można tak zwanych “resztek”. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki czy natkę marchewki zróbmy z nich pesto. Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, tart, kanapek, tortilli czy zup. Spróbujcie koniecznie Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pesto z natki marchewki Składniki na pesto z natki marchewki. 4 dkg orzechów nerkowca 2 pełne łyżki
MeCookspozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane grzybki nie wymagają pasteryzacji. Wywar po gotowaniu grzybów ten bez octu zlałam do butelek i pasteryzowałam 15 minut. Idealnie nadaje się do zupy grzybowej lub wszelkich potraw z grzybami aby podkręcić smak
W garach u GosiKilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamdużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić. I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo lub do zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie
W garach u Gosikostka masła 250g lub margaryny do pieczenia 4 jajka 1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1i 0,5 szklanki cukru 6 pełnych stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec” 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wino. Podgrzewać
W garach u Gosipostępujemy z pozostałymi składnikami i drugim budyniem, które mieszamy w oddzielnej misce. Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy masę śmietanowo-jogurtową, łyżka po łyżce na przemian kolorami ( łyżka do zupy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym
To co lubię - gotuję i polecamkoniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrosło. W garnku rozgrzewamy olej i porcjami nakładamy ciasto. Najlepiej łyżką od zupy, którą za każdym razem maczamy w kubku z wodą (wtedy ciasto nie klei nam się do łyżki.) Usmażone racuchy odkładamy na ręcznik papierowy, przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem. Racuchy
To co lubię - gotuję i polecamwitaminę B1, B2, B3, B5,witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest. W kuchni używam go niemal do wszystkiego : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa. Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła
Eli Gotowanieskropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka. W połączeniu z delikatnym mięsem z kurczaka może stworzyć fantastyczną sycącą sałatkę na lekki,dietetyczny obiad. Jest genialnym składnikiem zup jarzynowych, zapiekanek makaronowych, tart warzywnych, naleśników z farszem, no i oczywiście niezawodnych koktajli. Wybierając seler naciowy koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na jego łodygę.- ważne, żeby była odpowiednio jędrna oraz twarda
Ostra na Słodkoprzykład jus to „rosół rumiany tęgi”, który gotowano kładąc na dnie rondla warstwę słoniny, następnie warstwę cebuli, a na koniec mięso i warzywa. Jus wykorzystywano jako bazę do szarych zup, sosów i innych potraw. Resteron to z kolei aromatyczny rosół o żółtawym kolorze, gotowany na bazie cielęciny, kuropatw, bażantów i kur. Natomiast korbulon to gotowana woda z octem, włoszczyzną
Trzeci talerzkwiaty cukinii mięsem, a w wersji wegetariańskiej nadziewa je grzybami z kaszą, są naprawdę pyszne! Kwiaty nie tylko smażymy. Można jeść je również na surowo, dodawać do sałatek oraz zup. Dziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów
SprawdzonaKuchnia.pllodówki ok 30 minut przed przygotowaniem sałatki. Ser kroimy w grube plastry (ok 7mm). Po drugie - pomidory. Muszą być dojrzałe, ale nie za miękkie (te lepiej wykorzystać do zupy lub sosu), mięsiste i dojrzałe w słońcu. Mieszanka kilku gatunków i kolorów - jak najbardziej, choć kolorystycznie nie będzie to już "włoska flaga". Pomidory również kroimy w grube plastry
Obiad gotowycała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa. Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach oraz szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Grzyby suszone wrzucić na roztopione masło i chwilę przesmażyć. Wlać 100 ml wody i dusić aż grzyby zmiękną. Mięso kaczki, grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce
królestwo garówcukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe
Kuchnia z widokiem na ogródparze lub gotowane w wodzie, czy też pieczone w folii aluminiowej. Niedozwolone są potrawy smażone w głębokim tłuszczu, jak również pokarmy wędzone i peklowane. Nie należy też zagęszczać zup śmietaną lub zasmażką, a tylko zawiesiną mleka i mąki. Z pośród produktów żywnościowych zalecane są produkty chude, jak chude mięso i chude wędliny, chudy nabiał, pszenne pieczywo, biały ryż, słodkie owoce
ProstePesto.pl