zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z pewnością atrakcyjności dodaje jej groszek ptysiowy, który jest dla Emilki nieodłącznym elementem tej zupy, ale przymykam na to oko, tym bardziej, że zdarza się, że bierze ona po dwie dokładki zupy. Jak mam gotowy rosołek(...)Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby nie zdominowały smaku groszku. Awaryjna zupa, szybka do przygotowania, idealna do modyfikowania i idealna do mrożenia. U nas najczęściej jedzona na kolację. 5.0 from 1 reviews Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki Drukuj Prep time
Cooking for EmilyJesienią bardzo lubię rozgrzewać się zupami, więc gdy kupiłam duży worek cebuli pierwsze co przyszło mi na myśl to wyborna zupa cebulowa z grzankami i serem - jest świetna! Polecam! :) Do zrobienia tej zupy zabierałam się już wiele razy, często odmawiałam sobie tej przyjemności, bo nie miałam naczyń, w których mogłabym ją zapiec. Ale znalazłam na to sposób i postanowiłam(...)końcu spróbować! Cebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :) Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa cebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
Cooking MonsterPamiętam smak ribollity , którą jadłam na wakacjach w Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym(...)lunch, bo na następny dzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku
Chilli Czosnek i OliwaDeszczowa jesienna pogoda sprzyja gotowaniu zup. W domu robi się od razu cieplej :) Zupy nie są wymagającymi daniami - nastawiamy i gotują się prawie same. Istotny jest fakt, że witaminy z gotowania warzyw w większości zostają w płynie. Dodatek śmietany nie jest tu przypadkowy. Nadaje kwaskowaty smak zupie, ale też jest rozpuszczalnikiem dla witaminy A zawartej w marchwi. Dla mnie(...)ważne jest też wykorzystanie w zupie roślin sezonowych - świeże, dopiero co zebrane zawierają najwięcej możliwych witamin i soli mineralnych. A że trwa akurat zbiór warzyw korzeniowych i przymrozki zmuszają do wycinania wrażliwych kalafiorów wysiewanych pod koniec lipca na zbiór jesienny, postanowiłam ugotować z nich delikatną zupę o przyjemnym kolorze. Większość warzyw zmiksowałam, a kilka różyczek kalafiorów zostawiłam, bo lubię
Weekendy w domu i ogrodziemój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. Wybrałam niewielką część potraw opisanych na moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga. Sałatki Sałatka śledziowa(...)Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy
Codziennik Kuchennycoś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany(...)innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając się nawzajem. Rukola była przyjemnie wyczuwalna, ale pomimo iż użyłam
PichceniomaniaOstatnio w mojej lodówce często gości szpinak baby. Robię z nim różne koktajle, jednak przejedzenie olbrzymiej torby jest ciężkim zadaniem. Tak oto narodził się przepis na prostą zupę ze świeżego szpinaku. Zupa podobna nieco w smaku do szczawiowej, ale jednak łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo(...)odpowiada jego smak, to dobre rozwiązanie. Jeśli macie gotowy bulion, to zrobienie zupy zajmie jakieś 20 min. Dla mnie zupa okazała się być świetnym i do tego smacznym sposobem na szpinak. W kolejnej odsłonie szpinaku, pewnie spróbuję go jakoś udusić może z pomidorami. Ja do zupy dodałam jajko, bo uwielbiam zupy z jajkiem, ale jeśli boicie się o cholesterol
Mieszam w GarnkuZupa z kurczakiem i makaronem noodle na ostro, na rozgrzewkę, na szybkie trawienie. Zajadałam się nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy . Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę . Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna(...)zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso. Nie może się obyć bez warzyw i zieleniny. Zupa z kurczakiem i noodle Składniki: na 4 porcje 1,5 l bulionu z kurczaka mięso z połowy kurczaka 2 marchewki 1 duży pasternak 2 dymki 3 cm świeżego imbiru, utartego 1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona 2 chili
codojedzeniaZupy krem to jedne z moich ulubionych zup, niezależnie z jakich warzyw je zrobimy. Są bardzo sycące i do zrobienia w niedługim czasie. Zupę krem z marchewki robiłam po raz pierwszy i nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać. Czy słodyczy ugotowanej marchewki, czy raczej czegoś innego. Zupa łączy w sobie ostry smak z przypraw ze słodkością marchewki. Ma delikatnie orientalną(...)nutę. Mogę ją polecić wszystkim z czystym sumieniem. Z wyglądu i konsystencji przypomina zupę dyniową. Jeśli więc lubisz zupę krem z dyni, spróbuj koniecznie kremu z marchewki. Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę
Mieszam w Garnkujadł już ktoś zupę Avgolemono? Jeśli nie, polecam. Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka". Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje(...)się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze. Zdrowa i lekka. Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona
Sztuka gotowania w/g SamiryWitam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula(...)śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek) 200 g ryżu olej do smażenia koperek do posypania zupy na talerzu W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa ogórkowa z ryżem https://www.youtube.com/watch?v=z-U1_K0ssvY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka
Uwaga Babcia Gotujezupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny
Kulinarnie z Polką na Kresachwłaśnie mam w domu takiego jednego, baaaardzo pociągającego, z obolałymi mięśniami i w ogóle, wiecie jak to jest. Potrzebna była dziś więc jakaś wzmacniająca kolacja, najlepiej w postaci ZUPY. Nie można powiedzieć o niej "zupa mocy", ponieważ w ten sposób nazywa się powstające przez wiele godzin na wolnym ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie(...)dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki KURKUMY , zostawiamy na moment. Przygotowujemy SOCZEWICĘ CZERWONĄ - szklankę, około 200g; należy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty z "Moich smaków życia", u mnie niestety jeszcze z bobem mrożonym. Zupa porowa z bobem na 2 porcje: 250 g bobu, ugotowanego w osolonej wodzie i obranego z łupinek 2 młode ziemniaki, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióry