zupa - 39012 przepisów (strona:1743/2601)

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 127

Nasza ziemia obdarowała nas ogromnymi ilościami dyni. Chyba możemy się uznawać za plantatorów tego warzywa, heh. Codziennie ją przygotowujemy na różne sposoby. Pieczemy z ziołami, gotujemy na zupę - krem, dodajemy do świeżo wyciskanego soku... Postanowiłam wypróbować też dynię do słodkiego wypieku. Trafiło na chlebek DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory 89

próbujemy czy nam smakuje , można ewentualnie dokwasić lub dosłodzić i pakujemy w słoiki . Do słoików upychamy to gęste , a nadmiar zalewy niech zostanie , wtedy będzie to sałatka , a nie zupa buraczkowa Słoiki pasteryzujemy około 30 minut od zagotowania lub włożenia do wrzątku . Po tym czasie wyławiamy , ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia . Sałatka nadaje się do jedzenia

Ogrodnik w podróży
KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM 102

Danie szybkie, łatwe i tanie. Tak przygotowywała kurczaka moja mama, bardzo mi smakował, przygotowuję więc i ja. Taki obiad robi się w 45 minut. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki puree

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 132

napełniania. Idealnie do faszerowania nadaje się także dynia. Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie zielone ogórki albo kalarepa. Kiedy mamy już wybrane jakieś fajne i apetyczne warzywo przeznaczone do wypełnienia, teraz nadchodzi czas

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę 146

octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i ratatuille ale szczególnie pyszna jest papryka pieczona. Pieczona papryka jest bazą cudownej zupy, dodatkiem do sosów i sałatek, a polana oliwą stanowi samodzielną przekąskę. Pieczoną paprykę można także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis

Gotujemy i jemy
Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę 125

octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i ratatuille ale szczególnie pyszna jest papryka pieczona. Pieczona papryka jest bazą cudownej zupy, dodatkiem do sosów i sałatek, a polana oliwą stanowi samodzielną przekąskę. Pieczoną paprykę można także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis

Korniszonki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 324

wzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły

Smaki Na Talerzu
Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu 76

jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)  A samo danie? Pyszne, lekkie

Z Kuchni Do Kuchni
Sos kurkowy serowo-śmietanowy 107

sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody. Artykuł Sos kurkowy serowo-śmietanowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Marynowane marchewki 85

Marchew jest u nas bardzo popularna . Wykorzystujemy ją do wielu zup, sałatek a nawet ciasta. Można pochrupać na surowo, wzmacniając nie tylko szczęki ale również organizm, dostarczając wielu witamin. Co raz częściej sięgamy po marchew robiąc przetwory na zimę. Robiłam już dżem z marchwi , szczerze polecam:) Pierwszy raz marchew zamarynowałam. Miałam przyjemność jeść marynowane marchewki jako ozdobę dania i były

gotuj ze mną
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 119

pracy duża moc -  900 łatwe czyszczenie Podsumowanie: Blender Kernau KSHB 910 B idealnie sprawdzi się w domowych warunkach i błyskawicznie wykona wiele prac kuchennych, umożliwiając przygotowanie różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą

Kuchnia MagdaLeny
Najlepszy babciny pasztet domowy 100

przekąska. Spróbujcie sami Pamiętajcie, że jeżeli używamy chudego mięsa to należy użyć tłustego boczku, aby pasztet nie wyszedł zbyt suchy. Ponadto wywar z gotowania mięsa można później użyć do zupy. Składniki: – 200g boczku – 200g wołowiny – 200g piersi z indyka – 200g karkówki – 1 mała pietruszka – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1/4 średniego

Be Fit Be Strong
Dieta ketogeniczna – przykładowy keto jadłospis 176

stałym. W takim wypadku następny posiłek je się w porze lunchu . W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki , ale także resztki dania obiadowego z poprzedniego dnia albo zupy . Można je przygotować dzień wcześniej, spakować i zabrać ze sobą na wynos . Skrajności w podejściu do diety Na koniec chciałabym tylko wspomnieć o szarej strefie diety ketogenicznej , czyli

Modern Cave Girl
Ile gotować kalafior? 396

Kalafior idealnie sprawdza się jako zdrowy dodatek do mięs, podstawa znakomitej zupy czy składnik szybkiej przekąski. Problematyczna bywa jednak kwestia gotowania tego wartościowego warzywa. Należy robić to w taki sposób, aby nie był zbyt twardy lub The post Ile gotować kalafior? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Vege kotleciki jaglane z dynią 155

zdrowiej. Moim ulubionym jesiennym warzywem jest oczywiście dynia i zawsze od września do listopada bardzo często pojawia się w mojej kuchni. To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi, pierogów i naleśników. Do moich ulubionych jesiennych przysmaków dołączają te oto wegańskie kotleciki z dynią. Gwarantuję, że choć są wegańskie, z pewnością

Smakowity Blog Kulinarny