Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu(...)optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich
Ola la LCHFTytuł: Zupy odchudzające Autor: Magdalena Makarowska Wydawnictwo: Feeria Liczba stron: 224 Data premiery: 26 października 2016 OPIS WYDAWCY Czy wiesz, że dieta oparta na zupach to idealny sposób, żeby zyskać solidną dawkę energii, tracąc jednocześnie kilka centymetrów w pasie? Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją(...)perystaltyki jelit * IV tydzień – odżywianie – zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów Książka zawiera proste przepisy na każdy dzień, listy zakupów, a także informacje o wartościach odżywczych stosowanych produktów. Pamiętaj: odpowiednia zupa to szybka, sycąca potrawa, dzięki której schudniesz i poczujesz się rześko. Kiedy inni będą narzekać na jesienny spadek formy, Ty będziesz emanować pięknem, gotowa przenosić góry! Normal 0 21 false
TetiisheriLeciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone(...)długo, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości warzyw. Gdy warzywa już miękkie – dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy w kubku lub słoiku jogurt lub śmietanę z zimną wodą, wsypujemy mąkę i mieszamy
Karo in the Kitchennaszym domu często pojawiają się wszelakie zupy. Bardzo je lubimy, bo są smaczne, proste i zazwyczaj nie ma przy nich zbyt wiele pracy, robią się same ;) Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę koperkową z klopsikami. Jeśli preferujecie obiady 2-daniowe to ta zupa idealnie Wam je zastąpi. Dzięki dodatkowi makaronu i klopsików jest syta. Jest też bardzo aromatyczna(...)cudownie pachnie warzywami, a zwłaszcza koperkiem, którego w zupie jest całkiem spora ilość (no, w końcu to zupa koperkowa :)). Do zabielenia zupy wybrałam śmietanę najchudszą, ale wiem też, że są zwolennicy dodawania śmietanki 30% (możecie wybrać również z całego wachlarza śmietan pomiędzy nimi). Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tej zupy. Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że znalazła już swoje stałe
MyCookBook.plCoś ostatnio mam wenę na zupy. To dobrze, bo są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Tym razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków(...)gram kwaśnej śmietany 18%, 40 gram masła, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Zacząłem od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów, które następnie pokroiłem w centymetrową kostkę. 5 Ząbków czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem
Wyprawy kulinarnemiarę lekkie danie. Inspiracja odnaleziona w polskiej edycji Ultimate Cookery Italian* , aczkolwiek przepis poniżej znacznie różni się sposobem wykonania, a w mniejszym stopniu również składnikami i proporcjami. Ta zupa świetnie smakuje pod warunkiem, że nie pójdziemy na łatwiznę i nie użyjemy takich półproduktów jak pomidory z puszki czy bulion z kostki. Słyszałem swego czasu taką propozycję, ale mnie nieco zmierziła(...)oznaczałoby to wprawdzie, że zupa będzie wówczas niejadalna, ale nie ma możliwości, by smakowała tak samo dobrze. Aczkolwiek tym co najbardziej wyróżnia się w jej smaku i aromacie nie jest nawet „znane i lubiane” połączenie świeżych pomidorów i również świeżej bazylii, ale prażone słodkie migdały. Mają one bardzo specyficzny, trudny do pomylenia z czymkolwiek innym aromat, jakże inny
Kulinarna PokusaPiotrek jak już kiedyś pisałam zawsze gotował wielki gar zupy, a potem się z nią „męczył” 2-3 dni z rzędu. Ja znalazłam sposób na jego brak umiaru w tej kwestii, wekowanie! Wekuję jego zupę tak jak robię to z wędlinami , czy warzywami. Przygotowane w ten sposób porcje zupy mogą stać w lodówce 2-3 tygodnie. Robię tak z każdą(...)zupą i tym sposobem zawsze w lodówce jest kilka rodzajów zupy. Wekuję tym sposobem też bigos , leczo. Można wtedy wybierać na jaką zupę, czy inne danie na które ma się ochotę danego dnia. Dzielę zupę na porcje, po około 350 – 400 ml i wlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką
Dzieje kuchennej Wiewiórygotuje dzisiaj zupy dojadamy nadal chili, o którym miałam napisać wczoraj ale jakoś mi się nie udało ;/ napisze o nim dzisiaj kiedy Syncio pójdzie spać i umyję podłogi, zasiądę wówczas z kubkiem kawy i ciastkiem i napisze co miałam napisać :) Tymczasem wreszcie mogę Wam pokazać nagrody w Ciasteczkowym Konkursiku :) jako że konkursik skromny to i nagrody nie wypasione
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest niezwykle aromatyczna,a dzieki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gladka.Przygotowanie jak kazdej zupy krem-expresowe. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewek 2 cm swiezego imbiru 1 cebula 1 zabek czosnku 3 lyzki masla ghee 1 lyzeczka kurkumy 250 ml wywaru z warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa. W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem. °Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego! Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry.Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkresli pomaranczowo-zlocisty kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!