naszym kraju nosi nazwę, pęczotta. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów , sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii . W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy
SprawdzonaKuchnia.plpyszny domowy żurek. Do zakwasu dodaję aromatyczny czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, żeby zakwas był jeszcze lepszy, niektórzy używają zakwasu żytniego chlebowego, ale moim zdaniem ten do zupy jest o niebo lepszy i delikatniejszy. Oczywiście, zakwas na żurek można kupić gotowy w butelce, trzeba tylko poszukać takiego, który ma w składzie, to co niezbędne! Dziś przepis na zakwas
SprawdzonaKuchnia.plzyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję po nałożeniu na talerz nie powinien pływać jak w zupie. Mój jest w 100% z kiszonej kapusty, uwielbiam ją, a szczególnie swojską. Jeśli wasza kapusta będzie dość kwaśna nawet po wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt
SprawdzonaKuchnia.pljest ciemniejszy niż pączków klasycznych, to również z powodu mąki. Pączki szprycujemy po usmażeniu, a pieczone nadziewamy przed. Jeśli macie jakiś swój ulubiony i sprawdzony, przepis na pączki, bułki, zupę czy inną potrawę to proszę, podzielcie się z nami. Print Pączki orkiszowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pączki z mąki orkiszowej, pyszne! Course Pieczywo Cuisine
SprawdzonaKuchnia.plświetne nadaje się na kanapki śniadaniowe, uwielbiam je z domowym twarożkiem i awokado. Chleb można wykorzystać na grzanki, które będą fantastyczne jako dodatek do jajek po benedyktyńsku lub do zupy cebulowej. Chleb przygotowany jest na zakwasie żytnim, więc jego smak jest lekko kwaśny, a konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna. Wykonanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do ręcznego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jesień to festiwal dyni, przygotowujemy z niej pierożki, ciasta, dżemy i oczywiście zupy dyniowe na które przepisy znajdziecie już na mojej stronie. Dziś o innym daniu z pomarańczowej królowej, a mianowicie o makaronie z dynią i jarmużem. Danie niesłychanie proste i bardzo smaczne będzie super na obiad lub kolację. Do sosu dyniowego dodałam bardzo zdrowy jarmuż
SprawdzonaKuchnia.plsię do lasu po kilka listków 😉 Czosnek niedźwiedzi można uprawiać w przydomowych ogródkach, sadzonki są do kupienia wczesną wiosną, na przykład przez internet. Świeże liście koniecznie wykorzystajcie do sałatek, zup lub kanapek. Z liści można przygotować również pesto lub zrobić nalewkę, którą możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne
SprawdzonaKuchnia.ploczywiście czasu gotowania. Długie gotowanie sprawi, że pozbędziemy się wody z pomidorów, co zagęści konsystencję przecieru. Długie gotowanie nie jest potrzebne, jeśli przygotowujecie przeciery pomidorowe z myślą o zupach pomidorowych. Jeśli potrzebujecie przecieru do sosów pomidorowych, pizzy czy spaghetti to należy gotować je dość długo, aby były gęste. Smacznego! Print Przecier pomidorowy II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.pltakich jak na przykład młode warzywa. Szczególnie smaczne są marchewki i buraczki, których wiosną jest pod dostatkiem! Młodą marchewkę zazwyczaj wykorzystujemy do surówek, a buraczki do chłodników czy wiosennych zup , a warto spróbować ich w formie grillowanej. Można przygotować je klasycznie na grillu węglowym lub w piekarniku. Warzywa z piekarnika już kiedyś proponowałam Wam i zapraszam po przepis warzywa
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Niewątpliwą królową jesieni, jest dynia! Ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe , ravioli , serniki , gnocchi lub pulpeciki … a mieliście już okazję spróbować słodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost
SprawdzonaKuchnia.plzapas na cały rok suszonych, marynowanych i mrożonych grzybów! Rydze najlepiej smakują marynowane w occie, smażone lub duszone w sosach nie poleca się suszenia rydzy, lub dodawania ich do zup. Dzisiaj wykorzystam rydze do wspaniałego i bardzo prostego sosu na bazie serka mascarpone i śmietany. Sos jest bardzo smaczny, delikatny i aromatyczny można zjeść go ze świeżym domowym chlebem
SprawdzonaKuchnia.plwpisać w wyszukiwarkę na górze strony “ Wielkanoc “, a pokażą się wszystkie propozycje. Po deserach polecam pasztety, sałatki, dodatki takiej jak gravlax no i oczywiście zupy! Zapraszam, częstujcie się smacznego! Print Sernik pomarańczowy na spodzie z figami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny lekko wilgotny, delikatnie puszysty sernik z nutą pomarańczy Course Desery
SprawdzonaKuchnia.plsię przed problemami związanymi z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Seler naciowy może się jednocześnie okazać świetnym dodatkiem do sałatek i surówek, można też z niego przyrządzić pożywną i zdrową zupę. Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas powinien znaleźć takie tanie z selerem naciowym, które będzie odpowiadało jego indywidualnym preferencjom. Artykuł Skarby natury. Seler naciowy i jego właściwości pochodzi
ProstePesto.pltylko ilościowo. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie określonego wywaru i trzymanie go w lodówce lub nawet zamrożenie. W ten sposób na jego bazie można zrobić nie tylko zupy, ale też sosy lub gotować na nim kaszę lub ryż. Analogicznie w lodówce można przechowywać ryż, makaron lub kaszę. To ledwie kilka przykładów na to, że proste przepisy i sposoby na optymalizację
ProstePesto.plposiekany koperek. Polewamy sosem i mieszamy. Sos Składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku Artykuł Sałatka makaronowa z ciecierzycą i indykiem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku