przygotowałam na wołowinie, która niesamowicie podbija smak dania. To dzisiejsze leczo to takie trochę danie w duchu zero waste. Kawałek wołowiny bez kości często wykorzystuję do gotowania rosołu czy zupy pomidorowej – potem idealnie nadaje się właśnie do dań jednogarnkowych bo jest już miękkie i nie trzeba marnować czasu na gotowanie wołowiny. Leczo – jak robicie? Na kiełbasie, boczku
Dorota Smakujegarnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości. Skrzydełka wyjmujemy z rosołu (rosół użyjemy np. na bazę do zupy) W głębokiej patelni umieszczamy miód, konfiturę z jarzębiny, wino i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy skrzydełka. doprawiamy pieprzem. Po kilku minutach duszenia mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością
Gotowanie jest łatwerodzimej tradycji przygotowywanie posiłków zawsze była ważnym momentem każdego dnia. Wiele rodzin do dzisiaj wspólnie spożywa śniadanie, bardzo często składające się z kakao, kawy czy herbaty oraz jajecznicy lub zupy mlecznej. Mimo tego obecnie mało kto ma czas na poranne smażenie czy gotowanie, a szybkie zjedzenie kanapki z nieświeżego pieczywa raczej nie zadowala większości ludzi. Właśnie dlatego spora część osób
ProstePesto.plWytrawne ciastka francuskie z żółtym serem to idealna zakąska do piwa albo dodatek do czystych zup, taki szybki rodzaj „pasztecika” z ciasta francuskiego! Ciasto francuskie umożliwia nam wykonywanie wielu dań. Wystarczy odrobina wyobraźni, a można stworzyć coś wykwintnego np. kurczaka w cieście francuskim lub bardzo prostego jak dzisiejsze ciastka. Przeważnie ppisy z ciastem francuskim są proste, bardzo smaczne i dają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinia jest bardzo uniwersalna, delikatna w smaku, dość tania a jeśli macie gdzie ją wyhodować niesamowicie obradzająca. Można z niej przygotować dania zarówno wytrawne jak i słodkie, dodać do zupy, zrobić dżem. Cukinię można jeść na surowo, ja bardzo lubię grillowaną. Podsmażona chwilę na patelni zmięknie i można dodać do niej wszystko to co lubimy a ona przyjmie smak: kiełbasę
Dorota Smakujegazu, dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Posypujemy bazylią. Sprawdź również przepis na: Wege burrito Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami Sałatkę z pomidorów ze smażoną mozzarellą Zupę z pieczonej papryki i pomidorów Pastę z soczewicy i suszonych pomidorów Hummus pomidorowy
CzarnawisienkaZupa z cukinii z groszku Tortille z kurczakiem i cukinią Cukinie faszerowane Mielone w cukiniowych krążkach Cukinia w cieście curry Curry z cukinią Jajka … Czytaj dalej 8 pomysłów na cukinię
czarrna od kuchnisposób przyrządzenia oraz użyte przyprawy i dodatki. „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych” zawiera instrukcje odnoszące się między innymi do kolejności serwowania dań. Zupa podawana przed daniem mięsnym nie jest traktowana jako pierwsze danie, a jako „ entr é es ”, po którym następuje część główna uczty, czyli pierwsze danie. „Liczba półmisków (assiettes) należących do pierwszego
Trzeci talerzzawijanie burrito - to Wam rozjaśni bardziej o czym piszę). Tak zawinięte burrito podsmażamy na suchej patelni grillowej lub w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z dodatkami 🤤 Sprawdź również przepis na: Zupę meksykańską z mięsem, fasolą i kukurydzą Śniadaniową quesadillę z jajecznicą i boczkiem
Czarnawisienkakwaśnicę, a że wróciliśmy dopiero co z gór i kwaśnic trochę mąż pojadł, to miał bieżące porównanie ;) Już po pierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy na zdjęciu :) Na drugie - dla męża klasycznie po śląsku i opolsku - rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą. Podana wyjątkowo pięknie! Ja wzięłam sznycel wieprzowy i rozmiar lekko mnie przeraził
bistro mamaminut. Najczęściej kupuję ćwiartki kurczaka, które luzuję z kości i skóry, mięso wrzucam do zamrażalnika a ze skóry i kości oraz warzyw gotuję buliony drobiowe na zupę- zero waste u nas nic się nie marnuje w kuchni. Z 2 ćwiartek kurczaka gotuję obiad dla 2 osób, można z nich zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym, kotlety siekane , stripsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKalafior to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Kto nie jadł nigdy zupy kalafiorowej (czy choćby jarzynowej) albo gotowanego kalafiora z zasmażką jako surówkę? Kalafior możemy jednak przygotować także na kilka mniej oczywistych sposobów. Ja przygotowałam już grzanki z kalafiorem na kolację, kotlet mielony z kalafiorem , a nawet puree z kalafiora . Dziś przyszła pora na kolejny eksperyment - stek
Z notatnika dietetyka