zupa - 39012 przepisów (strona:1739/2601)

Zapiekane naleśniki po meksykańsku 106

Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką

Smaczny zeszyt
Fasolka po bretońsku 106

wcześniej - sucha fasola musi się moczyć ok 10-12 godziny przed ugotowaniem. Warto też od razu ugotować jej więcej i wykorzystać do innych dań, np.zrobić z niej   zupę fasolową ze szpinakiem . Fasolka po bretońsku Składniki 400 g suchej fasoli 1 łyżka oleju 1 duża cebula  300 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście

Smaczny zeszyt
Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem 119

grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Kalarepki  należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam  wydrążone  części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany

Smaczny zeszyt
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 95

dyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa. Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Smaczny zeszyt
Bułki z cebulą i pieczarkami 106

Ciasto będzie bardzo delikatne, leciutkie i trochę będzie lepić się do ręki ale nie dosypujcie mąki. Wyrabiamy 5 minut, jeśli przylepiło się dużo do ręki zgarnijcie je łyżką do zupy. Formujemy kulę, przykrywamy folią, zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone drobno. Smażymy całość

Bułka z Chlebem
Grzanki do zup i sałatek 94

malutkie kawałeczki chleba potrafią dodać smaku nie jednej potrawie. Są doskonałym dodatkiem do sałatek i zup. Są tak chrupiące, że chętnie się po nie sięga jak po przekąskę. Co potrzeba: 1/2 bochenka średniego chleba, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, Dodatkowe zioła i przyprawy, które lubicie (opcjonalnie) Wykonanie: Chleb kroimy w kromki o grubości

Bułka z Chlebem
Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 129

Makaron czyli połączenie mąki, wody i jajek to produkt, który ma wszelakie zastosowanie w kuchni. Znajdziemy go w zupach, sałatkach i oczywiście w daniach głównych, których jest wiodącym składnikiem. Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem Na rynku dostępna jest cała gama makaronów. Wybierać możemy w kształcie, smaku czy rodzaju makaronu. Makaron zrobiony może być z mąki pszennej, ryżowej

mecooks
Jambalaya – przepisy na dania z ryżem 193

Lubicie ryż? W moim domu przepisy na dania z ryżem w roli głównej są bardzo popularne. Ryż to nie tylko dodatek do zupy czy zamiennik ziemniaków. Dania z ryżem to smaczny i sycący obiad. Z ryżu można przygotować wiele niebanalnych potraw, o choćby risotto czy gołąbki . Ryż jest uniwersalny, ponieważ można go przyrządzić na słono i na słodko, na śniadanie

codojedzenia
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 93

wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do pieczenia oraz duszenia skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie nadają się do przygotowania baz do zup Przepisy z mięsem z indyka 1) PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 2) PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 3) KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Kuchnia MagdaLeny
GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE 183

grzybiarzy tegoroczna jesień, to istny raj. Ledwie daliśmy radę przerobić wszystko co pozbieraliśmy. Było mnóstwo gotowanych i podsmażanych z boczkiem i cebulką ...mniam..., była zupa grzybowa, są olbrzymie ilości suszonych , przyszedł też czas na grzybki marynowane Poprzedni przepis lekko zmodyfikowałam. Podobnie jak przy ogórkach konserwowych dodałam do każdego słoika: marchewkę, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Tym razem

Smaczne Zdrowe
Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb) 172

się składać z dyni . Bo przecież oprócz deserów i ciast z jej udziałem, można z niej przyrządzać mnóstwo innych dań, w tym także wytrawnych. Przepyszna i jakże rozgrzewająca jest zupa – krem z dyni , zwłaszcza taka na ostro z mlekiem kokosowym . Chyba zatem muszę odszczekać to, co ostatnio mówiłam, że nie przepadam za dynią w wytrawnym wydaniu. Faktem jest

Modern Cave Girl
"Rymowanki dla maluszka" 115

jest też kominiarz i "Koci, koci, łapci" " Mam chusteczkę haftowaną " i tutaj znajdziemy "Kizia - Mizia" której też niestety nie znałam, ale już poznałam ;-), "Baloniku mój malutki" i "Babcia zupę gotowała", która też była dla mnie nowością :-) Wszystkie rymowanki super, moja córcia szybko je rozpracowała, niektóre już powtarza i ogląda namiętnie ilustracje :-) Polecam, to naprawdę super książeczki, które polubią wszystkie dzieciaki

kruche babeczki
Sałatka grzybowa do słoików 152

czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach.   Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej

Gotujemy i jemy
Sałatka grzybowa do słoików 143

czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach.   Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej

Korniszonki