pełna witamin i całkiem smaczna. I podobnie jak z młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie

Mieszam w Garnku
Azjatycka zupa warzywna 251

razem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy

Kulinarna Pokusa
Dietetycznie – zupa z soczewicą 144

często obecnie wykorzystywana w kuchni soczewica, potrafi nadać zupie wyjątkowy smak. Zupa z soczewicy jest bardzo lekka, pożywna i zarazem rozgrzewająca. Zupa ta z całą pewnością zastąpi dwudaniowy posiłek na obiad. Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje. Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji(...)pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor) 3 cm imbiru sól pieprz cukier masło Zupa z soczewicy – przepis Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. 214

Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku.      Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z sosem pomidorowym – nie wierzycie ? zróbcie a przekonacie się, że tak jest. Od zawsze lubiłam gołąbki, ale dla mnie roboty przy nich za dużo zdecydowanie ;) Jak Wam już ostatnio pisałam przeszliśmy ( dorośli mieszkańcy(...)dietę składającą się z zup i szukamy różnych przepisów które mogłyby pomóc nam przetrwać ten czas. Przetrwać na początku, bo potem już idzie – wkręcasz się w zupy i tak jak ja wstawiasz co noc rosół w wolnowarze, żeby móc zrobić kolejne zupy :)))  Ale wróćmy do gołąbkowej prostej i pysznej zupy.    Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie

Kuchnia na wzgórzu
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 220

Kapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków;) Następnego dnia z samego rana przedzierając się przez smog i mgłę wyruszyłam w rajd w poszukiwaniu najlepszych wędzonych żeberek.  Przygotowując składniki do zupy postanowiłam jednak, że nie będzie to typowa kwaśnica, tylko kapuśniak, gdyż zamierzałam dodać do niego marchewkę i pietruszkę. Niesamowite, prawda? Dodatek zaledwie marchewki już zmienia zupę z kwaśnicy na kapuśniak. Zupa jednak

Obiad gotowy
Zupa gulaszowa 205

Dzisiaj mnie naszło na coś mięsnego, ale nie byle jakiego. Padło na zupę gulaszową. Bo taka zupa, zastąpi Wam spokojnie cały obiad, szczególnie jak sypniecie do niej np. kaszy czy łazanek. U mnie, zupa jednak w wersji podstawowej a i tak świetnie sycąca i rozgrzewająca. Lubicie takie gęste zupy? Ja uwielbiam, szczególnie jesienią i zimą. Wtedy odpada mi robienie drugiego(...)dania, bo spokojnie taką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś

Mieszam w Garnku
Kapuśniak z prażokami 167

Płynne czwartki Kapuśniak znany jest za pewne większości z Was. Istnieje jednak całe mnóstwo wersji przygotowania tej jakże popularnej, polskiej zupy. Ja dziś postanowiłam przygotować kapuśniak po łódzku, jako smak mojego dzieciństwa, a jednocześnie zapoznać Was z ta specyficzna kuchnia oraz językowymi regionalizmami. U mnie w domu podaje się kapuśniak z prażokami i okrasą. Prażoki, czyli ugotowane ziemniaki utłuczone(...)razem z kapuśniakiem. W samej tylko Łodzi istnieją pewne różnice w podawaniu tej potrawy, w niektórych domach prażoki nakłada się na część głębokiego talerza, a na pozostałą część nalewa zupy. Kapuśniak gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej wywarze z podwędzanej giczki, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy, głębszy. Łódzki kapuśniak przyrządza się oczywiście

Codzienne Gotowanie
Francuska zupa cebulowa 153

zupa cebulowa Francuska zupa cebulowa  Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe.  Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej(...)Składniki / na ok 6 porcji :   900 g obranej cebuli  2 łyżki oliwy  2 łyżki klarowanego masła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej)  4 ząbki czosnku  60 ml koniaku  250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu

Aromatyczne Podróże
Zupa z brązowych pieczarek 142

Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie zupy na mięsie. Rozumiem to, bo jeszcze kilka lat temu myślałam dokładnie tak samo. Teraz jednak uważam, że tego mięsa wcale w zupie być nie musi. W każdym razie nie w każdej. Znaczna część zup może być smaczna po dodaniu do nich masła czy dobrej oliwy. Tak własnie gotuję od kilku(...)takie zupy polecam Wam.  Dzisiaj pieczarkowa. Bez zabielania, czysta, z dodatkiem zieleniny. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, które ostatnio wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są nieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biała zupa kalafiorowa z twistem 150

Mogę śmiało powiedzieć, iż uwielbiam zupy. W domu obiad zawsze składał się z dwóch dań, z zupy i z dania głównego. Biała zupa kalafiorowa z twistem Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą uwielbiam. Zupy te zrobione były z dużej ilości warzyw, często z dodatkiem mięsa a składniki pokrojone były w duże(...)kawałki, nie miksowane. Teraz to jest różnie. Ja ososbiście preferuję zupy krem. Zdarza się jednak, iż gotuję tradycyjne zupy, których nie blenduję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 1/2 litra wody 1 mała cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler

mecooks
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 174

Przepis na dzisiejszą zupę pochodzi z książki "Zupa z granatów" (recenzja na dole wpisu). Przepis tak mnie zaintrygował, że od razu po przeczytaniu postanowiłam go wykorzystać. Muszę przyznać, że zupa jest idealna na pogodę, którą mamy w Polsce. Jest sycąca i rozgrzewająca, a w domu rozchodzi się przyjemny zapach wschodnich przypraw. Niżej podaję proporcje z książki. Sama zrobiłam z połowy(...)szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 116

Dzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N A  Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim(...)jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników zupy.  W pierwszej fazie gotowania przygotowuje się bazę smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane ziemniaki. Jarmuż lub szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania