Pierogi z mięsem z rosołu 146rozmaity sposób, nie tylko obgryzając kości :) Moje dzieci mogłyby jeść rosół każdego dnia, więc mamy rosół co najmniej dwa razy w tygodniu. Kiedyś to była dla mnie świąteczna zupa, a dziś.... jakiś czas temu byliśmy ze Smakoszem na weselu, jeszcze przed przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D Tymczasem rosół często gości
Na kulinarnym poligonie
Sałatka z makaronu z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami i orzechami 154każdą okazję. Może być na ciepło albo na zimno, z sosem albo w jedynej dopuszczalnej przez mojego Niejadka wersji - czyli bez niczego (no dobra, jeszcze jako dodatek do zupy pomidorowej też u nas przejdzie :) Dziś przedstawiam Wam pyszne i sycące danie z makaronem w roli głównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka z makaronu z zielonym, aromatycznym pesto
Na kulinarnym poligonie
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 168jest pyszny i potrzebuje naprawdę niewiele, by być pysznym. Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać
Na-talerzu.pl
Sałatka z kalafiorem i warzywami 1203należy sposób w jaki podacie tę sałatkę, jeśli rzecz jasna przypadnie Wam do gustu. Polecamy. A Wy w jaki sposób jeszcze podajecie kalafiora? Czyli poza zapiekanka , kotletami, sałatką i zupą? Zapraszamy do podzielenia się swoimi pomysłami. Możecie to zrobić w komentarzu pod postem lub na Facebook . Sałatka z kalafiorem i warzywami składniki: 1 średni kalafior 1 duży pomidor 2 ogórki
Kuchnia Na Wypasie
Clafoutis z agrestem 177sięgnąć po dowolne owoce jako dodatek. Fajnie sprawdzą się jeżyny, jabłka, gruszki, czereśnie czy śliwki. Szukasz przepisów na dania z kuchni francuskiej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę cebulową . The post Clafoutis z agrestem appeared first on MeCooks Blog
MeCooks
Pesto z natki marchewki 173można tak zwanych “resztek”. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki czy natkę marchewki zróbmy z nich pesto. Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, tart, kanapek, tortilli czy zup. Spróbujcie koniecznie Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pesto z natki marchewki Składniki na pesto z natki marchewki. 4 dkg orzechów nerkowca 2 pełne łyżki
MeCooks
Grzybki marynowane 133pozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane grzybki nie wymagają pasteryzacji. Wywar po gotowaniu grzybów ten bez octu zlałam do butelek i pasteryzowałam 15 minut. Idealnie nadaje się do zupy grzybowej lub wszelkich potraw z grzybami aby podkręcić smak
W garach u Gosi
Przecier pomidorowy 132Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy
To co lubię - gotuję i polecam
Fasolka szparagowa z marchewką, jarzynka do obiadu 136dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić. I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo lub do zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie
W garach u Gosi
Ciasto na grzańcu 181kostka masła 250g lub margaryny do pieczenia 4 jajka 1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1i 0,5 szklanki cukru 6 pełnych stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec” 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wino. Podgrzewać
W garach u Gosi
Ciasto jogurtowo-śmietankowe 137postępujemy z pozostałymi składnikami i drugim budyniem, które mieszamy w oddzielnej misce. Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy masę śmietanowo-jogurtową, łyżka po łyżce na przemian kolorami ( łyżka do zupy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym
To co lubię - gotuję i polecam
Racuchy – potargane pączki 137koniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrosło. W garnku rozgrzewamy olej i porcjami nakładamy ciasto. Najlepiej łyżką od zupy, którą za każdym razem maczamy w kubku z wodą (wtedy ciasto nie klei nam się do łyżki.) Usmażone racuchy odkładamy na ręcznik papierowy, przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem. Racuchy
To co lubię - gotuję i polecam
Ocet Jabłkowy 138witaminę B1, B2, B3, B5,witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest. W kuchni używam go niemal do wszystkiego : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa. Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła
Eli Gotowanie
10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ SELERA NACIOWEGO DO SWOJEJ DIETY JUŻ DZIŚ! 151skropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka. W połączeniu z delikatnym mięsem z kurczaka może stworzyć fantastyczną sycącą sałatkę na lekki,dietetyczny obiad. Jest genialnym składnikiem zup jarzynowych, zapiekanek makaronowych, tart warzywnych, naleśników z farszem, no i oczywiście niezawodnych koktajli. Wybierając seler naciowy koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na jego łodygę.- ważne, żeby była odpowiednio jędrna oraz twarda
Ostra na Słodko
Galarepa na biało duszona – kuchnia galicyjska 153przykład jus to „rosół rumiany tęgi”, który gotowano kładąc na dnie rondla warstwę słoniny, następnie warstwę cebuli, a na koniec mięso i warzywa. Jus wykorzystywano jako bazę do szarych zup, sosów i innych potraw. Resteron to z kolei aromatyczny rosół o żółtawym kolorze, gotowany na bazie cielęciny, kuropatw, bażantów i kur. Natomiast korbulon to gotowana woda z octem, włoszczyzną
Trzeci talerz