zupa - 39309 przepisów (strona:1742/2621)

Sezon na... listopad 77

proces pieczenia - ponownie odsyłam Was do przepisu na pieczone warzywa i krem z ich udziałem, który zniewolił niejedno podniebienie :) To rewelacyjne danie - pierwszego dnia i wspaniała, aromatyczna, pożywna zupa - na drugi dzień! Rozkoszne, lecz efektywne lenistwo - w najlepszym wydaniu :) Czarna rzepa - czarna perła wśród bulw W ogródku bulw nie zabraknie perełek. CZARNYCH PEREŁEK. Czarna rzepa - wygląd buraka, kolor czarnej ziemi

Gary Bez dna
Chrupiąca cieciorka z pieca 77

mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie!  Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych . Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona czosnek w proszku

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 89

możliwości jakie daje nam wykorzystanie przeróżnych produktów, technik i form. Przykład? Pewnego pięknego wieczoru wyszłam na balkon i zauważyłam skrzynkę z orzechami, w której leżała dynia... Co z tego? Zupa! Wyobraźnia Nieprzypadkowo oddzielam ją od kreatywności - Rozumiem ją bowiem jako umiejętność przewidzenia efektu swoich działań. Doświadczenia kulinarne uczą stosowania szczypty rozsądku lub zupełnego puszczania wodzy :) Wyobraźnia sensoryczna pozwala na zaprojektowanie

Gary Bez dna
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 80

czasie kiedy jest zimno, a pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami. I wtedy pojawia się on...gulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :) Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew

Gary Bez dna
Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem 91

świadczy o zawartości beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu i ma działanie przeciwutleniające. * * * W sezonie warto spróbować dyni Hokkaido. Tej nigdy nie trzeba obierać - nawet do zupy krem! * * * Dynia najlepiej smakuje "jeszcze ciepła" od razu po upieczeniu, ale możesz ją zjeść również na zimno

Gary Bez dna
Sól grzybowa 74

szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej

Gary Bez dna
Kotleciki z kurczaka i ryżu 133

ryżu to bardzo wdzięczne danie - możesz je zrobić, gdy nie masz pomysłu na kurczaka, który czeka swój czas w lodówce, ale możesz także wykorzystać mięsko, które zostało np. z zupy czy wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje! Kurczak jest chudym mięsem, jest więc doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - oznacza to, że dostarczy nam odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych

Z notatnika dietetyka
II śniadanie do szkoły i pracy 86

owocowo-warzywne z dodatkami, np. kaszą jaglaną, orzechami, otrębami, domowe batoniki muesli z mieszanki orzechów, migdałów i bakalii. Na drugie śniadanie sprawdzą się kanapki, sałatki, koktajle, a nawet zupy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jakie mamy możliwości – czy możemy sobie podgrzać posiłek lub ile mamy czasu na jego zjedzenie. Ważne jest także, aby pamiętać

Z notatnika dietetyka
Ryż z krewetkami 121

także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować i piec, a następnie dodać do zup, ryżu, makaronu czy różnego rodzaju sałatek. Ryż z krewetkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować: 20 krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego

Z notatnika dietetyka
A może by tak rzucić wszystko i iść na grzyby? 131

przyznać, że swoje uroki. I pewne mocne strony. W końcu grzyby jesienią to tzw. oczywista oczywistość. Świeże grzyby możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – możemy zrobić z nich zupę grzybową, podać zamiast mięsa na drugie danie czy przygotować różne przetwory. Świeże grzyby możemy teraz bez problemu kupić w sklepie czy na rynku. Ale możemy też udać się

Z notatnika dietetyka
Grzyby z patelni 96

problemu możemy sobie pozwolić na grzybki, ale potem dajmy sobie trochę więcej czasu, aby nasz organizm mógł je strawić. A więc wykorzystania świeżych leśnych grzybów ciąg dalszy Skoro zupa grzybowa już jest, to teraz czas na drugie danie. Świeże leśne grzyby niedużych rozmiarów idealnie nadają się do przygotowania z cebulką na patelni. Grzyby z patelni - przepis na 4 porcje

Z notatnika dietetyka
Halloweenowa sałatka 103

sałatkę owocową. Słodkie, pyszne, zdrowe i podane w typowo halloweenowy sposób 😉 Choć z tym amerykańskim świętem najczęściej kojarzymy dynię, ciężko podać w dyni jedzenie (no chyba, że jest to zupa dyniowa , którą też już przetestowałam) chociażby ze względu na jej zazwyczaj dość duże rozmiary. Dlatego ja troszkę oszukałam i u mnie dynię udawały grejpfruty 😉 Dzięki temu każdy dostał swoją porcję

Z notatnika dietetyka
Kurkuma na zdrowie 94

kuchni Jak już pisałam kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw Dalekiego Wschodu - wchodzi np. w skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą

Z notatnika dietetyka
Sernik z dynią 100

dyni pisałam już przy okazji Halloween, gdy przygotowałam zupę dyniową . Ponieważ dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a sezon na nią mamy akurat w pełni, nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Nie zabraknie jej także na moim świątecznym stole - choć tym razem przygotuję ją na słodko 😁 Sernik z dynią - przepis na 12 porcji Do przygotowania sernika będziesz potrzebować: 600g twarogu

Z notatnika dietetyka
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 100

taki, który jest ważny jeszcze tydzień, a nie do jutra. 3. Mroź nadmiar jedzenia Wiele produktów możemy mrozić - mięsa, ryby, owoce, warzywa. Ale równie wiele dań gotowych możemy zamrozić - zupy, ciasta, pieczywo, pierogi czy bigos. Jeśli więc zostanie Ci coś po świętach, może warto włożyć to do zamrażarki? 4. Dania zrobione "nawinie" Kolejną opcją jest przygotowanie dań, w których możemy

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania