stron, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić masło (2 łyżki) i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić kosteczki kurczaka i podsmażyć na średnim ogniu, aż staną się lekko złociste. Podsmażonego kurczaka wyjąć z garnka i przełożyć(...)całość, stale mieszając, przez około 1 minutę. Do podsmażonej cebuli z curry wlać bulion drobiowy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę oraz przyprawić cukrem trzcinowym (1 łyżka), chili w proszku (1 łyżeczka), solą i pieprzem do smaku i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie
Gospodyni MiejskaCebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać i dodać posiekany czosnek. Całość podsmażać, aż cebula lekko się zeszkli. Do garnka z podsmażoną cebulą dodać starty imbir(...)przez 20 - 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Zdjąć z ognia. Odstawić na 20 minut do lekkiego przestygnięcia, dodać masło orzechowe i zblendować na gładki krem. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Zupę podawać
Gospodyni Miejskaprzygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smacznietłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku) – 2 ząbki czosnku – zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) – łyżeczkę oliwy – sól, pieprz
Szybko Tanio SmacznieZupy krem po pierwsze są bardzo łatwe, po drugie szybkie w przygotowaniu, a po trzecie, możemy je dowolnie doprawiać według własnych upodobań smakowych. Z jednej bazy na zupę możemy stworzyć różnorodne wersje, mniej lub bardziej pikantne, mniej lub bardziej aromatyczne. Pamiętam, że moim pierwszym kremem była zupa marchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale(...)rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa krem Marchewkowa zupa krem Paprykowa zupa krem Buraczkowa zupa krem Cebulowa zupa krem Cukiniowa zupa krem Pomidorowa zupa krem Dyniowa zupa krem Artykuł 8 przepisów
Kuchnia BazyliiZupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna – jedna z najlepszych na świecie. Na tyle dobra, że resturacje w Marsylii zobowiązały się przestrzegać przepisu. Zupa bouillabaisse (wym. bujabez) opiera się na esencjonalnym wywarze z ryb i owoców morza, doprawiona jest szafranem i pomarańczami, a dzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch(...)dobrej ryby (i dacie jej sporo), wyrobicie się w kilka godzin :) Marylska zuba rybna bouillabaisse jest aromatyczna, bardzo lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. Prawdziwy smak południa Francji! Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna ma także inne odmiany (może być przygotowana na samym wywarze z ryb, z pominięciem owoców morza), może być dodatkowo przyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska
Pociąg Do KuchniSekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem(...)ziarna soi są fermentowane) są jednym z najważniejszych wspomagaczy układu krążenia. Poza tym miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki
Karo in the KitchenPyszna, kremowa i łatwa do przyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa(...)pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut
PaleoSMAKZupa krem brokułowa z serkiem topionym... Aksamitna, gęsta, idealna na chłodne dni. Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków. Zabielona serkiem topionym i śmietaną. Oprószona parmezanem i prażonymi płatkami migdałów. Pycha! Składniki: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 100 g serka topionego, śmietankowego (u mnie Hochland ); 1 średnia cebula; 4 średnie ziemniaki; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr wrzątku(...)podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać
Gospodyni MiejskaZupa z pieczonych pomidorów i papryki Zupa z pieczonych pomidorów i papryki. Pomysł na tą zupę podrzuciła mi autorka książki What Katie ate – czyli weekend Katie. Recenzja książki już w niedzielę na blogu ! Z przepisem na tą zupę było tak, że rano jedząc pyszne śniadanie na podwórku i przeglądając książkę What Katie ate 2 wpadł mi w ręce(...)przepis i zapragnęłam zupy na kolację, a tak naprawdę to już i natychmiast ;) Szczerze, lekko zmieniłam przepis.. a zupa wyszła pyszna i na zimno ( uwaga idą upały ) jak i na ciepło. Zupa jest gęsta, ale jeśli wolisz bardziej płynną po prostu w trakcie gotowania dodaj więcej wody. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów
Kuchnia na wzgórzudziecka uwielbiałam wszystkie kwaśne zupy. Ogórkowa, szczawiowa, żur czy pomidorowa stały na stole w rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy wyleciałam z gniazda ‘na swoje’, nie zapomniałam smaku tych zup. Były pierwszymi przepisami, które szlifowałam do perfekcji. Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy je osobno, w osolonej wodzie. Czemu tak, a nie z marchewką, pietruszką(...)razu w zupie? Oddałyby za dużo swojego smaku, a to nie kartoflanka. A w kwaśnej zupie – nie ugotowałyby się w ogóle i zostały twarde. Pamiętajcie, że kwaśne rzeczy dodajemy dopiero na koniec gotowania, albo poddajemy je osobno obróbce cieplnej i dopiero potem łączymy je z resztą składników. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w niezbyt cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy
Karo in the Kitchenmoim ogrodku. Nie dosc,ze bardzo smaczna to i bardzo zdrowa.Jest specjalnoscia kuchni slaskiej.Oberiba-wyczytalam,taka nazwe ma kalarepa po slasku i taka nazwe nosi wlasnie ta zupa. Jak zdrowa jest KALAREPA (Brassica oleracea var.gongylodes L.)? Dostarcza witamin z grupy B,C,K,beta-karoten i soli mineralnych:wapnia,magnezu,zelaza,fosforu,potasu,manganu,miedzi,i jodu.Juz jedna srednia(...)minutachZ Zmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiego Ta na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu ponizej.Zreszta wyprobujcie sami.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Expresowa zupa krem z marchewki ,bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo pyszna np.z dodatkiem imbiru. Marchewke mozemy zastapic kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne. Skladniki na 2-3 porcje: 400 g marchewki 1 cebula 1 zabek czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszki i wyroznia go specyficzny aromat,przypominajacy kminek,anyz i koper.Jest nie tylko delikatny i smaczny,ale tez bardzo zdrowy.Jakie ma wartosci,mozecie przeczytac tutaj: puree-ziemniaczane-z-pasternakiem. Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej. Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic. Zupa krem z jarmuzu: 4-5 lisci z jarmuzu 2 ziemniaki 1 cebula 1-2 zabki czosnku 0,75 litra bulionu z warzyw listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperek(...)kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego. Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa i niezwykle chrupiaca przekaske. Wykonanie chipsow z jarmuzu: Wystarczy porwac na kawalki liscie odzielone od grubej lodygi.Powinny byc dobrze osuszone.Ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!