zupa - 39353 przepisów (strona:1764/2624)

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 186

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta na kruchym cieście z brukselką 333

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS 130

większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe i sok z cytryny, zagotuj, wymieszaj. Curry powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Tofu pokrój w kostkę i krótko przesmaż. Można dodać je do curry lub wyłożyć na każdą porcję – drugą opcję polecamy zdecydowanie bardziej. Rada: curry podaliśmy z marynowanymi papryczkami, świeżą

Kulinarna Polska
KUCHENNA APTEKA #32 - RZEŻUCHA 127

przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać

Kuchnia MagdaLeny
Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 148

oczyścić nasz organizm. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego 120

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania

Di gotuje
Szybkie bułki pszenne 136

wyrastaniem, posypujemy je mąką. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min.  Studzimy na kratce. Artykuł Szybkie bułki pszenne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wiosenna zupa z selerem naciowym 92

Niby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe

Z Hrabiną w kuchni
Wywar z brązowego ryżu – azjatycka herbata 126

zieloną herbatą oraz innymi dodatkami np. uprażonym korzeniem łopianu albo skórkami z pomarańczy. Uwaga: Koreańczycy używają wywaru z brązowego ryżu nie tylko do przyrządzania herbaty. Dodają go także do zupy i gotują na nim ryż zamiast na wodzie . Wywarem z brązowego ryżu można również przemywać twarz . Smacznego i na zdrowie! Artykuł Wywar z brązowego ryżu – azjatycka herbata pochodzi

Lamarida.pl
Śmigus Dyngus 119

przez dziewczęta w dniu trzecim, co nieraz przy studni kubłami się odbywa.” Jak pisał Gloger, streszczając ustalenia XIX-wiecznych badaczy, dyngus uznawano albo za spolszczone niemieckie Duennguss, oznaczające lichą zupę lub strumień wody, albo za pochodną niemieckiego dingen, czyli wykupywać się, w tym tym konkretnym przypadku harcownikom biegającym z wiadrami wody. Termin śmigus wywodzono od śmigania palmami. Można ten zwyczaj

Kate's Kitchen
Błonia Bistro 150

morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą

I LOVE LIFE
Pasta marchewkowa 181

Jest to pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu i soli. Ma bardzo specyficzny smak, więc jest wielu jej zwolenników, ale również przeciwników. Jeśli kiedykolwiek jedliście zupę miso i przypadła Wam do gustu to wypróbujcie również tą pastę kanapkową. Ilość porcji: na około 6-7 kromek chleba Czas przygotowania: do godziny Składniki: marchewka – 400g pasta miso

wiecejwarzyw.pl
Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 161

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję

Kolorowy Przepisownik
Publikacja w magazynie Durszlak 145

magazynie Durszlak Jest mi niezmiernie miło, że znalazłam się w najnowszym, świątecznym wydaniu magazynu Durszlak. Przepisy jakie znalazły się w gazecie to: naleśniki z mąki owsianej z owocami zupa krem z pomidorów i cebuli faszerowane bataty Polecam zajrzeć do Durszlaka - znajdziecie tam oczywiście nie tylko moje przepisy, ale również dużo świątecznych inspiracji na nadchodzące Święta Wielkanocne. Swoją drogą, czytacie gazety

MintTaste
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 159

tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.  Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe pomysły oparte na egzotycznej kuchni. Nowe smaki

Trochę smaku