zupa - 38908 przepisów (strona:77/2594)

Zupa grzybowa 116

kuchni polskiej i do niej zbliżonych zupa grzybowa występuje w przeróżnych odmianach z wykorzystaniem rozmaitych składników. Swego czasu wśród naszych przepisów znalazła się już m.in. zupa kurkowa . W zależności od receptury możemy użyć jednak różnych gatunków grzybów i w różnej ich formie, w tym świeżych, mrożonych i suszonych. Przepis poniżej zakłada użycie świeżych lub mrożonych popularnych w naszych lasach takich(...)gatunków grzybów jak podgrzybki i prawdziwki. Dzięki temu składniki są łatwo dostępne przez cały rok, choć oczywiście najwięcej radości taka zupa sprawi nam jesienią przygotowana z samodzielnie zebranych kapeluszników Przepis jest wręcz dramatycznie prosty i bardzo szybki w realizacji. Bez większego wysiłku możemy więc cieszyć się pyszną i aromatyczną zupą grzybową pełną również rozmaitych warzyw. Katalog tych ostatnich możemy zresztą

Kulinarna Pokusa
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 113

przychodzi jesień to mam ochotę na zupy - cudownie rozgrzewające i pokrzepiające. W deszczowy dzień nic, no może oprócz deseru, nie poprawia samopoczucia tak jak miseczka gorącej zupy. A ta tajska propozycja nie dość, że jest mega aromatyczna i pikantna, to jeszcze naprawdę szybka w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje pokrojenie składników, reszta to czysta przyjemność gotowania. Polecam gorąco nie tylko fanom azjatyckich(...)smaków. Tom kha kai to zupa, która bazuje na kilku charakterystycznych dla tajskiej kuchni smakach - trawie cytrynowej, imbirze, czosnku i chilli oraz sosie rybnym. W zależności od koloru chilli uzyskacie zielony, żółty lub czerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie

Cooking Monster
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 93

Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości za oknem mam już serdecznie dosyć. I taka właśnie jest zupa dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna(...)Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem z kukurydzą Składniki około 700- 800 g dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula

Cztery Fajery
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 145

Przepis który Wami dziś zaprezentuje, to klasyczna zupa pieczarkowa. W 100% sprawdzony, wychodzi za każdym razem i smakuje przepysznie.   Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku   Składniki:   1,7 l wywaru drobiowego 3 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 ziemniaki 125 ml śmietanki(...)pieczarkowa równie dobrze smakuje z makaronem.   Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa . Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.   Polska jest królową zup   Zastanawiałem się kiedyś i doszedłem do wniosku, że Polska jest królową

kuron.com.pl
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 138

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Wegetariańska zupa buraczana 161

Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z  barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki.  Zupa jest(...)litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie już zmiękną, to oznacza, że już jest gotowa. Ściągamy ją z płyty grzewczej

Kawa z mlekiem
Szkocka zupa porowa 181

Szkocka zupa porowa Szkocka zupa porowa (cock-a-leekie), to idealna zupa na zimowe dni. Jest gęsta, zawiesista i pożywna. Zupa porowa uważana jest za szkocką zupę narodową, jednak najprawdopodobniej jej pochodzenia można doszukiwać się we francuskiej zupie cebulowej. Pierwszy przepis na tę zupę pojawił się w XVI wieku, jednak nazwa cock-a-leekie weszła do obiegu dopiero w XVIII(...)wieku. Zupa porowa musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek

Codzienne Gotowanie
Zupa paprykowa z grzankami 98

Papryka to warzywo, które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim(...)całe szczęście do zupy, którą robimy nie potrzebna jest oszłamiająca ilość papryki. Wystaczą trzy a smak uzupełnimy papryką w proszku. Zupa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma potrzeby za bardzo eksperymentować ze smakami i warto stawiać na ich prostotę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce

mecooks
Zupa paprykowa z grzankami 131

Papryka to warzywo, które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim(...)całe szczęście do zupy, którą robimy nie potrzebna jest oszłamiająca ilość papryki. Wystaczą trzy a smak uzupełnimy papryką w proszku. Zupa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma potrzeby za bardzo eksperymentować ze smakami i warto stawiać na ich prostotę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce

mecooks
Krem z batatów 209

Kolejna pyszna propozycja na zupę krem zagościła na moim blogu. Mam już chyba zupy kremy ze wszystkich dostępnych warzyw, niektóre nawet w kilku wersjach smakowych. Zupami można się bawić, za każdym razem nieco zmieniać ich dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast(...)jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie. Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora

nietylkopasta.pl
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 166

Gotowanie tej zupy to czysta przyjemność łączenia składników. Proste, niezwykle aromatyczne, pachnące latem danie. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (pełny gar, którym można obdzielić całą rodzinę lub zamrozić): ok. 19 zł Ten przepis pochodzi z jednego z naszych ulubionych źródeł – serwisu kulinarnego N.Y. Timesa. Wariacji na temat minestrone jest tyle co Włochów. Zresztą tak naprawdę(...)garnka można wrzucić każde warzywo, wzbogacające smak zupy. Nam szczególne spodobał się pomysł z dodaniem białej rzepy. To dość często pomijane warzywo, co jest dla niego krzywdzące. Ma dość ostry smak, na tyle wyczuwalny, że nasze minestrone na koniec nie potrzebowało dodatku pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać ją na ciepło, może też w upalny dzień

Niedzielny kucharz
Wegetariańska zupa buraczana 169

Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z  barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki.  Zupa jest(...)litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie już zmiękną, to oznacza, że już jest gotowa. Ściągamy ją z płyty grzewczej

Kawa z mlekiem
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 150

Zupa rumforska - kuchnia podkarpacka Zupa rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana(...)był głód, ludzie puchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef

Trzeci talerz
Szwedzka zupa grochowa 162

Szwedzka zupa grochowa W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później tradycję tę przeniesiono do armii i marynarki, gdzie również taką zupę serwowano w czwartki.  Legenda głosi, że szwedzki król Eryk XIV, został zamordowany przez swoich braci, którzy dodali trucizny do takiej właśnie zupy(...)grochowej.  Może nie jest to najlepsza reklama, ale muszę przyznać, że zupa jest niezwykle smaczna, sycąca i rozgrzewająca, nie umywa się może do polskiej wojskowej grochówki, ale jest równie dobra na jesienną szarugę.  Szwedzka zupa grochowa przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego tematem była zupa skandynawska. Ja zdecydowałam sie na grochówkę, ale koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć

Codzienne Gotowanie
Zupa ogórkowa na żeberkach 158

kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita(...)laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy to zrobić

Świat Domowej Kuchni