zupa - 39353 przepisów (strona:1735/2624)

Sól grzybowa 97

szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej

Gary Bez dna
Kotleciki z kurczaka i ryżu 145

ryżu to bardzo wdzięczne danie - możesz je zrobić, gdy nie masz pomysłu na kurczaka, który czeka swój czas w lodówce, ale możesz także wykorzystać mięsko, które zostało np. z zupy czy wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje! Kurczak jest chudym mięsem, jest więc doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - oznacza to, że dostarczy nam odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych

Z notatnika dietetyka
II śniadanie do szkoły i pracy 100

owocowo-warzywne z dodatkami, np. kaszą jaglaną, orzechami, otrębami, domowe batoniki muesli z mieszanki orzechów, migdałów i bakalii. Na drugie śniadanie sprawdzą się kanapki, sałatki, koktajle, a nawet zupy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jakie mamy możliwości – czy możemy sobie podgrzać posiłek lub ile mamy czasu na jego zjedzenie. Ważne jest także, aby pamiętać

Z notatnika dietetyka
Ryż z krewetkami 138

także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować i piec, a następnie dodać do zup, ryżu, makaronu czy różnego rodzaju sałatek. Ryż z krewetkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować: 20 krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego

Z notatnika dietetyka
A może by tak rzucić wszystko i iść na grzyby? 144

przyznać, że swoje uroki. I pewne mocne strony. W końcu grzyby jesienią to tzw. oczywista oczywistość. Świeże grzyby możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – możemy zrobić z nich zupę grzybową, podać zamiast mięsa na drugie danie czy przygotować różne przetwory. Świeże grzyby możemy teraz bez problemu kupić w sklepie czy na rynku. Ale możemy też udać się

Z notatnika dietetyka
Grzyby z patelni 116

problemu możemy sobie pozwolić na grzybki, ale potem dajmy sobie trochę więcej czasu, aby nasz organizm mógł je strawić. A więc wykorzystania świeżych leśnych grzybów ciąg dalszy Skoro zupa grzybowa już jest, to teraz czas na drugie danie. Świeże leśne grzyby niedużych rozmiarów idealnie nadają się do przygotowania z cebulką na patelni. Grzyby z patelni - przepis na 4 porcje

Z notatnika dietetyka
Halloweenowa sałatka 120

sałatkę owocową. Słodkie, pyszne, zdrowe i podane w typowo halloweenowy sposób 😉 Choć z tym amerykańskim świętem najczęściej kojarzymy dynię, ciężko podać w dyni jedzenie (no chyba, że jest to zupa dyniowa , którą też już przetestowałam) chociażby ze względu na jej zazwyczaj dość duże rozmiary. Dlatego ja troszkę oszukałam i u mnie dynię udawały grejpfruty 😉 Dzięki temu każdy dostał swoją porcję

Z notatnika dietetyka
Kurkuma na zdrowie 107

kuchni Jak już pisałam kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw Dalekiego Wschodu - wchodzi np. w skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą

Z notatnika dietetyka
Sernik z dynią 114

dyni pisałam już przy okazji Halloween, gdy przygotowałam zupę dyniową . Ponieważ dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a sezon na nią mamy akurat w pełni, nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Nie zabraknie jej także na moim świątecznym stole - choć tym razem przygotuję ją na słodko 😁 Sernik z dynią - przepis na 12 porcji Do przygotowania sernika będziesz potrzebować: 600g twarogu

Z notatnika dietetyka
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 117

taki, który jest ważny jeszcze tydzień, a nie do jutra. 3. Mroź nadmiar jedzenia Wiele produktów możemy mrozić - mięsa, ryby, owoce, warzywa. Ale równie wiele dań gotowych możemy zamrozić - zupy, ciasta, pieczywo, pierogi czy bigos. Jeśli więc zostanie Ci coś po świętach, może warto włożyć to do zamrażarki? 4. Dania zrobione "nawinie" Kolejną opcją jest przygotowanie dań, w których możemy

Z notatnika dietetyka
Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym 126

godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku! 203

Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Poniżej przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację! Artykuł Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku

karmelowy
Winna majówka pod żaglami 115

winnice – na wyspie Sv. Klement oraz na Korczuli. Stąd wyruszymy na wyspę Vis, gdzie będzie czekała na nas wspaniała kolacja w restauracji słynnej z filmu Mamma Mia 2. Tutejsza zupa rybna wprawi w zachwyt każdego. Z Visu wyruszymy w drogę powrotną do Szybeniku. W czasie dłuższych rejsów do kolejnych punktów będą czekały na Was krótkie degustacje porównawcze, warsztaty kuchni dalmackiej

Kate's Kitchen
Zapiekany ryż z jabłkami 114

rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Zapiekamy ok 20 min. Podajemy ze śmietaną posypane odrobioną cynamonu. Artykuł Zapiekany ryż z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rozpustne grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone 124

albo chociaż osoby, które nie uciekają w drugi kąt kuchni na jej widok? Owiane niezbyt dobrą sławą drobne kapustki od lat kojarzą się większości z rozgotowanymi zielonymi kulkami w zupie, przypominającymi głowę Shreka.  Niespecjalnie lubiane i nie zbyt często goszczące w naszych kuchniach, a co za tym idzie…nie wiele mamy pomysłów na ich przygotowanie.  Tej zimy postawiłam

Kuchnia w Słońcu Skąpana