zupa - 39012 przepisów (strona:1786/2601)

Kiszone pomidory 158

dniach nadają się do jedzenia, a im dłużej stoją, tym są kwaśniejsze. Można spożywać je jako lekką przekąskę lub dodatek do sałatek. Z kiszonych pomidorów zrobisz smaczną zupę. Ukisiłam małe pomidorki koktajlowe i o dziwo po miesiącu były nadal jędrne. Smak zależy pewnie i od samych pomidorów i przypraw użytych do kiszenia. Nie wszystkim smakuje ukraiński rarytas. Najlepiej po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 101

kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem z serii Dania Babci Zosi. Jest to naturalna mieszanka kaszy warzyw, grzybów i przypraw. Dania i zupy z tej serii nie zawierają konserwantów, GMO, cukru ani soli. Ale najważniejsze jest, że takie mieszanki ułatwiają gotowanie, sprawiają że mamy więcej czasu

kuron.com.pl
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 117

wykwintne danie. Powiedzenie: Cudze chwalicie, swego nie znacie, doskonale tu pasuje, Włosi mają Cecinę , a my cebulaki Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula

greenscarf
Pierogi z mięsem drobiowym (rosołowym) 138

Pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa drobiowego. Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Nie zmarnują się również warzywa – marchewki

Bullio
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 154

Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybkie-bulki-orkiszowo-pszenne-na-drozdzach/ MieszamWGarnku   Artykuł Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 191

Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.   Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych

Ugotować
Zupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą 107

Zupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą, do podania tradycyjnie z makaronem, lub jeśli lubicie z czosnkowymi grzankami . Soczewica ją zagęszcza i nadaje delikatnego smaku. Składniki: 2 kg pomidorów 0,5 - 0,75 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g czerwonej soczewicy Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy

Smak mojego domu
Domowy sos ze świeżych pomidorów 112

Pomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można

A to pestka
Cukiniowe gofry 136

Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego

Monia miesza i gotuje
Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 123

zdegradowana w przypowieści o Ezawie, który był tak głodny, że sprzedał za miskę nią wypełnioną swoje pierworództwo. Na podstawie tej biblijnej przypowieści powstało nawet powiedzenie dać dupy za talerz zupy , gdzie Ezaw stał się symbolem transakcji, polegającej na tym, że sprzedaje się coś bardzo wartościowego za coś bezwartościowego. Tymczasem jak pokazały scena otwarcia i scena zamknięcia w filmie Zbroja Boga

Kryzysowa Książka Kucharska
Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego 114

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro.  Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
PEŁNOZIARNISTE PENNE Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I OLIWKAMI W SOSIE SEROWYM 66

zacznie się ścinać WSKAZÓWKA à Pod koniec gotowania makaron powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do „wodnistego” mokrego makaronu może zrobić Ci się „zupa”. Najlepiej zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu. 428 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem 120

budyń. Następnie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą, następnie układamy warstwę herbatników, na herbatniki około 2 chochelki do zupy masy serowej i tak do wykończenia składników. Mi wyszło 7 warstw z herbatnikami.Jeśli zrobicie w większej blaszce to oczywiście wyjdzie Wam mniej warstw. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 92

piekarnika, ponownie smarujemy wierzch ciasta masłem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/najlepsza-szarlotka-na-krucho-drozdzowym-ciescie/ MieszamWGarnku       Artykuł Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makaron z grzybami 131

łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Grzyby oczyścić i opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki

KUCHNIA POLSKA