
Historia śmigusa-dyngusa „Śmigus dyngus – takim, jakim znamy go dzisiaj – powstał z połączonych dwóch osobnych, bardzo starych zwyczajów: śmigusa, czyli polewania się wodą, i dyngusa, czyli wielkanocnych obchodów grup kolędników, którzy w zamian za śpiewy, tańce i żarty otrzymywali od gospodarzy odwiedzanych domów drobne, wielkanocne podarunki. Popularne było także przebieranie się: panie za panów, a panowie za panie. Jak łatwo zauważyć, bardzo przypomina bożonarodzeniowe i karnawałowe harce kolędni... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...
O mnie
Dietetyk, doradca żywieniowy, biolog. Jestem pasjonatką kuchni i dobrego zdrowego jedzenia. Uwielbiam podróże i sport.
Ciągle poszerzam swoją wiedzę w oparciu o studia oraz dodatkowe kursy specjalistyczne z zakresu dietetyki, suplementacji oraz coachingu.