dzięki temu, że po ugotowaniu zachowuje swój kształt, oprócz właściwości smakowych posiada również wizualne. Czarne “kulki” soczewicy interesująco i wyglądają, i smakują w połączeniu z zupą dyniową lub właśnie z pieczonym batatem. Składniki 2 bataty 100 g suchej soczewicy beluga 200 ml wody 2 łyżki oliwy (1 łyżka do batatów, 1 łyżka do soczewicy) 50 g świeżego
Tajemnice SmakuSezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki
Tajemnice Smakuobsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby, jednak w mojej okolicy królują praktycznie tylko podgrzybki. Kiedy mam ochotę na zupę borowikową lub inne danie takie, jak grzybowe paluchy, szukam innych grzybów w sklepach. Do tego dania przygotowałam farsz z suszonych borowików “ Leśne Skarby “. Borowik szlachetny na świąteczny stół
Tajemnice Smakubogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów. Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj . Składniki
Tajemnice Smakuistotne dla rozwoju dzieci i młodzieży. Jest doskonały dla diet lekkostrawnych, jak również uzupełni aminokwasy po intensywnym treningu sportowca. Naturalny jogurt możemy wykorzystywać na wiele sposobów: do sałatek, zagęszczania zup i sosów – będzie lżejszym odpowiednikiem majonezu czy śmietany, oraz do przygotowywania zdrowych i pożywnych koktajli. Przygotowane z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw, na bazie ekologicznego jogurtu, świetnie sprawdzą się
Kuchcik gotujedeser sam w sobie ale też dodatek do innych deserów, ciast, tortów, gofrów , wypieków i smakowitości np do gorącej czekolady. Jest też nieoczywistym dodatkiem do dań na słono np zup czy gulaszy (wtedy oczywiście ubijając ja nie dodajemy cukru). Aby zrobić bitą śmietanę w domu potrzebujemy śmietanki wysokoprocentowej np 30% lub 36%. Drugą podstawową zasadą jest to, by śmietanka
Dorota SmakujeDziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona
Waniliowe ImprowizacjeKostka margaryny · 5 żółtek · 1 łyżka proszku do pieczenia · 1 opakowanie zupy ogonowej · 1 łyżka śmietany 18 % Składniki na farsz: · Cebula · ½ kg mięsa mielonego
Kulinarna Chwiladużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki
Waniliowe Improwizacjesmażymy na złoty kolor z obu stron. Placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniczkach papierowych. Artykuł Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudniach kimchi jest gotowe, można zajadać. Po tym czasie przechowujemy je zamknięte w lodówce. MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy Przepisy na Koktajle i Soki Zupy – dieta dr Dąbrowskiej Przepisy na Kiszonki Jadłospis tygodniowy – dieta dr Dąbrowskiej Artykuł Kimchi – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeniegłębokim) na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Pyszne rosyjskie faworki z kefirem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuporowo serowym, a w zasadzie serkowym, bo z serka topionego. Bardzo lubię połączenie pora i w ogóle warzyw z serkiem topionym i często z niego korzystam czy to w zupach czy w sosach. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g mięsa wieprzowego 1/3 cebuli sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 1 łyżeczka kaszy manny 1 łyżka wody niegazowanej
Waniliowe Improwizacjedodatek curdu sprawia że są jeszcze lepsze. Nie oderwiecie się od nich . ciasto na róże: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3 żółtka 150 g śmietany gęstej 18 % do zup szczypta soli 2 łyżki spirytusu orange curd: 2 pomarańcze 3 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 2 jajka M 2 żółtka Ciasto na róże: Do miski przesiewam mąkę, dodaję
wesoła kuchniaprzecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników. Passatę pomidorową możemy użyć do przygotowania zupy, zapiekanek czy właśnie sosów, które będą podstawą dań z makaronem albo sosem do pizzy. Poniżej przepis na szybki sos pomidorowy, bardzo uniwersalny i smaczny. PRZEPIS SOS POMIDOROWY Z PASSATY Składniki
Dorota Smakuje