polecam inną wersję, równie smaczną, równie łatwą do przygotowania, ale o zdecydowanie wyraźniejszym smaku. Jakiś czas temu odkryłam, że pomidory kochają masło orzechowe. Robiłam już kilka razy zupę pomidorową z masłem orzechowym, dlatego teraz postanowiłam wzbogacić zwykły sos pomidorowy o smak własnie masła orzechowego. Do tego klopsiki gotowane w sosie, a nie smażone i wyszedł pyszny, oryginalny obiad. Polecam Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis ) – doskonała na przekąskę, postne dni oraz Boże Narodzenie. Pomysły na pieczarki: ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Zupa pieczarkowa krem ** Duszone pieczarki ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g świeżych pieczarek 1 jajko 1 szklanka wody do ciasta 1 szklanka mąki olej
Kulinarny S.O.S.pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu. Przybieramy startą czekoladą i owocami. Artykuł Krem z kaszy manny z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuchudym twarogiem innym domowym serem sałatkowym Sałatka z botwinki i sera to pyszny sposób na letnią sałatkę. Jest smaczna i zdrowa. Liście młodych buraczków nadają się nie tylko na zupę. na ciepło, czy chłodnik. Z botwinki można przyrządzać smaczne, zdrowe i kolorowe sałatki, albo koktajle pełne witamin i minerałów. Tym razem proponuję wypróbować mój przepis na błyskawiczną sałatkę z botwinki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięalbo na lunch czy kolację w towarzystwie sosów , np czosnkowego czy jogurtowego. Pamiętajcie, że sok z cukinii, który odciskamy by uzyskać gęstą masę na pancakes można wykorzystać do gotowania zupy czy ryżu , jest bogaty w składniki odżywcze, szkoda go wyrzucać. Można go też zamrozić. PRZEPIS BEZGLUTENOWE PANCAKES Z CUKINII Składniki: 2 cukinie (ok 600g) 2 jajka 3 łyżki mąki bezglutenowej
Dorota Smakujejedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Zakisiłam botwinkę w kefirze, gdyż potem można zrobić błyskawiczny chłodnik z botwinki, bo chłodnik to najlepsza zupa na upały. Przeważnie przygotowuję chłodnik tradycyjnie, obgotowując botwinkę, potem łączę z rzodkiewką lub ogórkiem, dodaję kefir albo jogurt, czasami dodaję jajko ja tutaj: przepis na chłodnik litewski. Polecam też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubijam lub blenduję. Smażę na tej samej patelni jak zwykłe naleśniki. Zajadam na słodko lub słono. Można także pokroić w paski lub kostkę i podaję jako makaron z zupą lub rosołem. Smacznego
SaganekPieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach są smaczne, zdrowe, pozbawione dodatkowych, niepotrzebnych i często mało przyjaznych dla naszego zdrowia składników. Spotkałam się też z opinią, że smakują jak tekturka. Chlebek, który dzisiaj prezentuję jest wyjątkowo smaczny, dużo tańszy, zdrowszy
gotuj ze mnąkwiatach czy pierdołach w domu. Akurat wspomniane warzywa są bogate w karoten i są słodkawe, może akurat dlatego sobie je upodobałam. Moża z nich równie dobrze upiec ciasto, ugotować zupę, nazmażyć dżemu czy zrobić curry, podsumowując: możesz wszytko! Tym razem babaty upiekłam, wypatroszyłam i nadziałam. Już pomalutku mogę cieszyć się własnymi warzywami, ale w miedzyczasie hoduję też kiełki, które wykrzystałam
greenscarfparmeńską, cebulę, suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie). Użyj ulubionego pieczywa, np. jasny chleb, bagietkę, ciabattę, bułkę paryską. Gniazdo nasienne z pomidorów wykorzystaj do innego dania, np. leczo , zupy pomidorowej . . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Jajka faszerowane pieczarkami Pastę z paluszkami krabowymi Zapiekankę z cukinią Sałatkę z brokułami i szynką Tosty z opiekacza
Kulinarny S.O.S.Jedno z najprostszych śniadań wszech czasów. Owsianka! Miałam długą przerwę. Pamiętam z dzieciństwa jako jedną z zup mlecznych, później długo długo nic - odrzuciłam na wiele lat mleko. I to nie ze względów zdrowotnych, po prostu nie znosiłam jego smaku. Wróciłam po latach... Nie piję mleka często, ale jak mam zrobić owsiankę, to nie wyobrażam sobie wersji na wodzie :) Owsianki
bistro mamamiesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym czasie mamy pyszny dodatek do sałatek, zupa, napoi, do przetworów albo do kosmetyki, można zrobić z nich np tonik. PRZEPIS NA OCET JABŁKOWY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki : 0,5 szkl skórek i ogryzków jabłkowych 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
Dorota SmakujeGulasz z batatów Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się
Blendmanokazji też smacznie wykorzystałam łodygę brokuła, która po obróbce jest tak samo smaczna jak jego różyczki. Więc następnym razem nie wyrzucajcie tej części, ale dodajcie do potrawki, gulaszu czy zupy! Sos można połączyć z makaronem, ryżem lub kaszą. Jest bardzo treściwy i pożywny, ale zarazem lekki. Nie pozostawia uczucia ciężkości, co niejednokrotnie ma miejsce po posiłkach mięsnych. Tego typu dania
Healthycreations.plwielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki
Kuchnia MagdaLeny