cudownie po prostu, są wspaniałe na przetwory zimowe. Moje przetwory robię z pomidorów Lima, niektórzy mówią o nich "paprykowe". Przygotowałam z nich dzisiaj passatę. Można ją wykorzystać na zupę, sos czy rozcięczyć, aby otrzymać pyszny sok. SKŁADNIKI: 5 kg dojrzałych pomidorów polnych sół, pieprz, cukier (niekoniecznie) do smaku 5 ząbków czosnku WYKONANIE: pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać
Kuchnia Beatyzjadło, bo przecież rośnie, a ten nic, nawet do stołu podejść nie zechce, a jeśli już przypadkiem zaszczyci nas swoją obecnością przy tym stole, to męczy się nad tą zupą, jakby największe katusze przeżywał. Nikt go nie karmi i na siłę mu do ust jedzenia nie pakuje, bo to przecież niehumanitarne, ale człowiek ostatnie pokłady cierpliwości uruchamia, żeby
Na kulinarnym poligonieUrosła nam (nam czyli rodzicom w ogródku ;) duża dynia, a więc nie tylko zupy, ale i makarony z żółtym sosem królować zaczęły na naszym stole. Dynia sama w sobie mi nie smakuje, ale za to w połączeniu z pikantną chili, albo z aromatycznymi suszonymi pomidorami smakuje wspaniale. Dodam, że po cichu liczyłam, że słoneczny, żółty sos skusi mojego Niejadka
Na kulinarnym poligonierozmaity sposób, nie tylko obgryzając kości :) Moje dzieci mogłyby jeść rosół każdego dnia, więc mamy rosół co najmniej dwa razy w tygodniu. Kiedyś to była dla mnie świąteczna zupa, a dziś.... jakiś czas temu byliśmy ze Smakoszem na weselu, jeszcze przed przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D Tymczasem rosół często gości
Na kulinarnym poligoniekażdą okazję. Może być na ciepło albo na zimno, z sosem albo w jedynej dopuszczalnej przez mojego Niejadka wersji - czyli bez niczego (no dobra, jeszcze jako dodatek do zupy pomidorowej też u nas przejdzie :) Dziś przedstawiam Wam pyszne i sycące danie z makaronem w roli głównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka z makaronu z zielonym, aromatycznym pesto
Na kulinarnym poligoniejest pyszny i potrzebuje naprawdę niewiele, by być pysznym. Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać
Na-talerzu.plnależy sposób w jaki podacie tę sałatkę, jeśli rzecz jasna przypadnie Wam do gustu. Polecamy. A Wy w jaki sposób jeszcze podajecie kalafiora? Czyli poza zapiekanka , kotletami, sałatką i zupą? Zapraszamy do podzielenia się swoimi pomysłami. Możecie to zrobić w komentarzu pod postem lub na Facebook . Sałatka z kalafiorem i warzywami składniki: 1 średni kalafior 1 duży pomidor 2 ogórki
Kuchnia Na Wypasiesięgnąć po dowolne owoce jako dodatek. Fajnie sprawdzą się jeżyny, jabłka, gruszki, czereśnie czy śliwki. Szukasz przepisów na dania z kuchni francuskiej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę cebulową . The post Clafoutis z agrestem appeared first on MeCooks Blog
MeCooksmożna tak zwanych “resztek”. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki czy natkę marchewki zróbmy z nich pesto. Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, tart, kanapek, tortilli czy zup. Spróbujcie koniecznie Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pesto z natki marchewki Składniki na pesto z natki marchewki. 4 dkg orzechów nerkowca 2 pełne łyżki
MeCookspozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane grzybki nie wymagają pasteryzacji. Wywar po gotowaniu grzybów ten bez octu zlałam do butelek i pasteryzowałam 15 minut. Idealnie nadaje się do zupy grzybowej lub wszelkich potraw z grzybami aby podkręcić smak
W garach u GosiKilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamdużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić. I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo lub do zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie
W garach u Gosikostka masła 250g lub margaryny do pieczenia 4 jajka 1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1i 0,5 szklanki cukru 6 pełnych stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec” 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wino. Podgrzewać
W garach u Gosipostępujemy z pozostałymi składnikami i drugim budyniem, które mieszamy w oddzielnej misce. Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy masę śmietanowo-jogurtową, łyżka po łyżce na przemian kolorami ( łyżka do zupy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym
To co lubię - gotuję i polecamkoniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrosło. W garnku rozgrzewamy olej i porcjami nakładamy ciasto. Najlepiej łyżką od zupy, którą za każdym razem maczamy w kubku z wodą (wtedy ciasto nie klei nam się do łyżki.) Usmażone racuchy odkładamy na ręcznik papierowy, przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem. Racuchy
To co lubię - gotuję i polecam