testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz obok powinna stać druga książka
Ugotowane pozamiatanesmaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej
Ugotowane pozamiatanenawet robić z niego konfiturę. W smaku przypomina anyż. Jadalne są jego wszystkie części i wszystkie znajdują zastosowanie w kuchni. Gałązki przypominają koperek a łodygi wykorzystywane są do zup. Pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Zawiera w sobie także błonnik i kwas foliowy. Jarmuż To odmiana kapusty, która nie tworzy główek
365 dni dookoła kuchnigodzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty
Kulinarne przygody Gatityobgotowujemy przez około 3 minuty *** *** Po tym czasie grzyby odcedzamy i przelewamy czystą wodą *** *** Do smażenia używam samych kapeluszy, ogonki odkrawam i drobno pokrojone dodaje do sosu lub zupy grzybowej. Grzyby delikatnie solimy *** *** Kapelusze obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim grzyby *** *** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż powstanie rumiana, chrupiąca skórka. Po zdjęciu
Blog z Apetytemcałości (całe kapelusze), większe można pokroić na 2 – 4 kawałki. Ugotowane wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej. Maślaki przełożyć do wyparzonych słoików. Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”. Grzyby lubią mieć luz w słoiku. Ugotować ocet
królestwo garówJesień i robiąca się szaruga za oknem to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej mam ochotę na ostre jedzenie niżeli słodkie. Z większą ochotą sięgam po warzywa korzenne, kasze, rozgrzewające zupy czy też sycące zapiekanki. Dziś, zainspirowana współpracą z TESCOMA – markowym sklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery. Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie
Ostra na SłodkoNasza ziemia obdarowała nas ogromnymi ilościami dyni. Chyba możemy się uznawać za plantatorów tego warzywa, heh. Codziennie ją przygotowujemy na różne sposoby. Pieczemy z ziołami, gotujemy na zupę - krem, dodajemy do świeżo wyciskanego soku... Postanowiłam wypróbować też dynię do słodkiego wypieku. Trafiło na chlebek DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki
Jeść, by żyć w zdrowiupróbujemy czy nam smakuje , można ewentualnie dokwasić lub dosłodzić i pakujemy w słoiki . Do słoików upychamy to gęste , a nadmiar zalewy niech zostanie , wtedy będzie to sałatka , a nie zupa buraczkowa Słoiki pasteryzujemy około 30 minut od zagotowania lub włożenia do wrzątku . Po tym czasie wyławiamy , ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia . Sałatka nadaje się do jedzenia
Ogrodnik w podróżyDanie szybkie, łatwe i tanie. Tak przygotowywała kurczaka moja mama, bardzo mi smakował, przygotowuję więc i ja. Taki obiad robi się w 45 minut. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki puree
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnapełniania. Idealnie do faszerowania nadaje się także dynia. Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie zielone ogórki albo kalarepa. Kiedy mamy już wybrane jakieś fajne i apetyczne warzywo przeznaczone do wypełnienia, teraz nadchodzi czas
Kulinarne przygody Gatityoctowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i ratatuille ale szczególnie pyszna jest papryka pieczona. Pieczona papryka jest bazą cudownej zupy, dodatkiem do sosów i sałatek, a polana oliwą stanowi samodzielną przekąskę. Pieczoną paprykę można także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis
Gotujemy i jemyoctowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i ratatuille ale szczególnie pyszna jest papryka pieczona. Pieczona papryka jest bazą cudownej zupy, dodatkiem do sosów i sałatek, a polana oliwą stanowi samodzielną przekąskę. Pieczoną paprykę można także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis
Korniszonkiwzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły
Smaki Na Talerzujedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-) A samo danie? Pyszne, lekkie
Z Kuchni Do Kuchni