zupa - 39309 przepisów (strona:1771/2621)

Curry z dorszem i szparagami 128

Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować np. jako bazę do zupy szparagowej), a szparagi pokroić na 5 cm kawałki i każdy przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie dodać imbir oraz pokrojone

Pasja Smaku
Stulecie Winnych - Notes kulinarny Ałbena Grabowska,Magdalena Chorębała 119

polska pisarka, neurolog.Jej powieść Stulecie Winnych została nagrodzona nagroda czytelniczek Pióro. W trakcie 4 Festiwalu Literatury Kobiecej. Książka podzielona jest na 7 rozdziałów w tym podrozdziały z przepisami: Przekąski,Zupy, Obiady, Słodkości, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Napoje. Tytuł książki: Stulecie Winnych Autor: Ałbena Grabowska i Magdalena Chorębała Wydawnictwo:Zwierciadło Rok wydania: 2019 Oprawa: Twarda Ilość stron: 223 Cena

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z kurczaka rosołowego 155

Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do pasztetu wykorzystuję też marchewki i pietruszkę z zupy. Mięso z kurczaka (oddzielone od kości) zmielić w maszynce do mielenia wraz z marchewkami

Bullio
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 131

sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z  woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste, pikantne i pełne aromatów, a kurczak soczysty. krewetki

Kulinarne przygody Gatity
Jednogarnkowy kociołek a’la pizza 151

pojawią się kuszące zapachem nasze rodzime   pomidory warto sięgnąć po te pudliszkowe ze słoiczka. Będą smakowitą zapowiedzią słonecznych dni. Koncentrat pomidorowy Pudliszki jest niezastąpionym składnikiem wielu sosów i zup. Ja go uwielbiam a Ty ? Składniki na 5-6 porcji: 1 podwójny filet z kurczaka 40 dag małych świeżych pieczarek ¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka 6 plasterków salami

Wanilia i Kardamon
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i octem balsamicznym 193

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i octem balsamicznym to idealny pomysł na szybką i smaczną przystawkę. Lista składników i przepis są poniżej… Składniki 2 pomidory 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 176

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta na kruchym cieście z brukselką 309

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak jeść na all-inclusive? 189

cały czas jedzą. :) Obiad i kolacja Jesz wszystko, co dozwolone na diecie... czyli masz ogromny wybór na takich wakacjach. Możesz wybierać pośród mięs, ryb, serów i warzyw. Odradzam jeść zupy. Niestety często są zagęszczane i mają sporo węglowodanów. Pamiętaj, aby najpierw nakładać sałatę i warzywa. Niech stanowią 3/4 twojego talerza. Wszystko polej oliwą z oliwek. Na sałatę kładź dowolne mięso

Keto Przepisy
Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS 114

większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe i sok z cytryny, zagotuj, wymieszaj. Curry powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Tofu pokrój w kostkę i krótko przesmaż. Można dodać je do curry lub wyłożyć na każdą porcję – drugą opcję polecamy zdecydowanie bardziej. Rada: curry podaliśmy z marynowanymi papryczkami, świeżą

Kulinarna Polska
KUCHENNA APTEKA #32 - RZEŻUCHA 111

przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać

Kuchnia MagdaLeny
Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 134

oczyścić nasz organizm. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego 101

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania

Di gotuje
Szybkie bułki pszenne 115

wyrastaniem, posypujemy je mąką. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min.  Studzimy na kratce. Artykuł Szybkie bułki pszenne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wiosenna zupa z selerem naciowym 83

Niby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe

Z Hrabiną w kuchni