zupa - 39012 przepisów (strona:1794/2601)

Pieczone kotlety z soczewicy 81

chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ na to co je mój mąż

Kardamonovy
Kambodzański rybny amok 72

zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet na tygodniu azjatyckim w Lidlu. Ostatnio dodaje je też do zup zamiast liścia laurowego, żeby nadać trochę orientalnego smaku Potrawa oryginalnie jest podawana na liściach bananowca, ale niestety nigdzie nie dostałam. Składniki na 4 porcje: Pasta: 3 ząbki czosnku 2 cebulki (najlepiej szalotki

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Szybki deser z malinami. Przepis krok po kroku. 114

Kuroń postać totalnie nietuzinkowa, w jednym garnku prał ubrania, galwanizował klamerki…oraz gotował (oczywiście niejednocześnie). Jego specjalnością były dania jednogarnkowe, które miały starczyć na kilka dni: bigos, zupy, leczo itp. Szybki deser z malinami to pewnie nie byłaby jego bajka, ale jak najbardziej pomysł zgodny z jego ideą. Oczywiście więcej na temat

kuron.com.pl
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 160

nich mięsa. Powtarzamy operację z drugą piersią, a następnie odcinamy oba skrzydełka. PRZYGOTOWANIE MIĘSA Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę zostawiamy do zupy, do przepisu używamy pozostałe mięso. Osuszamy mięso kurczaka papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy – sól, pieprz, mielony kumin, oregano, płatki chili. Przyprawą dokładnie posypujemy z obu stron kurze

Karo in the Kitchen
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 192

chleb z masłem i z pomidorem, oprószony gruboziarnistą solą. Takie kanapki robiła mi babcia, były najpyszniejsze na świecie. Drugą potrawą z dzieciństwa, którą wspominam z wielkim wzruszeniem jest zupa szczawiowa. Szczawiowa z dzikiego szczawiu, który razem z babcią zbierałyśmy na łąkach, spacerując godzinami w letnim słońcu. Echh rozmarzyłam się....do szczawiowej jeszcze wrócę. Dziś miało być o chlebie. Kocham chleb

Ale Pyszka!
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese 429

pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się czas przygotowania obiadu. I tyle. Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam! Artykuł Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Buraki pieczone 102

podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość

Zasmakuj Kuchni
Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 153

tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż

Ugotowane pozamiatane
Grochówka z kociołka 191

Grochówka z kociołka przesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie. Składniki : 1 kg grochu łuskanego 1,5 kg żeberek wędzonych 0,3 kg boczku wędzonego 0,3 kg kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku

Mechanik w kuchni
Leczo. Przepis krok po kroku. 245

zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie

kuron.com.pl
OGÓRKI MAŁOSOLNE 139

który teraz przygotowuję dosłownie co kilka dni bo znikają w ekspresowym tempie. Chrupiące, soczyste i aromatyczne smakują doskonale wyjadane prosto z kamionki, ale używam ich też do sałatek czy zup. Ogórki małosolne są bardzo łatwe do przygotowania i nie sposób by się nie udały. Tajemnica sukcesu leży w dobrej jakości małych i średniej wielkości ogórkach ze sprawdzonego źródła

Ola la LCHF
Szybki kurczak z warzywami w sosie 554

sosie: 500 g piersi z kurczaka 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione 1/2 szklanki bulionu drobiowego 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów 100 g serka topionego lub kremowego (byle by miał dobry skład, bez: soli emulgujących, aromatów, oleju palmowego, skrobi modyfikowanej czy konserwantów) czosnek suszony, przyprawa do kurczaka, kurkuma , sól

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pesto, smażonymi szparagami i mozarellą 116

zielonych 1 kulka mozarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy). Wrzucić szparagi na rozgrzaną patelnię, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem i smażyć, aż szparagi będą al dente. Tak przygotowane szparagi zdjąć z patelni i pokroić w niewielkie (centymetrowe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Koperek na zimę 157

wody i osuszyć koperek. Po tym czasie siekamy drobno i umieszczamy w pojemniku. Całość mrozimy. Teraz gdy tylko przyjdzie nam ochota sięgamy po zamrożony koperek, czy to do ziemniaków, zupy, sosu czy sałatki. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Botwinka 103

Pyszna wiosenna zupa, która praktycznie otwiera sezon na zdrowe jedzenie z własnego ogródka, jeśli ktoś jest szczęściarz i takowy ogród posiada. Botwinka poza walorami smakowymi oraz wizualnymi ma też niesamowite znaczenie dla naszego organizmu. Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie anemikom. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze, przeciwnowotworowe ,odkwaszające

Z Kuchni Do Kuchni