zupa - 39805 przepisów (strona:68/2654)

Zupa z zielonej soczewicy 171

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona(...)wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość dopraw iamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulasz 205

Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowicza składniki 800 g wołowiny bez kości 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka(...)być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem. Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron

Stare Gary
Zupa ze świeżych ziół - soupa me freska mirodika 187

Przepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee.  Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia. składniki (4 osoby) duży pęczek świeżej kolendry 600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw 1 grubo posiekana mała cebula 1-2 posiekane ząbki czosnku skórka starta z 1 małej(...)Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać  ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa się zwarzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekane listki kolendry. Podawać z grzankami. Autorka podaje, że zamiast kolendry możemy też użyć natkę pietruszki. Wersji pietruszkowej  jeszcze nie robiłam

Stare Gary
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 275

Zupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu  Kwestia Smaku . Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku

Stare Gary
Zupa z porów 234

Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam! składniki 150 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 100 ml śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka masła 1500 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz szczypiorek do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić(...)małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 223

Zupełnie inna niż znana nam, klasyczna polska pomidorówka. Czysta, niczym nie zabielana i nie zagęszczana, za to z dużą ilością świeżych ziół , czosnku i papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam! składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie  cebule, drobno pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości 1 łyżeczka  papryki(...)gotować na programie low  (80 - 90 st. C)    przez 5 - 7 godzin   aż smaki się  przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową  zupę nieco  przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego

Stare Gary
Zupa z rydzów 229

zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia (  tak  zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!  składniki ok 200 g rydzów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 180 g ziemniaków

Stare Gary
Zupa krem z cukinii z bazylią 195

Błyskawiczna do zrobienia, a bardzo smaczna zupa z cukinii. Świetnym dodatkiem są cieniutkie słupki ( julienne) z cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do cytrusów.  składniki: 3 średnie cukinie duża garść bazylii 1,5 l bulionu duża cebula  5 ząbków czosnku 5-6 listków bazylii, pociętych w cienkie paseczki przygotowanie Z jednej cukinii(...)minut  mieszając,  aż zmięknie. Zalać bulionem.  Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawać posypane paseczkami bazylii, julienne z cukinii  i grzankami. Smacznego

Stare Gary
Rozgrzaniec, czyli zupa kalafiorowa 139

Gotuj przez ok. 30 min, dodając pod koniec 3 listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i sól do smaku. Śmietanę rozrób z łyżką wywaru z zupy. Wyjmujemy pałki kurczaka, następnie poczekajmy, aż wystygną. Następnie oddzielić mięso od kości. Mięso kurczaka ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 min. Przed podaniem posyp koperkiem

Kredowe Menu
Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami 249

pół płaskiej łyżeczki soli Lane kluski: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej Są takie potrawy, które smakują wspomnieniami i szczęśliwym dzieciństwem. Takim właśnie daniem jest dla mnie dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami. Gotowała ją moja babcia, i wtedy wydawało mi się, że jest w tej zupie odrobina magii. Może dlatego nigdy wcześniej, nawet nie próbowałam jej odtworzyć. Jednak

Świat Domowej Kuchni
ZUPA SEROWA 280

ZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki(...)dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy do naszej zupy razem z kostką bulionową na żeberkach. Dodajemy obranego ziemniaka i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i dodajemy lubczyk, pietruszkę oraz do smaku przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego. Po wylaniu do miseczek wsypujemy grzanki i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami 198

Cebulowa! Pomyślałam, wybierając zupę na rodzinny obiad. Ale nie taka zwykła, co to to nie. Moja będzie kremowa, słodko - pikantna, z grzankami... Rozmarzona kroiłam cebulę, pochlipując przez zaparowane okulary. Wylane nad cebulą łzy opłaciły się - wyszło smacznie, i prosto. Zapach był tak zniewalający, że z łakomstwa zdążyłam się poparzyć próbując. Potrzebne nam: - 7 dużych cebul - 3 łyżeczki masła - łyżka oleju(...)czym wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ziołami, czosnkiem i chilli, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zupę blendujemy na gładką masę i znów podgrzewamy dodając serek topiony. Całość gotujemy około 10-15 minut, tak żeby serek się rozpuścił. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Podajemy bardzo gorącą, posypaną

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z kabaczka 281

się co z niego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów nie przemówił do mnie wystarczająco, dlatego leżał i czekał na odpowiedni moment, który wreszcie nadszedł :). Ponieważ uwielbiam zupy, przygotowałam z niego krem. A jak to z kremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych(...)którzy lubią kremowe zupy :) Składniki: średniej wielkości kabaczek seler 2 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku mała marchewka olej, sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej. Kabaczek obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu

Taste Of My Day
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 292

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup.   Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2,5 litra zimnej(...)barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce

Gospodyni Miejska
Żurek na domowym zakwasie 196

był czas na domowy żurek na zakwasie podany w miseczkach chlebowych. Oczywiście możemy zakupić żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę(...)ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki - obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar - po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek  oraz lubczyk, gotuję

Basia w kuchni