zupa - 39309 przepisów (strona:1739/2621)

pierogi z fasolą i grzybami 88

partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i podsmażoną cebulką. Możemy podać również jako dodatek do czystych zup

Domowy Smak Jedzenia
Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad 146

kredki czy inne „przydasie”, a także mrożonej żywności. Ponieważ są bardzo szczelne można w nich bezproblemowo transportować wszelkiego rodzaju wilgotne rzeczy, jak np. sałatki, ryby w zalewie czy nawet zupy; a przechowywane przez dłuższy czas kawa, herbata albo przyprawy nie tracą swojego aromatu. Na tle innych tego typu produktów wyróżnia ich ponadto wyjątkowa trwałość. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy na opakowaniu

e-PrzepisyKulinarne
ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY 121

Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w

cool and minty
Happy food 2.0 Co jeść by szczęśliwie żyć 88

naprawdę ciekawe i oryginalne i do tego jest tak jak lubię, czyli z wykorzystaniem produktów lokalnych. Wśród propozycji dań znajdziemy np sałatkę z chwastów, chrupki chleb z ziemniakami, czy zupę z pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw i pomarańczy. Ciekawie i oryginalnie prawda?  Mnie ta książka zdecydowanie zachęciła do bardziej świadomego komponowania menu i jeszcze uważniejszego przyglądania się kupowanym produktom

Cynamonowe szczęście
Kiszone cytryny 107

Opis Kiszone cytryny : Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem marokańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Możemy je spotkać również w kuchni francuskiej. Samo kiszenie nie jest skomplikowane. Jednak trzeba znaleźć dobrej jakości cytryny. Muszą być dobrej jakości, koniecznie niewoskowane, które bez problemu można będzie zjeść ze skórką, bo tak własnie zjada się kiszone cytryny. Mają niezwykle intensywny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem 174

Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Risotto z piersią kurczaka, papryką i groszkiem 177

czas przemieszać, aby ryż równo wchłaniał płyn.   Uwaga: nie należy od razu wlać całej ilości rosołu/bulionu, ponieważ ryż powinien stopniowo wchłaniać płyn. W przeciwnym razie, uzyskacie zupę a nie risotto. Na sam koniec do risotto wlać śmietanę oraz dodać groszek. Wszystko przemieszać i od razu podawać.  Etapy przygotowywania risotto: smażenie warzyw, mięsa i ryżu Smażenia

Ugotować
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 57

polędwiczki drobiowe kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Zmielone mięso i pokrojone kawałki łączymy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy, oklepujemy, wyrabiamy… aż całość będzie zwarta i gotowa

Tajemnice Smaku
Tort namiętności, czyli beza Pawłowej – Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują 67

Anna Pawłowa – rosyjska tancerka baletowa polskiego pochodzenia. Wśród tancerzy krąży legenda, że wielbiciele Pawłowej byli tak zafascynowani jej tańcem, że ugotowali zupę na jej baletkach i … ją z apetytem zjedli… Jedna z opowieści mówi również o tym, jak powstał słynny deser. Fascynacja jej tańcem i jej osobą dała natchnienie pewnemu cukiernikowi, który stworzył deser zwiewny, piękny

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 74

serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy

Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 69

warzyw będzie idealną bazą wielu potraw. Możemy użyć go jako sos do pizzy, do makaronów, zapiekanek. Kiedy rozcieńczymy go bulionem, dodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę. Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni. Składniki 3 kg pomidorów 300 g marchewki 500 g papryki słodkiej 1 mała papryczka pepperoni – opcjonalnie

Tajemnice Smaku
Ziołowy labneh z jogurtu naturalnego i serka z koziego mleka 74

zagościła w mojej kuchni. Bardzo lubię faszerować tym serkiem małe marynowane papryczki . A co zrobić z wodą, która zostaje po odsączeniu jogurtu? Nigdy jej nie wylewam, dodaję ją do zup lub do potrawek mięsnych czy też warzywnych. Składniki 400 ml jogurtu naturalnego, może być grecki 300 g koziego twarogu kanapkowego 1 łyżeczka suszonych ziół z pomidorami “Suszone pomidory

Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 95

przede wszystkim ze względu na szybkość i prostotę przygotowania. Wystarczy, że zalejemy granulat gorącą wodą, przetrzymamy pod przykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka

Tajemnice Smaku
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 69

wyszukuję te najsmaczniejsze, których nie można kupić poza sezonem, zapiekam w kawałkach, obieram ze skóry i mrożę. Potem wystarczy tylko rozmrozić i mamy bazę do deseru, do sernika, do zupy, do… to już zależy od naszej wyobraźni.   Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna

Tajemnice Smaku
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami 92

Banków Żywności “Nie marnuj jedzenia 2018” Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania