zupa - 39309 przepisów (strona:1728/2621)

Tradycyjny zakwas z buraków 83

zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero

smakowitehistorie.com
Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów 127

cebula suszona w płatkach około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów sól i pieprz do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia składników 180 g śmietana 18% do zup i sosów drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy

Słodkie okruszki
Kotlety z fasoli Jaś 150

olej, podsmażamy. W kolejnym kroku fasolę wylewamy na durszlak i dobrze odcedzamy z płynu (płyn możemy zachować a nawet zamrozić i traktować jako wywar warzywny do innych dań czy zup) Do malaksera wrzucamy fasolę, kaszę ugotowaną zimną, cebulę i miksujemy w trybie pulsacyjnym by rozdrobnić masę. Teraz czas na doprawienie masy, dodajemy przyprawy i czosnek starty na tarce. Następnie, kiedy

Dorota Smakuje
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 78

oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 75

miejscowości Terchová na  Słowacji , gdzie urodził się słynny zbójnik, Juraj Jánošík. To jedno z moich ulubionych dań kuchni słowackiej. Poza Vyprážaným sýrem czy Česnekovą polévką – aromatyczną zupą czosnkową. Bryndzove haluszki (Bryndzové halušky) to chyba najsłynniejszy słowacki przysmak, choć te drobne kluseczki są powszechne w całym regionie karpackim. Po węgiersku to  galuska  albo  nokedli

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 89

zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero

smakowitehistorie.com
Mąka gryczana 85

chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta

SmartBake.pl
Mąka z amarantusa 77

czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest

SmartBake.pl
Babeczki czekoladowe – najlepszy przepis. 83

długo. Upewnij się, że mąka z boków i dnia naczynia została dobrze wymieszana. Użyj sylikonowej szpatuły do dokładnego oczyszczenia brzegów miski. Dużą łyżką do lodów (lub chochlą do zupy) rozlej ciasto do foremek, tak aby wypełnić je tylko 2/3 objętości. Piecz w temp. 180*C przez ok 14-16minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test wypieczenia. Umieść drewniany patyczek

SmartBake.pl
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls 74

subscribe Bułeczki drożdżowe po włosku nadziane zielonym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko.  Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki. Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez

Lekcje w kuchni
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 108

można sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły

Ugotowane pozamiatane
Kotlety jajeczne 118

albo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków. Nie poznałam nigdy przedszkolnego szpinaku, przedszkolnych zup mlecznych ani kotlecików z gotowanych jajek.  Jajka, których użyłam do przygotowania tych kotlecików, to nasze  tegoroczne wielkanocne pisanki. Nie trzeba się szczególnie przyglądać, żeby dostrzec ich fragmenty ;) Białko

bistro mama
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 98

zatrzymać proces fermentacji wkładamy do lodówki. Czerwone kimchi podczas fermentacji puściło dużo soku. Polecam nadwyżkę soku przecedzić i przelać do butelki. Odrobiną soku z kimchi możemy doprawiać  zupy, sosy lub sałatki. Smacznego i na zdrowie

Tajemnice Smaku
Chleb pszenny na drożdżach 108

dzień.  W kolejne dni zsycha się od skórki wgłąb i lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć a potem zużyć do zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę

W kuchni bez szafek
Oszczędny Żurek 116

kasza rozgotuje się a ziemniaki zmiękną. Teraz czas na zaprawianie żurku. Dodajemy zakwas lub mąkę żytnią wymieszaną w pół szkl wody i ocet. Potem do zupy dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy. Na końcu doprawiamy do smaku. Żurek możemy podać z jajkiem na twardo i kiełkami . Artykuł Oszczędny Żurek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania