zupa - 39353 przepisów (strona:1721/2624)

Tradycyjny zakwas z buraków 103

zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero

smakowitehistorie.com
Mąka gryczana 100

chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta

SmartBake.pl
Mąka z amarantusa 93

czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest

SmartBake.pl
Babeczki czekoladowe – najlepszy przepis. 103

długo. Upewnij się, że mąka z boków i dnia naczynia została dobrze wymieszana. Użyj sylikonowej szpatuły do dokładnego oczyszczenia brzegów miski. Dużą łyżką do lodów (lub chochlą do zupy) rozlej ciasto do foremek, tak aby wypełnić je tylko 2/3 objętości. Piecz w temp. 180*C przez ok 14-16minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test wypieczenia. Umieść drewniany patyczek

SmartBake.pl
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls 93

subscribe Bułeczki drożdżowe po włosku nadziane zielonym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko.  Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki. Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez

Lekcje w kuchni
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 127

można sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły

Ugotowane pozamiatane
Kotlety jajeczne 137

albo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków. Nie poznałam nigdy przedszkolnego szpinaku, przedszkolnych zup mlecznych ani kotlecików z gotowanych jajek.  Jajka, których użyłam do przygotowania tych kotlecików, to nasze  tegoroczne wielkanocne pisanki. Nie trzeba się szczególnie przyglądać, żeby dostrzec ich fragmenty ;) Białko

bistro mama
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 115

zatrzymać proces fermentacji wkładamy do lodówki. Czerwone kimchi podczas fermentacji puściło dużo soku. Polecam nadwyżkę soku przecedzić i przelać do butelki. Odrobiną soku z kimchi możemy doprawiać  zupy, sosy lub sałatki. Smacznego i na zdrowie

Tajemnice Smaku
Chleb pszenny na drożdżach 126

dzień.  W kolejne dni zsycha się od skórki wgłąb i lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć a potem zużyć do zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę

W kuchni bez szafek
Oszczędny Żurek 131

kasza rozgotuje się a ziemniaki zmiękną. Teraz czas na zaprawianie żurku. Dodajemy zakwas lub mąkę żytnią wymieszaną w pół szkl wody i ocet. Potem do zupy dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy. Na końcu doprawiamy do smaku. Żurek możemy podać z jajkiem na twardo i kiełkami . Artykuł Oszczędny Żurek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego 132

pomiędzy jednym a drugim. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Przygotowane szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek do zup

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z papryką i pieczarkami w kremowym sosie 144

prostych składników, chwila krojenia, mieszania, podsmażania i… gotowe. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Osobiście bardzo lubię takie szybkie dania. A makaron, to baza idealna nie tylko do zupy, ale też do dań z patelni, zapiekanek, sałatek i innych najróżniejszych pysznych przepisów. Spróbujcie. Znacie makarony Śląski Bifej ? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Marka Śląski Bifej powstała z myślą

Słodkie okruszki
Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych 127

dzień siedziałaś w kuchni, a twoje danie znowu nikomu nie smakowało? Przygotowałeś romantyczną kolację dla swojej ukochanej, a ona tylko z grzeczności mówiła, że jej smakowało. Jeżeli problem przesolonej zupy, pół surowego mięsa czy klejącego się makaronu nie jest ci obcy to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy przez kucharzy amatorów. Sprawdź jakie są podstawowe błędy początkującego kucharza

To Musisz Wiedzieć