zupa - 39353 przepisów (strona:1783/2624)

Dyniowa latte macchiato (pumpkin spice latte) 117

wielu blogach powoli zaczynają ukazywać się przepisy świąteczne, ja dopiero jestem na etapie dyniowym. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, a dobrze doprawione kremowe zupy, gulasze dobrze rozgrzewają w mroźne dni. Dyniowe latte nie jest wyjątkiem. I choć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również

Obiad gotowy
Curry z kalafiorem z wolnowaru 190

zrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Restauracja Menya Musashi – ramen w Blue City 187

która zamówiła ramen w wersjii wegańskiej. Gosię ucieszył fakt, że miała w ogóle wybór i mogła zamówić white ramen, a nie sałatkę. Nie do końca przekonała ją jednak sama zupa, a właściwie dodatki warzywne w niej. Powiedziała że było ok, ale nie czuła tu nut orientalnych w daniu na które czekała. Pozostałe zamówienia były już w większości mięsne, sporo osób

nietylkopasta.pl
Zupa a la chili con carne 325

chłodne dni przydałoby się danie które nas dobrze rozgrzeje, a przecież nic tak nie rozgrzewa jak gorąca, pikantna zupa meksykańska.  Składniki: 0,5 mięsa mielonego 2 L soku pomidorowego 3 średnie cebule 2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 0,5 kg pieczarek 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku olej przyprawa do potraw meksykańskich Wykonanie: Cebulę

W Moim Magicznym Domu
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 175

Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas) 156

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym razem postawiliśmy na tuńczyka i paprykę.  Składniki (ok. 12szt - 4 porcje) -3 szkl. mąki pszennej -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny -1 szkl. ciepłej wody -2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 230g) -1/2 czerwonej papryki

Zielona Kuchnia
Jak wodę z kranu zamienić w zdrową wodę 170

przez 20 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy woda ostygnie, przecedź ją przez gęste sitko lub gazę. Wodę tę możesz używać do picia, gotowania zup, zaparzania herbaty ( oczywiście woda musi być wcześniej zagotowana ), a nawet do mycia zębów.  Możesz także zwykłą wodę z kranu przemrozić w domowych warunkach w zamrażarce. Woda po przemrożeniu jest

Przepisy i porady kulinarne
Klasyczne buraczki zasmażane 111

podsmażamy. Zasmażkę dodajemy do startych buraków i doprawiamy do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczne-buraczki-zasmazane/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne buraczki zasmażane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Papryka nadziewana serem i cebulą 166

Jeśli jednak ilość papryki jaką macie jest wystarczająca na bieżący użytek tylko, to nadal macie kilka opcji na dania z wykorzystaniem tejże papryki właśnie. Możecie chociażby zdecydować się na zupę , omlet , czy nadziewaną paprykę. Oczywiście nie każda papryka nada sie do faszerowania. Nie wyobrażam sobie faszerowania papryczki chili. Nie dość, że jest mała to jeszcze bardzo pikantna. Do faszerowania najlepsze

mecooks
„Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha 143

wielkości udek i wydajności piekarnika . pieczemy z termoobiegiem . Serwujemy na gorąco , przystrojone czerwoną cebulką , koniecznie z niezdrowymi frytkami . Jak grzeszyć to po całości Drugiego dnia , warto zrobić lekką zupę i jedząc ją wspominać ten wspaniały smak majonezowo-kurczakowego grzechu… Smacznego! Artykuł „Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kotlet pożarski 356

Dlatego w mojej wersji przepisu na “Kotlet pożarski” polecam używać całego kurczaka, pozbawionego kości. Z pozostałości gotuję wywar drobiowy, na którym przygotowuję dania na kolejne dni: “Zupę pieczarkową” oraz “Kaszę z grzybami”. The post Kotlet pożarski appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
PUREE Z PIECZONEJ DYNI 112

Puree z dyni to podstawa wielu dobrych ciast, deserów, placków czy zup. Można je przygotować na bieżąco i przechowywać do kilku dni w lodówce (jeśli macie bieżący dostęp do dyni), pasteryzować do słoików albo zamrozić w woreczkach.  Zrobienie puree jest bardzo proste, wystarczy tylko dynia, piekarnik i blender ;)  Składniki: * 1 dynia * blaszka * blender Wykonanie: Dynię pokroić na mniejsze

Zrób to smacznie
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 144

Mieszamy. Ciasto smarujemy masą lub robimy z niej paski. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-dyniowy-na-ciasteczkowym-spodzie/ MieszamWGarnku   Artykuł Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Klasyczne dyniowe bułeczki 154

żadnych dodatków. Zjedzcie je tak, jak najbardziej lubicie. Ja lubię je z masłem i jakąś pyszną konfiturą lub z plasterkiem szynki. Będą też pyszne, jako  dodatek do zupy, no chyba, że znikną kiedy będę jeszcze ciepłe 😃. Klasyczne dyniowe bułeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 3-3,5  szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym 121

mięsa mielonego z indyka 3 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 1 jajko L 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka śmietanki 18% do zup i sosów 1 łyżka miodu zioła prowansalskie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę

kruche babeczki