zupa - 39353 przepisów (strona:77/2624)

Zupa koperkowa 96

Czas czytania: 2 min Zupa koperkowa Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, więc zupę koperkową możemy przygotować nawet zimą. Koperkowa z ziemniakami i jajkiem to jak dla mnie bardzo wiosenny smak! Zupa koperkowa, szczawiowa i ogórkowa są zupami dość podobnymi do siebie, wszystkie są zielone i lekko kwaśne. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować zupy koperkowej(...)bardzo zachęcam. Zupa najlepiej smakuje, kiedy możemy przygotować ją ze świeżego koperku, ale z mrożonego również jest pyszna. Przygotowana z ziemniakami i jajkiem na twardo stanowi pożywny posiłek, można dodać do niej odrobinę tartego chrzanu, co nada jej ostrzejszej nuty. Jeśli mielibyście ochotę troszkę zmienić menu Wielkanocne, to zamiast żurku , czy chrzanowej można podać zupę koperkową, będzie wspaniałą odmianą. Print

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa szparagowa z parmezanem / Asparagus Parmesan Soup 116

Zupa szparagowa z parmezanem Dziś zapraszam na wiosenną, kremową zupę szparagową z parmezanem . Ta delikatna zupa to świetny pomysł na sezonowe pierwsze danie. Krem ze szparagów z parmezanem to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa . Nie zawiera wielu składników i przypraw, ale to dzięki dodatkowi sera zyskuje zupełnie nowe oblicze. Do zupy szparagowej świetnie pasuje parmezan - ja oprócz niego(...)dodałam też startą goudę, ale możecie użyć swojego ulubionego żółtego, łagodnego w smaku sera lub postawić na sam włoski ser. Zupę szparagową możecie przygotować na rosole lub wywarze jarzynowym. Jeśli nie macie pomysłu na szparagi , zupa szparagowa z parmezanem to dobry pomysł, który wprowadzi to zdrowe warzywo do Waszej kuchni. Smacznego:) Jeśli lubicie posiłki z dużą ilością warzyw, na drugie

Lekcje w kuchni
Zupa toskańska (Zuppa Toscana) / Zuppa Toscana Recipe 101

Zupa toskańska / Zuppa Toscana Dziś zapraszam na przepyszną zupę toskańską (Zuppa Toscana). Od jakiegoś czasu to hit na amerykańskich blogach kulinarnych. Nic dziwnego, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest bardzo smaczna. To jedna z lepszych, jakie przyrządziłam i na pewno wejdzie na stałe do naszego menu. Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje(...)się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli.  Bardzo często dodaje się do niej podsmażony boczek - ja zrezygnowałam z tego dodatku, doprawiając zupę wędzoną papryką. Nadała zupie wspaniałego, wędzonego aromatu i trochę ,,odchudziła" zupę. Jeśli wolicie, możecie oczywiście dorzucić do niej trochę

Lekcje w kuchni
Kartoflanka – zupa ziemniaczana 179

Kartoflanka to zupa ziemniaczana, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz aromatyczna. Zupę ziemniaczaną zrobicie z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Będziecie potrzebować standardowego zestawu na bulion czyli mięsa z kością,  warzyw oraz kiełbasy i ziemniaków. Kartoflankę możecie ugotować zarówno na mięsie drobiowym, jak i żeberkach – co kto lubi. W ostateczności możecie zrobić zupę(...)samej kiełbasie. Gotowana jednak na mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Smak zupy wzbogacają także świeże zioła, jak koperek czy natka pietruszki, jednak nie są one konieczne. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego! Zobacz też: Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Krupnik z grzybami Zupa porowa Przepis na zupę ziemniaczaną Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
Krupnik na kurczaku 110

taką wietrzną i deszczową pogodę najbardziej mam ochotę na rozgrzewającą zupę. I taką właśnie pyszną, gęstą i rozgrzewającą zupę zrobiłam dziś na obiad. Mowa o krupniku, takim tradycyjnym, ale ugotowanym na pałeczkach z kurczaka, a nie na mięsie wieprzowym czy kiełbasie. Dlaczego tak? Bo akurat tylko kurczak był w lodówce. Mimo to zupa wyszła bardzo smaczna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)oleju. Cebulę dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną i wlałam tyle wody żeby tylko przykryłam składniki. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, roztarty majeranek, natkę pietruszki i koperek. Zupę zagotowałam. Doprawiłam solą i pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym. Zupę gotowałam dalej, aż wszystkie składniki były mięciutkie. Zupę oczywiście podałam na gorąco ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia

Waniliowe Improwizacje
Grochówka z łuskanego grochu wg Aleex 104

Zupa grochowa gotuje się zazwyczaj długo. Groch trzeba namoczyć i zostawić na całą noc. To nie wystarczy, musi być on długo gotowany następnego dnia, aby zmiękł i nadawał się do zupy. Nie lubię takich przygotowań. Poprzedniego dnia wieczorem nie zawsze wiem, na co będę miała ochotę jutro. Dlatego wszelkie przepisy, które nakazują przygotowywanie zwyczajnej zupy przez 2 dni, nie nadają(...)jednak lubimy grochówkę, przygotowuję ją w sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy – z grochu łuskanego. Taki groch nie wymaga “wstępnej obróbki” przez kilkanaście godzin. Oczywiście trzeba go trochę pogotować, ale zupa z jego dodatkiem jest ugotowana w normalnym czasie. Aby otrzymać pyszną grochówkę, potrzebna jest wędzonka. Może to być najpopularniejszy boczek, ale świetnie się sprawdzi także kiełbasa myśliwska, wędzone żeberka

W mojej kuchni
Zupa krem z cukinii i pora 125

Bardzo lubię zupy kremy, zwłaszcza te z dodatkiem serka topionego. Mają wtedy fajny smak i lepszą gęstość. Takie zupy przygotowuję z różnych warzyw. Najbardziej lubię kremy z porem. Dziś zdecydowałam się więc na zupę krem z cukinii i pora. Taką zupę można podać z grzankami, bagietką czosnkową czy chipsami serowymi. Dla mnie taka zupa jest idealna na każdą porę roku(...)oraz cebulę. Smażyłam je, mieszając od czasu do czasu, aż się zezłociły, a następnie przełożyłam do garnka. Dodałam startą cukinię. Dolałam rosół. Dodałam natkę pietruszki i koperku oraz przyprawy. Zupę zagotowałam i gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut. Dodałam serek topiony i gotowałam zupę dalej, aż serek się rozpuścił. Ugotowaną zupę dokładnie zblendowałam na jednolity krem. Na koniec przyprawiłam

Waniliowe Improwizacje
Krupnik lekko pomidorowy 116

Jest zima, choć temperatury nie są zimowe, a raczej wiosenno - jesienne, ale przy tych wiatrach i deszczach nabrałam ochoty na jakąś rozgrzewającą pyszną zupę. Chciałam, aby była dość gęsta, lekko pikantna, wyrazista w smaku i miała mnóstwo warzyw. Nie miałam jednak ochoty na nic tradycyjnego w stylu jarzynowa, pomidorowa czy pieczarkowa. Powstał więc w trakcie gotowania pomidorowy krupnik na wędzonej(...)kości i szynce wieprzowej. Zupa niby też tradycyjna, ale w trochę innym wydaniu. Nigdy wcześniej nie jadłam krupnika z dodatkiem pomidorów czy koncentratu, ale jakoś mi te smaki połączyły się w głowie i tak powstała ta zupa. Muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kawałek wędzonej kości ok. 300g szynki wieprzowej 2-3 marchewki

Waniliowe Improwizacje
Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej 161

Zupa z brukselki – przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar(...)zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek. Koniecznie polecam spróbować! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BRUKSELKI Składniki na zupę z brukselki (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 400 – 500g brukselki sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości

Dorota Smakuje
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 129

Najprostsza zupa ziemniaczana, która robi się sama. Składa się z dwóch składników, a ma niezwykle złożony smak. Zupę parmentier można jeść na ciepło i na zimno. Czas: Godzina Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Zupa ziemniaczana z zakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania(...)król Fryderyk II nakazał wręcz chłopom uprawę ziemi pod srogimi karami dla wymigujących się od obligu. Nie pierwszy to przypadek, kiedy niemiecka racjonalność wzięła górę nad francuskim osądem rzeczywistości. Zupa ziemniaczana z dwóch składników Antoine A. Parmentier, jako wojskowy lekarz został wzięty do niewoli podczas wojny siedmioletniej (to wtedy Polska z kretesem przespała szanse na umocnienie pozycji w tej części

Niedzielny kucharz
Kremowa zupa z białej kapusty i ziemniaków z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek 168

Dzisiejsza zupa to wynik zagospodarowania resztek kapusty z robienia gołąbków. Tym razem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję. Taka zupa jest dość delikatna w smaku. Smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły. Składniki(...)minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę, posolić i na niewielkim ogniu gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, dodać 50 g masła i zblendować zupę do pożądanej gładkości. Zupę przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło i przysmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia posolić i przyprawić pieprzem. Na talerze nalewać zmiksowaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 176

Najprostsza zupa ziemniaczana, która robi się sama. Składa się z dwóch składników, a ma niezwykle złożony smak. Zupę parmentier można jeść na ciepło i na zimno. Czas: Godzina Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Zupa ziemniaczana z zakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania(...)król Fryderyk II nakazał wręcz chłopom uprawę ziemi pod srogimi karami dla wymigujących się od obligu. Nie pierwszy to przypadek, kiedy niemiecka racjonalność wzięła górę nad francuskim osądem rzeczywistości. Zupa ziemniaczana z dwóch składników Antoine A. Parmentier, jako wojskowy lekarz został wzięty do niewoli podczas wojny siedmioletniej (to wtedy Polska z kretesem przespała szanse na umocnienie pozycji w tej części

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z młodej kapusty 232

Kapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty(...)wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności

Kulinarne Przeboje
Zupa chrzanowa 171

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa chrzanowa – Składniki: Składniki na zupę chrzanową: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu) 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ziarna czarnego(...)duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 4 czubate łyżeczki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość delikatnie chrzanowa 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku świeże zioła do dekoracji (u mnie

Kulinarne Przeboje