zupa - 38908 przepisów (strona:85/2594)

Wekowanie zupy 248

Piotrek jak już kiedyś pisałam zawsze gotował wielki gar zupy, a potem się z nią „męczył” 2-3 dni z rzędu. Ja znalazłam sposób na jego brak umiaru w tej kwestii, wekowanie! Wekuję jego zupę tak jak robię to z wędlinami , czy warzywami. Przygotowane w ten sposób porcje zupy mogą stać w lodówce 2-3 tygodnie. Robię tak z każdą(...)zupą i tym sposobem zawsze w lodówce jest kilka rodzajów zupy. Wekuję tym sposobem też bigos , leczo. Można wtedy wybierać na jaką zupę, czy inne danie na które ma się ochotę danego dnia. Dzielę zupę na porcje, po około 350 – 400 ml i wlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :) 141

Dzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dziś Zupy nie będzie... i NAGRODY! 127

gotuje dzisiaj zupy dojadamy nadal chili, o którym miałam napisać wczoraj ale jakoś mi się nie udało ;/ napisze o nim dzisiaj kiedy Syncio pójdzie spać i umyję podłogi, zasiądę wówczas z kubkiem kawy i ciastkiem i napisze co miałam napisać :) Tymczasem wreszcie mogę Wam pokazać nagrody w Ciasteczkowym Konkursiku :) jako że konkursik skromny to i nagrody nie wypasione

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z marchewki,mleka kokosowego i soku z pomarańczy 146

smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest niezwykle aromatyczna,a dzieki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gladka.Przygotowanie jak kazdej zupy krem-expresowe. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewek 2 cm swiezego imbiru 1 cebula 1 zabek czosnku 3 lyzki masla ghee 1 lyzeczka kurkumy 250 ml wywaru z warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem-wegeterianska 115

Powracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 137

mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa. W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ziemniaczana z dynią i pieczarkami-wegeteriańska 139

myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem. °Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego! Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry.Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkresli pomaranczowo-zlocisty kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii - najprostsza 163

Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa – czyli obiad znajda, z tego co znajdziesz w domu 376

światło. Udałam się na poszukiwania, co takiego mogłabym przyrządzić, z tego co jest w domu i okazało się z w kącie lodówki jest serek topiony. Wiem, że to świństwo,... Zupa czosnkowa – czyli obiad znajda, z tego co znajdziesz w domu is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Zalewajka na żurku 205

średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę(...)tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 213

Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Składniki:  duża kość schabowa  2 małe cebule  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z cukinii 172

cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.     Polecam też zupy krem z dyni , kurek , kalafiora i brokuła .     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie

Aga w kuchni
Zupa krem kalafiorowa 166

Składniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu .     Polecam też zupy krem z dyni , kurek i brokuła . Przygotowanie:    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki

Aga w kuchni
Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami śmietaną i jajkiem 27

Zupa ze świeżego szczawiu Pyszna tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami, jajkiem i kwaśną śmietaną. Dla mnie taka zupa to wspomnienie dzieciństwa. Świeży szczaw na zupę zrywany własnoręcznie, dom rodzinny pachnący mieszanką szczawiu i gotowanych na twardo jajek. I do tego przepisu wracam, zupa szczawiowa z przepisu Babci jest najlepsza, daje nie tylko smak, ale także miłe wspomnienia. Taką szczawiową uwielbiałam(...)jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze kwaśna śmietana, nigdy słodka i jajka krojone w drobną kosteczkę. Zupa szczawiowa tradycyjna Wiosną i latem kiedy szczaw jest najlepszy możemy ugotować zupę ze świeżego szczawiu. Możemy też jego nadmiar włożyć do słoików i zrobić przetwory. Z czym podawać zupę szczawiową? Tak jak różnie przygotowuje się szczaw do zupy, tak samo różne

Dieta moja pasja
Zupa chrzanowa z Siedleczki – kuchnia podkarpacka 30

Zupa chrzanowa z Siedleczki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Siedleczka, gmina Kańczuga, powiat przeworski  Zupa chrzanowa, na którą Was dzisiaj zapraszam, to gęsta zupa krem z białych warzyw, której smak podbija utarty chrzan. W zależności od jego ilości i ostrości zupa może być łagodna i śmietanowa, albo też intensywna i orzeźwiająca. Naturalną gęstość zawdzięcza ona zmiksowanym warzywom, śmietanie i żółtku, natomiast(...)dodanie mąki pozostawiam Waszej ocenie, bo u mnie akurat okazała się zbyteczna – zupa i tak była gęsta. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanej zupy chrzanowej są ugotowane jajka oraz podsmażony boczek. Smacznego :) Przepis KGW Siedleczka pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia ‘Z Tradycją w Nowoczesność’”. Zupa chrzanowa z Siedleczki – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 selera 1 por (biała część

Trzeci talerz