marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje w koszu. Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować zbyt dużo do obiadu, czy też do zupy? Oczywiście niezjedzoną część odstawiamy do lodówki i… zapominamy. Gdy nam się o nim przypomina to niestety nadaje się on już tylko do wyrzucenia. Tak wiem to tylko kilka ziarenek
365 dni dookoła kuchnimłode pędy tego drzewa są jadalne . Nie dość, że mają właściwości lecznicze (wykazują duże działanie antyutleniające i antynowotworowe), są pyszne po ugotowaniu lub usmażeniu. Gotowane zazwyczaj stanowią dodatek do zup, smażone natomiast doskonale współgrają z daniami mięsnymi. W smaku przypominają cebulę lub por. Z liści tego drzewa sporządza się cudowną, aromatyczną w smaku herbatę, uwielbianą przez wielu smakoszy tego napoju
sierotka maRysia w kuchniinnymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami i cytrynową skórką i podaje jako rodzaj deseru z bitą śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Ugotowane grzyby zdejmujemy z ognia, przecedzamy i studzimy. ( Wywar z grzybów można użyć do przygotowania zupy). Wystudzone i dobrze odsączone grzyby drobno siekamy a następnie wrzucamy do miski. Obraną cebulę również drobno siekamy i dodajemy do grzybów, następnie dodajemy jajka oraz mąkę. Jeśli masa będzie
Smakowite DaniaKarpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół
nietylkopasta.plRyba po grecku W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu. Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną . Na tę zupe już podzieliłam sie z Wami przepisem. W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie
mecookssami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie
Zasmakuj Kuchnidanie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu. Tytuł – „Wegańska spiżarnia” Autor -Miyoko
Kukuleczkiliście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy
Karo in the Kitchenwieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją do zup i potrawek. Brukiew można także upiec, lub zetrzeć i przygotować z niej placuszki. Jak widzicie polecam wypróbować to warzywo, ponieważ jest wszechstronne i bardzo smaczne. Puree z brukwi Składniki
Codzienne GotowanieCebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki
królestwo garówJaki Wasze dzieci mają stosunek do brokułów? U nas są to realacje dalekie od miłości:) Ostatnio brokuły przechodziły jedynie w zupie – bez zachwytów ale też bez większych protestów. Mam jednak nowy sposób na brokuły bo ten makaron z brokułami i kurczakiem w gęstym, serowym sosie okazał się hitem. Co prawda w jej wersji brokuła rozgniotłam na drobno z widelcem
Cooking for Emilykostkę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-jarzynowa/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku