chleba zapach rozmarynu unosi się po całym domu. W środku chleb z rozmarynem jest bardzo miękki, puszysty a skórka rumiana i delikatna. Znakomity do serów i mięs, idealny do zupy cebulowej. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 do 2 szklanek zwykłej mąki pszennej 2 łyżki oliwy + do posmarowania 2 – 3 łyżki 2 łyżki startego parmezanu
SprawdzonaKuchnia.plMagazynu Kuchnia. Wzięłam udział w ostatniej edycji konkursu „blogujemy”, którego tematem były przepisy wigilijne. Konkurs prowadzony był przez internetową stronę tegoż właśnie magazynu. Wygrał mój przepis na zupę z czerwonej cebuli i suszonych śliwek. Nagrodą była publikacja mojego przepisu na łamach gazety w wersji papierowej, którą możecie kupić już dziś i wypróbować wszystkie opublikowane tam wspaniałe przepisy. Artykuł
SprawdzonaKuchnia.plnaszym stole. Danie jest niesamowicie dobre, lekko słodki smak mleka kokosowego w połączeniu z imbirem, kminkiem i ostrością papryczki chilli, to raj dla podniebienia. Konsystencja tego dania przypomina gęstą zupę, najlepszym dodatkiem do soczewicy jest chlebek naan. Można podać dodatkowo pieczoną rybę lub krewetki. Dzięki takim dodatkom będzie to wspaniały pożywny posiłek w orientalnym stylu. Polecam! Print Soczewica z mleku
SprawdzonaKuchnia.plnaszym kraju nosi nazwę, pęczotta. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów , sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii . W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy
SprawdzonaKuchnia.plpyszny domowy żurek. Do zakwasu dodaję aromatyczny czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, żeby zakwas był jeszcze lepszy, niektórzy używają zakwasu żytniego chlebowego, ale moim zdaniem ten do zupy jest o niebo lepszy i delikatniejszy. Oczywiście, zakwas na żurek można kupić gotowy w butelce, trzeba tylko poszukać takiego, który ma w składzie, to co niezbędne! Dziś przepis na zakwas
SprawdzonaKuchnia.plzyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję po nałożeniu na talerz nie powinien pływać jak w zupie. Mój jest w 100% z kiszonej kapusty, uwielbiam ją, a szczególnie swojską. Jeśli wasza kapusta będzie dość kwaśna nawet po wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt
SprawdzonaKuchnia.pljest ciemniejszy niż pączków klasycznych, to również z powodu mąki. Pączki szprycujemy po usmażeniu, a pieczone nadziewamy przed. Jeśli macie jakiś swój ulubiony i sprawdzony, przepis na pączki, bułki, zupę czy inną potrawę to proszę, podzielcie się z nami. Print Pączki orkiszowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pączki z mąki orkiszowej, pyszne! Course Pieczywo Cuisine
SprawdzonaKuchnia.plświetne nadaje się na kanapki śniadaniowe, uwielbiam je z domowym twarożkiem i awokado. Chleb można wykorzystać na grzanki, które będą fantastyczne jako dodatek do jajek po benedyktyńsku lub do zupy cebulowej. Chleb przygotowany jest na zakwasie żytnim, więc jego smak jest lekko kwaśny, a konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna. Wykonanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do ręcznego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jesień to festiwal dyni, przygotowujemy z niej pierożki, ciasta, dżemy i oczywiście zupy dyniowe na które przepisy znajdziecie już na mojej stronie. Dziś o innym daniu z pomarańczowej królowej, a mianowicie o makaronie z dynią i jarmużem. Danie niesłychanie proste i bardzo smaczne będzie super na obiad lub kolację. Do sosu dyniowego dodałam bardzo zdrowy jarmuż
SprawdzonaKuchnia.plsię do lasu po kilka listków 😉 Czosnek niedźwiedzi można uprawiać w przydomowych ogródkach, sadzonki są do kupienia wczesną wiosną, na przykład przez internet. Świeże liście koniecznie wykorzystajcie do sałatek, zup lub kanapek. Z liści można przygotować również pesto lub zrobić nalewkę, którą możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne
SprawdzonaKuchnia.ploczywiście czasu gotowania. Długie gotowanie sprawi, że pozbędziemy się wody z pomidorów, co zagęści konsystencję przecieru. Długie gotowanie nie jest potrzebne, jeśli przygotowujecie przeciery pomidorowe z myślą o zupach pomidorowych. Jeśli potrzebujecie przecieru do sosów pomidorowych, pizzy czy spaghetti to należy gotować je dość długo, aby były gęste. Smacznego! Print Przecier pomidorowy II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.pltakich jak na przykład młode warzywa. Szczególnie smaczne są marchewki i buraczki, których wiosną jest pod dostatkiem! Młodą marchewkę zazwyczaj wykorzystujemy do surówek, a buraczki do chłodników czy wiosennych zup , a warto spróbować ich w formie grillowanej. Można przygotować je klasycznie na grillu węglowym lub w piekarniku. Warzywa z piekarnika już kiedyś proponowałam Wam i zapraszam po przepis warzywa
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Niewątpliwą królową jesieni, jest dynia! Ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe , ravioli , serniki , gnocchi lub pulpeciki … a mieliście już okazję spróbować słodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost
SprawdzonaKuchnia.pl