zupa - 39353 przepisów (strona:1778/2624)

Krem z dyni z pomidorami, mini-poradnik wege #1 195

się pamiętać o zieleninie do posiłków: pietruszka, szczypiorek, koperek. Zimą mrożone oraz rzeżucha z parapetowej uprawy. 5. Jem codziennie 4-5 porcji warzyw/owoców (w postaci surówek/sałatek, zup, dodatków warzywnych do chleba i przekąsek

Qlinarnie i Qlinarnie
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 141

usiądą do stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie

Leśny Zakątek
Sałatka z selera konserwowego 133

świeżego selera robię surówkę, smażę i dodaję do zup. Konserwowego używam do sałatki. Sałatka z selera konserwowego Nie próbowałam co prawda stosować selera ze słoiczka do niczego innego poza sałatką. Nie wiem co można by jeszcze z tego typu selera przygotować. Sałatka, którą robię na bazie selera zawsze wszystkim smakuje. Nie jest ona jakoś specjalnie wymyślna może dlatego właśnie każdemu

mecooks
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 173

mało to dolewam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 30 minut, do miękkości grzybów. Następnie grzyby przecedzam i odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów możemy dodać do barszczu, zupy grzybowej lub do gotowania kapusty. Końcowe przygotowanie farszu: Cebulę drobniutko kroję. Zimne grzyby również drobniutko kroję ale możemy je zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem. Na patelni

Uwaga Babcia Gotuje
WIGILIJNE MAKIEŁKI CZYLI KLUSKI Z MAKIEM 130

kojarzy się z Wigilia z wykluczeniem karpia czy zupy grzybowej? Kluski z makiem to znane i lubiane danie wigilijne. U męża kluski z makiem zawsze były podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski

Kuchnia w oparach
Śledzie w occie estragonowym 171

korzenie estragonu, które z czasem potrafią zadusić dorosłą roślinę (taki mały żarcik Matki Natury ).   Estragon to niekwestionowany król ziół we francuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek

Karo in the Kitchen
Wytrawne baby z cukinią i serem camembert 117

Trochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii

Kucharzyca
Szybka masa makowa z mielonego maku 216

słodka, dodajemy miodu lub cukru, jeśli za mdła, dodajemy amaretto lub olejku migdałowego.  Artykuł Szybka masa makowa z mielonego maku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 151

Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. Artykuł Makowiec japoński, makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
10 przepisów na studencką kieszeń - TANIE I ZDROWE OBIADY | Część 2 | W tym 3 przepisy na pizzę 138

porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne najedzenie. Koszt był liczona na maksymalną ilość mięsa (500 g). ZUPA JARZYNOWA Przepis na 4 porcje Całość 12 zł Porcja 3 zł PIZZA Z PATELNI Przepis na 1 porcję Podstawa ok. 2,50  Dodatki to Wasz wybór, najtaniej wyjdzie wege

Czarnawisienka
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 160

pestki dyni, która zawiera witaminę D, tak potrzebną o tej porze roku, kiedy brakuje słońca. Pestki dyni możemy chrupać w pracy, ale również stosować jako dodatek do tradycyjnych polskich zup. Olej z pestek dyni zawiera duże ilości witamin: E, B1, B2, B6 oraz A, C i D. Zbilansowana dieta dobra o każdej porze roku Mamy dużo możliwości spożywania naturalnych witamin

Tradycyjna Kuchnia
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 162

stronę w urządzeniu służą w gruncie rzeczy do tego co łyżka, czyli do mieszania, do zagniatania, nie następuje wtedy cięcie ostrzem. Dlatego możesz w robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta

SMYKWKUCHNI
Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania 123

potrzeba dodać ciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być gładka i dość gęsta. Artykuł Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Świąteczna ściąga przepisów 152

Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na  świateczne dania.  Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania