subscribe Bułeczki drożdżowe po włosku nadziane zielonym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko. Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki. Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez
Lekcje w kuchnimożna sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły
Ugotowane pozamiatanealbo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków. Nie poznałam nigdy przedszkolnego szpinaku, przedszkolnych zup mlecznych ani kotlecików z gotowanych jajek. Jajka, których użyłam do przygotowania tych kotlecików, to nasze tegoroczne wielkanocne pisanki. Nie trzeba się szczególnie przyglądać, żeby dostrzec ich fragmenty ;) Białko
bistro mamazatrzymać proces fermentacji wkładamy do lodówki. Czerwone kimchi podczas fermentacji puściło dużo soku. Polecam nadwyżkę soku przecedzić i przelać do butelki. Odrobiną soku z kimchi możemy doprawiać zupy, sosy lub sałatki. Smacznego i na zdrowie
Tajemnice Smakudzień. W kolejne dni zsycha się od skórki wgłąb i lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć a potem zużyć do zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę
W kuchni bez szafekkasza rozgotuje się a ziemniaki zmiękną. Teraz czas na zaprawianie żurku. Dodajemy zakwas lub mąkę żytnią wymieszaną w pół szkl wody i ocet. Potem do zupy dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy. Na końcu doprawiamy do smaku. Żurek możemy podać z jajkiem na twardo i kiełkami . Artykuł Oszczędny Żurek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepomiędzy jednym a drugim. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Przygotowane szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek do zup
Kuchnia w czekoladzieprostych składników, chwila krojenia, mieszania, podsmażania i… gotowe. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Osobiście bardzo lubię takie szybkie dania. A makaron, to baza idealna nie tylko do zupy, ale też do dań z patelni, zapiekanek, sałatek i innych najróżniejszych pysznych przepisów. Spróbujcie. Znacie makarony Śląski Bifej ? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Marka Śląski Bifej powstała z myślą
Słodkie okruszkidzień siedziałaś w kuchni, a twoje danie znowu nikomu nie smakowało? Przygotowałeś romantyczną kolację dla swojej ukochanej, a ona tylko z grzeczności mówiła, że jej smakowało. Jeżeli problem przesolonej zupy, pół surowego mięsa czy klejącego się makaronu nie jest ci obcy to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy przez kucharzy amatorów. Sprawdź jakie są podstawowe błędy początkującego kucharza
To Musisz WiedziećPierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 min dopiekamy, do ładnego zrumienienia. Artykuł Pieczeń rzymska, klops pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujest suchy to robię z niego tradycyjny chleb w jajku (smaki dzieciństwa), tosty francuskie na słodko, lub wersja wytrwana z jajkiem (tutaj możesz zobaczyć przepis) oraz grzanki do zupy. Jak widzicie jest ... Czytaj dalej Tosty francuskie z cynamonem Artykuł Tosty francuskie z cynamonem pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink EnvelopeZakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
Tajemnice SmakuPrzepis na domowy bulion warzywny. Aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Bardzo prosty do przygotowania. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: >6
karolgotuje