zupa - 39012 przepisów (strona:1772/2601)

Krem z kukurydzy 90

Krem z kukurydzy Proporcje na 6 talerzy: Składniki: 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g) 3 ziemniaki 1 cebula sól i pieprz do smaku

Wino Francja Kuchnia
Fasola z klopsikami 115

dodać do fasoli. Gdy fasola i warzywa będą prawie ugotowane przyprawić tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką i pieprzem ziołowym. Koncentrat rozcieńczyć kilkoma łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić

Kuchcik gotuje
Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie 237

uważając, by barszcz się nie zagotował. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek

Dieta bez mleka
Chleb paprykowy po włosku 95

Przepis znaleziony w książeczce z włoskimi przepisami - brak autorów. Chleb jest wilgotny, aromatyczny i pyszny. Idealnie nadaje się sam na śniadanie, z pastą, serkiem czy jako dodatek do zupy krem. Polecam gorąco. Paprykowy chleb z Włoch. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka dyniowa, z ryżem i żurawiną... 155

butternut squash' (dyni piżmowej). Ta dynia ma niebieskawo-zielona skórkę, bardzo pomarańczowy, maczysty miaższ,który wspaniale karmelizuje się przy pieczeniu i smakuje delikatnie orzechowo. Najwyraźniej jest również polecana do zup, które wychodza wyjatkowo kremowe i gładkie.   Sałatka wyszła pyszna. Idealna tuż po przygotowaniu, a przechowywana w zamkniętym pojemniku traci odrobinę na smaku, ale jest wciaż mocno zjadliwa. Przy kolejnej

Lejdi of the house
Praga w jeden dzień. Plan zwiedzania. Ciekawostki i ceny w Pradze. 145

Lemoniada w kawiarni - 75 kc (13 zł) Studentska Cokolada - 20-25 kc (ok. 3 zł) Kozel Cerny 0,5 l w knajpie - ok. 28 kc (5 zł) Polévka Gulášová (zupa gulaszowa)- 35 kc (5-6 zł) Langosz - od 40 kc (ok. 7 zł)  Gorąca czekolada - 60 kc (10 zł) Na zakupy warto wybrać się do galerii Palladium. Na poziomie

Czarnawisienka
Zakwas buraczany 141

lekko zacienione i ciepłe miejsce. Trzymam zazwyczaj na blacie kuchennym, by wygodnie było sięgać każdego dnia. Każdego dnia zdejmować pianę z wierzchu i mieszać zawartość. Robię to łyżką do zupy. Po 4 dniach zakwas można już próbować, ale będzie jeszcze pracował przez kilka dni. Po tygodniu zlać zakwas do słoików. Zakręcić i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy. W szóstym

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny 410

pewno straciła by znaczną część swojego czaru Od kilku lat robię własny zakwas z buraków , specjalnie z myślą o czerwonym barszczu na święta i nie wyobrażam sobie tej zupy na jakimś gotowym koncentracie . Barszcz na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych . Jest bardzo aromatyczny , kwaskowy i typowo buraczany . No i nie zawiera żadnych szkodliwych, chemicznych dodatków

Ogrodnik w podróży
Brukselka z jałowcem 96

Brukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami

Codzienne Gotowanie
Mule z warzywami w zupie 112

warzyw, przekształciłam w pyszne danie. To dla wielbicieli muli oczywiście, raj na ziemi, podniebienie się cieszy a dusza raduje. Uwielbiamy takie wariacje na temat muli. Polecam gorąco do wypróbowania. Zupa warzywna z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 903

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula

Szalona Kuchnia Eweliny
Pesto z roszponki 160

była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu jabłkowego Roszponkę wrzucić do miski

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 109

liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy

Karo in the Kitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami 103

Święta, święta coraz bliżej więc tym bardziej czas na kolejną smakowitą propozycję, która być może zagości na Waszym stole. Moja mama co roku na Wigilię zawsze przygotowywała dwie zupy – grzybową z makaronem oraz barszcz czerwony z uszkami. Co do grzybowej ciężko tu polemizować z tym by zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku

Życie ze smakiem
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 199

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!