Śmigus Dyngus

Śmigus Dyngus

Śmigus Dyngus

Historia śmigusa-dyngusa „Śmigus dyngus – takim, jakim znamy go dzisiaj – powstał z połączonych dwóch osobnych, bardzo starych zwyczajów: śmigusa, czyli polewania się wodą, i dyngusa, czyli wielkanocnych obchodów grup kolędników, którzy w zamian za śpiewy, tańce i żarty otrzymywali od gospodarzy odwiedzanych domów drobne, wielkanocne podarunki. Popularne było także przebieranie się: panie za panów, a panowie za panie. Jak łatwo zauważyć, bardzo przypomina bożonarodzeniowe i karnawałowe harce kolędni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kate's Kitchen

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

Kate's KitchenKate's Kitchen

O mnie

Dietetyk, doradca żywieniowy, biolog. Jestem pasjonatką kuchni i dobrego zdrowego jedzenia. Uwielbiam podróże i sport.

Ciągle poszerzam swoją wiedzę w oparciu o studia oraz dodatkowe kursy specjalistyczne z zakresu dietetyki, suplementacji oraz coachingu.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

wielkanoc, placki, zupa, mielone, boże narodzenie, bożonarodzeniowe

Inne przepisy z Kate's Kitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.