Przepis podstawowy na purée (mus) z dyni, które świetnie nadaje się jako dodatek do ciast, zup lub innych dań. Składniki: dynia (lub jej część) Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około
Krokusowy Domwielu blogach powoli zaczynają ukazywać się przepisy świąteczne, ja dopiero jestem na etapie dyniowym. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, a dobrze doprawione kremowe zupy, gulasze dobrze rozgrzewają w mroźne dni. Dyniowe latte nie jest wyjątkiem. I choć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również
Obiad gotowyzrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikktóra zamówiła ramen w wersjii wegańskiej. Gosię ucieszył fakt, że miała w ogóle wybór i mogła zamówić white ramen, a nie sałatkę. Nie do końca przekonała ją jednak sama zupa, a właściwie dodatki warzywne w niej. Powiedziała że było ok, ale nie czuła tu nut orientalnych w daniu na które czekała. Pozostałe zamówienia były już w większości mięsne, sporo osób
nietylkopasta.plchłodne dni przydałoby się danie które nas dobrze rozgrzeje, a przecież nic tak nie rozgrzewa jak gorąca, pikantna zupa meksykańska. Składniki: 0,5 mięsa mielonego 2 L soku pomidorowego 3 średnie cebule 2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 0,5 kg pieczarek 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku olej przyprawa do potraw meksykańskich Wykonanie: Cebulę
W Moim Magicznym DomuGotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą
Szalona Kuchnia EwelinyPieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym razem postawiliśmy na tuńczyka i paprykę. Składniki (ok. 12szt - 4 porcje) -3 szkl. mąki pszennej -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny -1 szkl. ciepłej wody -2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 230g) -1/2 czerwonej papryki
Zielona Kuchniaprzez 20 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy woda ostygnie, przecedź ją przez gęste sitko lub gazę. Wodę tę możesz używać do picia, gotowania zup, zaparzania herbaty ( oczywiście woda musi być wcześniej zagotowana ), a nawet do mycia zębów. Możesz także zwykłą wodę z kranu przemrozić w domowych warunkach w zamrażarce. Woda po przemrożeniu jest
Przepisy i porady kulinarnepodsmażamy. Zasmażkę dodajemy do startych buraków i doprawiamy do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczne-buraczki-zasmazane/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczne buraczki zasmażane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJeśli jednak ilość papryki jaką macie jest wystarczająca na bieżący użytek tylko, to nadal macie kilka opcji na dania z wykorzystaniem tejże papryki właśnie. Możecie chociażby zdecydować się na zupę , omlet , czy nadziewaną paprykę. Oczywiście nie każda papryka nada sie do faszerowania. Nie wyobrażam sobie faszerowania papryczki chili. Nie dość, że jest mała to jeszcze bardzo pikantna. Do faszerowania najlepsze
mecookswielkości udek i wydajności piekarnika . pieczemy z termoobiegiem . Serwujemy na gorąco , przystrojone czerwoną cebulką , koniecznie z niezdrowymi frytkami . Jak grzeszyć to po całości Drugiego dnia , warto zrobić lekką zupę i jedząc ją wspominać ten wspaniały smak majonezowo-kurczakowego grzechu… Smacznego! Artykuł „Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDlatego w mojej wersji przepisu na “Kotlet pożarski” polecam używać całego kurczaka, pozbawionego kości. Z pozostałości gotuję wywar drobiowy, na którym przygotowuję dania na kolejne dni: “Zupę pieczarkową” oraz “Kaszę z grzybami”. The post Kotlet pożarski appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPuree z dyni to podstawa wielu dobrych ciast, deserów, placków czy zup. Można je przygotować na bieżąco i przechowywać do kilku dni w lodówce (jeśli macie bieżący dostęp do dyni), pasteryzować do słoików albo zamrozić w woreczkach. Zrobienie puree jest bardzo proste, wystarczy tylko dynia, piekarnik i blender ;) Składniki: * 1 dynia * blaszka * blender Wykonanie: Dynię pokroić na mniejsze
Zrób to smacznieMieszamy. Ciasto smarujemy masą lub robimy z niej paski. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-dyniowy-na-ciasteczkowym-spodzie/ MieszamWGarnku Artykuł Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku