składniki tego pysznego dania. U nas w domu zawsze mamy porcje zamrożonego sosu pomidorowego. Gotujemy go dużo, ponieważ jest to doskonała baza do sosów do makaronów , sosów do mięsa , zup itp. Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Poporcjowany, zamknięły w woreczkach strunowych, może leżeć w zamrażalniku do 2 miesięcy. Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym
Niedzielny kucharzMoje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa
Cynamonowe szczęścieJuż trzeci raz pojawia się tu danie kuchni algierskiej. Była chorba frik , czyli zupa pomidorowa z ciecierzycą i zieloną pszenicą oraz cous cous aux sept légumes , czyli kuskus z siedmioma warzywami. Dzisiaj proponujemy karczochy, niezbyt kojarzące się z kuchnią Maghrebu i inspirowane przepisem z bloga The Teal Tadjine . Tak się również złożyło, że jest to setny przepis
Roślinożerni urlopowiczecukrem. W osobnym naczyniu miksujemy ricottę. Dodajemy esencję waniliową. Mieszamy śmietanę z serem. Artykuł Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukażdej strony. Pączki wyrażnie staną się lżejsze, że tak powiem Osuszamy pączki na ręczniczku papierowym. Artykuł Pyszne pączki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTutaj zawsze dzieje się bardzo dużo. Restauracja jest pełna gości, choć nie jest ogromna to zalicza się do tych większych. Panuje tu kuchnia śródziemnomorska. W restauracji można zjeść od zup rybnych po same owoce morza które są bardzo smaczne. Wszystko jest przygotowywane od podstaw z dbałością o szczegóły i świeżość – dostawy świeżych produktów są codziennie. Komunikacja nie jest problemem
Gotuj po hiszpańskuszklanego lub plastikowego, zamykam przykrywką. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Taka kapusta jest gotowa i czeka aż po nią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA KAPUSTA ZASMAŻANA Z SOCZEWICĄ Składniki na kapusta zasmażana z soczewicą: 1 puszka soczewicy lub 1 szkl soczewicy gotowanej ćwierć główki kapusty 2 łyżki
Dorota Smakujeprzyrządzenia i szybki – danie jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż. Kalafiora możesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec (my tak zrobiliśmy), albo podzielić na mniejsze różyczki. Tu znajdziesz przepis na spaghetti z pieczonym kalafiorem oraz zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem . Więcej przepisów na dania z pieczony
Niedzielny kucharzKrem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg ziemniaków pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia wrzątek czarnuszka Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli lubicie surowe warzywa to polecam z całego serca zapomnianą przez wielu kalarepkę. W dzieciństwie jadłam ją w zupie, a dzisiaj przedstawiam mega pyszna i prostą surówkę. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako lunch do pracy. Surówka z kalarepki z jogurtem i koperkiem / 2 porcje Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego
Moja smaczna kuchniapomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż czy makaron oraz smaczna surówka
Dorota SmakujeNigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy
Kucharzycatradycyjnych naczyń kuchennych. Jak gotować w szybkowarze? Aby nie zepsuć potrawy musimy dokładnie trzymać się czasu gotowania poszczególnych składników. Gulasze wołowe lub wieprzowe przygotujemy w 30-40minut, pożywna zupa na mięsie będzie gotowa w 30min. Więcej problemów może sprawiać ugotowanie ziemniaków, które w szybkowarze potrzebują zaledwie parę minut i łatwo je rozgotować. Szybkowaru nie należy również otwierać podczas gotowania
sierotka maRysia w kuchniSposób przygotowania: Na małym kawałku bawełnianego, materiału umieścić liść laurowy,tymianek,natkę pietruszki,pieprz. Unieś rogi materiału,formując mały woreczek i zwiąż sznurkiem kuchennym. Paczuszkę włóż do gotującej się zupy lub sosu. Wyjmij przed podaniem. Cajun Składniki: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu 2 łyżki pieprzu Cayenne łyżka granulowanego czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Wymiar Zdrowiakrajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup
Wymiar Zdrowia