zupa - 39309 przepisów (strona:1789/2621)

Nie marnuje – ryż 141

marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje w koszu. Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować zbyt dużo do obiadu, czy też do zupy? Oczywiście niezjedzoną część odstawiamy do lodówki i… zapominamy. Gdy nam się o nim przypomina to niestety nadaje się on już tylko do wyrzucenia. Tak wiem to tylko kilka ziarenek

365 dni dookoła kuchni
Cedrela chińska. Naturalne dobro 205

młode pędy tego drzewa są jadalne . Nie dość, że mają właściwości lecznicze (wykazują duże działanie antyutleniające i antynowotworowe), są pyszne po ugotowaniu lub usmażeniu. Gotowane zazwyczaj stanowią dodatek do zup, smażone natomiast doskonale współgrają z daniami mięsnymi. W smaku przypominają cebulę lub por. Z liści tego drzewa sporządza się cudowną, aromatyczną w smaku herbatę, uwielbianą przez wielu smakoszy tego napoju

sierotka maRysia w kuchni
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 168

innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami i cytrynową skórką i podaje jako rodzaj deseru z bitą śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety z suszonych grzybów + film 141

odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Ugotowane grzyby zdejmujemy z ognia, przecedzamy i studzimy. ( Wywar z grzybów można użyć do przygotowania zupy). Wystudzone i dobrze odsączone grzyby drobno siekamy a następnie wrzucamy do miski. Obraną cebulę również drobno siekamy i dodajemy do grzybów, następnie dodajemy jajka oraz mąkę. Jeśli masa będzie

Smakowite Dania
Karp smażony 119

Karpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół

nietylkopasta.pl
Ryba po grecku 160

Ryba po grecku W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu. Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną . Na tę zupe już podzieliłam sie z Wami przepisem. W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie

mecooks
Sernik pieczony z serków waniliowych z gruszkami 93

sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie

Zasmakuj Kuchni
WEGAŃSKA SPIŻARNIA- RECENZJA KSIĄŻKI 141

danie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu.     Tytuł – „Wegańska spiżarnia” Autor -Miyoko

Kukuleczki
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 233

liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy

Karo in the Kitchen
Puree z brukwi 108

wieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją  do zup i potrawek. Brukiew można także upiec, lub zetrzeć i przygotować z niej placuszki. Jak widzicie polecam wypróbować to warzywo, ponieważ jest wszechstronne i bardzo smaczne. Puree z brukwi  Składniki

Codzienne Gotowanie
Cebulaki, grzybowe cebulaki 107

Cebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki

królestwo garów
Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie 215

Jaki Wasze dzieci mają stosunek do brokułów? U nas są to realacje dalekie od miłości:) Ostatnio brokuły przechodziły jedynie w zupie – bez zachwytów ale też bez większych protestów. Mam jednak nowy sposób na brokuły bo ten makaron z brokułami i kurczakiem w gęstym, serowym sosie okazał się hitem. Co prawda w jej wersji brokuła rozgniotłam na drobno z widelcem

Cooking for Emily
Klasyczna sałatka jarzynowa 176

kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-jarzynowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczna sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku