Nigdy nie możemy się zdecydować którą zupę podać na Wigilijną kolację grzybowa czy barszcz ? Więc zazwyczaj są obie :) Grzybowa jako główna a barszczyk do popicia w bulionówkach :) 500 ml zakwasu buraczanego 500 gramów buraków 20 gramów grzybów suszonych 1 duża pietruszka pół średniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku
Andzia Pichcimiękkości. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę dodać do wywaru grzybowego i gotować aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodać do zupy wraz z przyprawami i śmietanką z wymieszać i zmiksować na jednolity krem. Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i doprawić do smaku. Podajemy z grzankami, groszkiem
Andzia Pichcimięsem mielonym i grysikiem to danie, które koniecznie musicie zrobić w domu. Pulpety są lekkie, smaczne i idealne podane nie tylko jako danie główne ale także jajko dodatek do zup. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki pulpety z wątróbki. 55 dkg wątróbki drobiowej 35 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub z drobiu 15 dkg drobnego
mecooksKapusta włoska jest mniej popularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do zup lub przygotowywać na ciepło jako dodatek do obiadu. Robiąc barszcz ukraiński, dodałam do niego właśnie tę kapustę, a pozostałą część główki udusiłam z boczkiem wędzonym i koperkiem. Zazwyczaj po tę odmianę kapusty sięgam jesienią
Danka Pichcipreferowanej grubości soli. Ostatnia propozycja jest najmniej czasochłonna ze wszystkich - wystarczy ze sobą wymieszać sól i suszone zioła. Jest też najbardziej uniwersalna. Nadaje się do dań z pomidorów, zup, sosów ryb czy makaronu. Sól z oregano i bazylią Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 5 g suszonej bazylii 5 suszonego oregano 2 g granulowanego czosnku Sól wymieszać z suszonymi ziołami
My simple kitchenposiada końcówkę miksującą wykonaną ze stali nierdzewnej, a więc można używać go do miksowania zarówno zimnych, jak i gorących składników. Dla mnie to ważna informacja, zwłaszcza podczas przygotowywania różnych zup kremów, które uwielbiam, a których już nie muszę przed miksowaniem schładzać. Poza tym blender jest mocny i ma aż 20 stopniową skalę mocy. Radzi sobie nawet z kruszeniem lodu
Smaki Na Talerzuczłowiek zdał sobie sprawę, że “niepełnosprawność jest także w jego zasięgu” (czego nikomu nie życzę!). Wystarczy nieszczęśliwy wypadek, nagła choroba, nieudany poród czy operacja albo statystyczna fluktuacja w genetycznej zupie powstającego w łonie matki dziecka, która skaże je na mniejsze lub większe nieuleczalne problemy zdrowotne i ograniczenia życiowe… To może być Twój Mąż, Twoja Żona, Twoje Dziecko lub Twój Wnuk
Lamarida.plprawdziwego pasjonata kuchni. Niezależnie od tego czy gotujesz codziennie czy tylko sporadycznie, blender zawsze pomoże Ci w przyrządzaniu mniej lub bardziej wyszukanych potraw. W mgnieniu oka zmiksuje Twoją ulubioną zupę krem lub owoce na domowy koktajl. Bez problemu rozdrobni także mieszankę aromatycznych przypraw, a mocniejsze [...] Artykuł Jaki blender kupić? Na co zwrócić uwagę? pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plprzypadku staram się, aby zwykły makaron zawierał troszkę zdrowych składników i sprawiał, aby każda potrawa wyglądała nietuzinkowo. Kolorowe księżniczki, zamki, kwiatuszki oraz autka wyglądają naprawdę zachęcająco! Ostatnio do zupy dodałam tego makaronu i uwierzcie, że poczułam się jak dziecko wcinając pomidorówkę z uroczymi kształtami. Podsumowanie: Chyba nie muszę pisać, że po raz kolejny jestem zadowolona z moich zakupów
Di gotujepalcach na farfocelki. Posypać wierzch ciasta. Piec ok 45 min w 180 stopniach. Artykuł Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukostka masła 250g lub margaryny do pieczenia 4 jajka 1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1i 0,5 szklanki cukru 6 pełnych stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec” 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wino. Podgrzewać
W garach u GosiPyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp. Składniki: Ciasto: 350g mąki 200g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików Farsz
Blog z Apetytemdajemy łyżkę smalcu i oprószamy papryką. Tak przygotowane wkładamy do zimnego piekarnika nastawiając na 200 st.C na 90 min. Z pozostałych odciętych z karkówki kawałków mięsa możemy ugotować pyszną zupę. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Po upieczeniu mięso wyjmujemym, a warzywa wraz z wytopionym tłuszczem blendujemy, żeby przygotować sobie pyszny sos bez cudowania, wystarczy po prostu blendowanie. Smacznego
chleba naszegoWiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek
Kardamonovydanie , które jednocześnie będzie fit? Fasolka w sosie pomidorowym Zrób fasolkę w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Biała fasola jest pełnym wartości odżywczych warzywem z gatunku strączkowych. Sprawdzi się w zupach, sałatkach, dipach, gotowana, duszona. Łączyć można ją śmiało z serem, mięsem, jajkami oraz innymi warzywami. Biała fasola w puszce jest wygodniejsza do użycia niż fasola świeża. Świeżą fasolę przed ugotowaniem
mecooks