zupa - 39353 przepisów (strona:1777/2624)

Pszenne bułki na zaczynie poolish 181

lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez noc, aby rano zdążyć upiec chrupiące bułeczki. Bułki na zaczynie poolish upiekłam w dwóch rozmiarach. Małe bułki podaję do zupy lub przygotowuję kanapki na imprezę. Bułki można zamrozić. Kiedy rozmrażam pieczywo to zawijam je w folię aluminiową i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy bułki już są prawie rozmrożone, odkrywam

codojedzenia
Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 184

teraz zrobiłem coś, co w największym stopniu odpowiada wyżej wspomnianych trendom. Niestety jeśli chodzi o konopie, to użyłem jedynego materiału dostępnego w naszym kraju, czyli nasion. Robiłem kiedyś zupę z nasion, ale tym razem użyję mąki. Polecam ją jednak kupić chyba, że macie na stanie super młynek. Ja kiedyś próbowałem sam zmielić, ale niestety tam są dość twarde łupiny więc

Kryzysowa Książka Kucharska
Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców - recenzja 105

białka, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego, choliny oraz kwasów tłuszczowych omega-3 w jednej porcji.  Wśród różnorodnych propozycji zawartych na 136 stronach książki znaleźć można zdrowe pomysły na śniadania, zupy, dania obiadowe , a także kolorowe przekąski, wypieki i desery . Wszystkie receptury zostały opatrzone apetycznymi zdjęciami. Prawda, że takie jedzenie może skusić nawet bardzo wybredne dziecko? Podsumowanie: Jak już wcześniej wspomniałam

Di gotuje
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 148

gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu świetnie pasują chrupiące grzanki

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami 139

Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na  rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy  idealny na zimową porę. Dziś

HealthyCreations
MAKARON Z MIESZANKĄ GRZYBÓW, NATKĄ I TYMIANKIEM 153

Faza na grzyby u mnie trwa 😍  Mimo, że nie jest to u nas produkt tani, pozwalam sobie od czasu do czasu na takie grzybowe szaleństwo 😎 Uwielbiam zupę grzybową, sos grzybowy, grzyby ze śmietaną, a dziś ... serwowałam makaron z grzybami. Mieszanymi. Były mrożone podgrzybki i borowiki oraz świeże grzyby shiitake i brązowe pieczarki. Całość podkręcona natką i świeżym tymiankiem

Walijskie Pichcenie
Podsumowanie 2018 roku 185

nocy i naginania czasoprzestrzeni, aby móc napisać posta. Życzcie mi zatem sporo wytrwałości, aby w przyszłości mieć sporo siły na moje dalsze poczynania ;) 1. Schab po bałkańsku   2. Zupa brokułowa z serkiem topionym 3. Jogurtowe placki z truskawkami 4. Kasza z sezonowymi warzywami 5. Jajka z farszem pieczarkowym 6. Kotlety mielone z cukinią i serem feta   7. Szarlotka

My simple kitchen
Sałatka z sosem czosnkowym. 181

Sałatka która powinna się nazywać resztkowa :) Z obiadu został makaron od zupy pomidorowej, a z drugiego dania brokuły i sos czosnkowy. Dodałam co miałam w lodówce i wyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :)  Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki

Agusiowe smakołyki
5 przepisów na sylwestrowe przekąski 138

pasta przyprawowa, w której znajdziesz kompozycje przypraw w oleju. W opakowaniu Paste Pots znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy. W sklepach znajdziesz też pastę tikka masala, o mniejszym poziomie ostrości. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi. Mięso podziel na 3 części

nietylkopasta.pl
Golonka peklowana pieczona w piwie 260

czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy

Blog z Apetytem
Rzym w grudniu czy to dobry pomysł ? – cz.1 147

faktycznie bingo – znalazłyśmy i tu można poczuć się jak w raju. Na niektórych stoiskach surowe mięsa, ryby ale inne stoiska to już gotowe do kupienia pizze, kanapki, zupy, wegetariańsko i wegańsko też można się najeść. Ja kupiłam moją ukochaną gorgozolę dolce, pizzę z ziemniakami i foccacię. I ruszyłyśmy w drogę zwiedzać Rzym, patrzeć co i gdzie sie dzieje. Kilometrów

Kuchnia na wzgórzu
Rzym w grudniu czy to dobry pomysł ? – cz.1 139

faktycznie bingo – znalazłyśmy i tu można poczuć się jak w raju. Na niektórych stoiskach surowe mięsa, ryby ale inne stoiska to już gotowe do kupienia pizze, kanapki, zupy, wegetariańsko i wegańsko też można się najeść. Ja kupiłam moją ukochaną gorgozolę dolce, pizzę z ziemniakami i foccacię. I ruszyłyśmy w drogę zwiedzać Rzym, patrzeć co i gdzie sie dzieje. Kilometrów

Kuchnia na wzgórzu
Krem z dyni z pomidorami, mini-poradnik wege #1 201

się pamiętać o zieleninie do posiłków: pietruszka, szczypiorek, koperek. Zimą mrożone oraz rzeżucha z parapetowej uprawy. 5. Jem codziennie 4-5 porcji warzyw/owoców (w postaci surówek/sałatek, zup, dodatków warzywnych do chleba i przekąsek

Qlinarnie i Qlinarnie
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 151

usiądą do stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie

Leśny Zakątek