zupa - 39805 przepisów (strona:1770/2654)

Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 157

oczyścić nasz organizm. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego 128

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania

Di gotuje
Szybkie bułki pszenne 148

wyrastaniem, posypujemy je mąką. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min.  Studzimy na kratce. Artykuł Szybkie bułki pszenne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wiosenna zupa z selerem naciowym 103

Niby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe

Z Hrabiną w kuchni
Wywar z brązowego ryżu – azjatycka herbata 136

zieloną herbatą oraz innymi dodatkami np. uprażonym korzeniem łopianu albo skórkami z pomarańczy. Uwaga: Koreańczycy używają wywaru z brązowego ryżu nie tylko do przyrządzania herbaty. Dodają go także do zupy i gotują na nim ryż zamiast na wodzie . Wywarem z brązowego ryżu można również przemywać twarz . Smacznego i na zdrowie! Artykuł Wywar z brązowego ryżu – azjatycka herbata pochodzi

Lamarida.pl
Śmigus Dyngus 131

przez dziewczęta w dniu trzecim, co nieraz przy studni kubłami się odbywa.” Jak pisał Gloger, streszczając ustalenia XIX-wiecznych badaczy, dyngus uznawano albo za spolszczone niemieckie Duennguss, oznaczające lichą zupę lub strumień wody, albo za pochodną niemieckiego dingen, czyli wykupywać się, w tym tym konkretnym przypadku harcownikom biegającym z wiadrami wody. Termin śmigus wywodzono od śmigania palmami. Można ten zwyczaj

Kate's Kitchen
Błonia Bistro 161

morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą

I LOVE LIFE
Pasta marchewkowa 199

Jest to pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu i soli. Ma bardzo specyficzny smak, więc jest wielu jej zwolenników, ale również przeciwników. Jeśli kiedykolwiek jedliście zupę miso i przypadła Wam do gustu to wypróbujcie również tą pastę kanapkową. Ilość porcji: na około 6-7 kromek chleba Czas przygotowania: do godziny Składniki: marchewka – 400g pasta miso

wiecejwarzyw.pl
Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 167

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję

Kolorowy Przepisownik
Publikacja w magazynie Durszlak 156

magazynie Durszlak Jest mi niezmiernie miło, że znalazłam się w najnowszym, świątecznym wydaniu magazynu Durszlak. Przepisy jakie znalazły się w gazecie to: naleśniki z mąki owsianej z owocami zupa krem z pomidorów i cebuli faszerowane bataty Polecam zajrzeć do Durszlaka - znajdziecie tam oczywiście nie tylko moje przepisy, ale również dużo świątecznych inspiracji na nadchodzące Święta Wielkanocne. Swoją drogą, czytacie gazety

MintTaste
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 172

tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.  Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe pomysły oparte na egzotycznej kuchni. Nowe smaki

Trochę smaku
Sałatka z roszponki z mozzarellą i pomidorami 144

się sięgać w miarę możliwości dość często. Najbardziej lubię ją oczywiście w formie sałatkowej czyli połączoną z innymi warzywami. Zdarzyło mi się ją podać także na grzankach i w zupie. Przepis , którym dzisiaj z Wami się dzielę jest łatwym przepisem na sałatkę z roszponki właśnie. Oczywiście sałatka z samej roszponki mogłaby być nudna dlatego dodałam pomidory, oliwki i bazylię

mecooks
Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej 147

kupić na gurupa.pl Co można przygotować wcześniej na święta wielkanocne? Oprócz dekoracji, które możemy mieć kupione wcześniej i po prostu wyjąć z pudełka, dużo wcześniej możemy zaplanować najpyszniejszą wielkanocną zupę – żurek. Żurek wielkanocny Zakwas to trochę mąki, woda i czas. Ale na szczęście można go zrobić nawet miesiąc wcześniej i po prostu mieć w lodówce. Z zakwasu robimy żurek

Ugotowane pozamiatane
Jak w domu zrobić zakwas na żurek? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS] 128

czosnku – najprościej używając sitka. Później może być przechowywany w lodówce przez około 2 tygodnie. Z zakwasu przyrządzamy żur – wlewamy go do gorącego wywaru, cały czas mieszając. Później zupę można jeszcze zaciągnąć śmietaną. Rada: aby nieco przyśpieszyć kwaszenie, do zakwasu można dodać kawałek skórki z razowego chleba lub łyżkę wody z kiszonych ogórków. Artykuł Jak w domu zrobić zakwas

Kulinarna Polska
Nakrycie pełne 142

układamy: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do przystawki/ek. Po prawej stronie, również patrząc od środka układamy: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżka do zupy i nóż do przystawki/ek. Jeśli w planie znajduje się przystawka, którą spożywa się tylko widelcem, nóż do przystawki pomijamy. Nad górną częścią podtalerza układamy odpowiednie sztućce do deserów w kolejności

Kate's Kitchen