zupa - 39309 przepisów (strona:1764/2621)

Orkiszowe muffinki z owocami lata 134

stopniach do zezłocenia, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły. Podajemy solo lub z cukrem pudrem. Artykuł Orkiszowe muffinki z owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa z kurkami 91

Zupa z kurek. Prosta i smaczna - obowiązkowo w sezonie, nie tylko dla smakoszy grzybów

Z Hrabiną w kuchni
Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata 160

Piec ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Artykuł Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami 139

pośpiechu nie mam czasu na eksperymenty, w związku z tym zjadam go pod najprostszą na świecie postacią, to znaczy ugotowanego i posypanego koperkiem. Czasem przygotuję z niego równiez zupę , czy dołożę do sałatki . Dziś przepis, który Was pozytywne zaskoczy – Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami. Dla mnie połączenie bobu i suszonych pomidorów jest po prostu poezją. Do tego

365 dni dookoła kuchni
Pieczona kapusta, cebula i kalafior zielony z kuskusem i orzeszkami pini 202

pieczenia. Obraną cebulę kroimy na grubsze piórka, kapustę na połowę, a następnie po długości na mniejsze porcje. z kalafiora oddzielamy różyczki (łodygi nie wyrzucamy, można ją wykorzystać np. do zupy. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem z czosnkiem i bazylią, układamy na nim warzywa. Kapustę za pomocą pędzla smarujemy olejem chili (nie za dużo bo jest ostry

Moniki Smakołyki
Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu 115

nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem naturalnym oraz owocami.  Ja oprócz masła posypuję sobie odrobiną cukru i czasami cynamonem. Pamiętajcie tylko, że czym mniej

Di gotuje
Chłodnik z botwinki 103

Dzisiaj mam dla Was przepis na chłodnik z botwinki, który co prawda wymaga krótkiego gotowania, ale to zaledwie kilkanaście minut. Kiedyś wydawało mi się, że nie

Pasja Smaku
Kalafior w panierce 130

Zupa kalafiorowa czy kalafior polany masełkiem z bułką tartą to smaczna klasyka.Dla odmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany. 1 średniej wielkości kalafior 2 jajka pół szklanki mąki pszennej ok. pół szklanki wody Bułka tarta Olej do smażenia Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli

Andzia Pichci
Szybkie spaghetti z pomidorami 190

Sezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proziaki z Równego – kuchnia podkarpacka 136

Były podawane jako samodzielne danie – na przykład podczas prac w polu, ale bywały też podstawą śniadania, podawane z cukrem, bądź dżemem. Proziaki często podawano także jako uzupełnienie mało sytych zup. Choć w wielu zakątkach Podkarpacia proziaki przygotowuje się nieco inaczej, cztery podstawowe składniki pozostają niezmienne: mąka pszenna, soda oczyszczona, sól i kwaśne mleko (lub maślanka, albo kefir). Użycie kwaśnego mleka

Trzeci talerz
Bulion wołowy 108

Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą

Smak mojego domu
Pierogi pieczone z serem 134

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Pieczone z serem właśnie doskonale smakują z czerwonym barszczem zamiast krokietów ,pasztecików itp. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje … Czytaj dalej Pierogi pieczone z serem

gotuj ze mną
Surówka z cukinii 133

Młoda cukinia świetnie sprawdza się w daniach z makaronem, placuszkach, zupach i w surówkach. Surówka z cukinii Cukinia przez co niektórych zwana kabaczkiem to jedna z odmian dyni. Pomimo braku dużej ilości wartości odżywczych warzywo to jest ogólnie lubiane ze względu na swój prosty a jednocześnie oryginalny smak. Młoda cukinia akurat pojawiła się niedawno w sklepach i warto to wykorzystać

mecooks
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 107

Wykładamy chłodnik na głębokie talerze, układamy na wierzchu podsmażoną cebulę dymkę, i halloumi. Dekorujemy łyżką soku z buraka i paskami rzodkiewki. Wine Pairing: Ponieważ tylko głupie nie piją przy zupie, chłodnik połączono z wytrawnym Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker

Ugotowane pozamiatane
Kalafiorowa pasta kanapkowa 159

Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A posmarować sobie kawałek dobrego chleba pastą kalafiorową i położyć na to plasterek pomidora… Niebo w gębie. Pasta jest super prosta w przygotowaniu. Pieczemy kalafiora, blendujemy, dodajemy koperek, migdały i voila! Gotowe. Można jeść. Czas

wiecejwarzyw.pl