zupa - 39309 przepisów (strona:1783/2621)

Pierogi - moja miłość 99

wykonaniem wszystko widać na zdjęciach :) Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz i kleimy. Później gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Jeszcze ciepłe podajemy ze śmietanką i/lub przyprawą do zup w płynie ( tak jadłam w dzieciństwie i tak najbardziej smakują), albo gdy już troszkę poleżą smażymy z cebulką, słoninką, jak kto lubi

Na moim talerzu
Placki ziemniaczane 136

mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką.   Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko,  sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki

Na moim talerzu
Ryż z kurczakiem a'la risotto 120

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki

Na moim talerzu
Mięso mielone 105

Zapiekanka z mięsa mielonego Gołąbki Tort gołąbkowy Kotlety mielone Zupa po meksykańsku Pulpeciki/Makaroniada Klops gotowany Naleśniki po meksykańsku Makaron w sosie pomidorowym

Na moim talerzu
Przepisy na blogu 150

Śniadania Zupy Na kanapkę Pierś z kurczaka Schab Ciasta z piekarnika Ciasteczka Ciasta bez pieczenia Torty Coś jeszcze na obiadowym talerzu Bezmięsny obiad Inne dania mięsne Mięso mielone

Na moim talerzu
Kurczak w czerwonym curry z ryżem 189

Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos szczawiowy 171

Czasem kupuję przetarty szczaw w słoiku, z myślą, że będzie na zupę. Tym razem jednak taki słoik skończył w innej formie, zaskakującej ale niezwykle smakowitej. Zasięgnęłam języka w książce kucharskiej "Traditional & Moedern Russian cooking" Wydawnictwa REA i powstał szybki sos szczawiowy. Autorzy sugerują wykorzystać go jako dodatek do sznycli, smażonej wątróbki, móżdżków lub szynki. U mnie towarzyszył kurczakowi wraz

Czerwony Gupik
GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 158

Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę na jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska

Ola la LCHF
Chałka na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia w kolejnej odsłonie 157

trybu parowego). Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy na kratce. W akcji wzięły udział następujące blogi: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu   Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszyste, pyszne twarogowe oponki 160

oponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Artykuł Puszyste, pyszne twarogowe oponki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 146

porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę większe niż do zupy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie pasterki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy do miseczki. Jeśli korzystacie z groszku z puszki – odcedzamy go i przepłukujemy na sicie

Karo in the Kitchen
Waniliowa chałka na zakwasie w styczniowej piekarni 117

ponownie, a następnie posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 30 minut. Chałkę na zakwasie wspólnie wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Dzieje kuchennej Wiewióry Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 98

bardzo lekka, puszysta, cudownie waniliowa, przysłowiowe „niebo w gębie”…" \ Chałka na zakwasie na blogach: Akacjowy blog Dzieje kuchennej Wiewióry Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne

Stare Gary