zupa - 39353 przepisów (strona:1747/2624)

7 ekspresowych diet oczyszczających 101

Najlepsze do tego są jabłka, owoce cytrusowe, marchew, buraki szpinak,kapusta, ogórek .   Dieta owocowo-warzywna – przez 5 dni jedz surowe bądź ugotowane na parze warzywa i owoce , zupy warzywne i kiszonki. Potraw nie można dosalać, można przyprawiać oliwą, ziołami. Pij dużo wody, herbat owocowych i świeżych soków. Dieta jabłkowa – przez 3 dni jedz tylko jabłka w dowolnej

To Musisz Wiedzieć
Wyjątkowe właściwości pokrzywy. Sprawdź jakie dolegliwości wyeliminuje! 107

która tak naprawdę jest chwastem, jednak wyjątkowe właściwości pokrzywy są bardzo szerokie. Pokrzywa ma zastosowanie w medycynie ale również w kuchni i kosmetyce. W dawnych latach z pokrzywy gotowano zupę, stosowano jako odżywki do włosów, dawano jako posiłek dla zwierząt domowych, pokrzywa służyła również jako naturalny antybiotyk. Pokrzywa najczęściej stosowana jest w formie naparu, który stosowany długoterminowo pomaga w zwiększeniu

To Musisz Wiedzieć
Flaczki z boczniaków 92

lubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków . W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna  i szybka w przygotowaniu.  Flaczki z boczniaków / 2 porcje Składniki: 250 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1/2 cebuli 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (użyłam oliwy z oliwek) 1/2 łyżeczki majeranku 1 liść laurowy około

Moja smaczna kuchnia
Tarta z grzybami leśnymi 195

Jesienne klimaty zawitały na dobre. Herbata z cytryną, miodem i imbirem, ciasto dyniowe i rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również

My simple kitchen
Puszyste bułeczki dyniowe 97

posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Puszyste bułeczki dyniowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 152

utratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe

W kuchni Karmel-itki
Kluski z batatów 174

klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . PRZEPIS NA KLUSKI Z BATATÓW Składniki na kluski z batatów: 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki

Dorota Smakuje
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 137

potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie.  A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam

Moniki Smakołyki
Dyniowe spaghetti aglio olio 80

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową

Vegan Taste
Sałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym 133

Olej konopny nie nadaje się do smażenia, ponieważ w bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Olej świetnie sprawdzi się jako składnik owsianek, past kanapkowych, koktajli i smoothie, sałatek, zup, dań z makaronem, a nawet deserów.  Z oleju konopnego można tworzyć także domowe kosmetyki. Składniki aktywne doskonale odżywią skórę i zapewnią jej optymalne nawilżenie, a przy codziennej pielęgnacji cera

My Chcemy Jeść
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 89

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki

Izabelawkuchni
Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja 137

testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz obok powinna stać druga książka

Ugotowane pozamiatane
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 98

smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej

Ugotowane pozamiatane
Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść w październiku? 142

nawet robić z niego konfiturę. W smaku przypomina anyż. Jadalne są jego wszystkie części i wszystkie znajdują zastosowanie w kuchni. Gałązki przypominają koperek a łodygi wykorzystywane są do zup. Pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Zawiera w sobie także błonnik i kwas foliowy. Jarmuż To odmiana kapusty, która nie tworzy główek

365 dni dookoła kuchni
Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami 106

godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania