zupa - 39309 przepisów (strona:1697/2621)

BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 110

czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę przelać przez sito do "czystości" i odstawić, na co najmniej 12 godzin, żeby nabrała wigilijnej mocy

pieprzny smaczek
Sałatka z brukselki z sezamem i granatem 84

Zima to czas brukselki. Warto wiedzieć, że można wykorzystać ją w inny sposób niż rozgotowaną w zupie warzywnej. Brukselkę można piec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki . Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem . Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół

Codzienne Gotowanie
Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę 95

kadry z mojej kuchni i gotowania. Ciecierzyca zwana też cieciorką czy groszkiem włoskim to składnik wielu popularnych dań. Można przygotować z niej hummusy i pasty, sałatki, potrawki i gulasze, zupy. Ciecierzycę najczęściej kupujemy w formie suszonej oraz w gotowej już ugotowanej w słoiku lub puszce. Poniżej przedstawiam Wam podstawowy sposób gotowania soczewicy suszonej. Możecie ugotować więcej i zamrozić gotowe porcje

Dorota Smakuje
Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma. 79

nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową. Zapomniałam o tym przepisie na pierogi z rybą. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas segregowania zdjęć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące skrzydełka z kurczaka 58

idealna propozycja na obiad, lub jako przekąska na imprezę. Składniki oraz sposób przygotowania: Rozbijam kilka jajek, przyprawiam według uznania sól, pieprz, czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, cary, trochę magi do zupy, papryka słodka, szczypta ostrej papryki. Miksuje blenderem, ale krótko i wrzucam do tych jajek skrzydełka. Następnie do osobnej miski wsypuję mąkę tortową, do mąki dodaje przyprawy sol, pieprz, papryka, kurkuma

Wasze Przepisy
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 55

dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm. Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach. Jak rozpoznać świeżą rybę? Oto prosta checklista, zabierzcie ją do sklepu oraz wykorzystacie w kuchni: zapach   – świeża ryba posiada tylko charakterystyczny zapach własny i woń wody morskiej; oczy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami do barszczu czerwonego 104

Święta już coraz bliżej. Co prawda u mnie w domu rodzinnym jada się zupę grzybową z uszkami, ale w tym roku święta będą inne. Zostaję w domu z moją najbliższą rodziną. Czas także na nowe tradycje. Postanowiłam wypróbować barszcz czerwony Dania Babci Zosi marki SYS. Zero chemii, pyszny smak, idealnie doprawiony. Do tego upiekłam pierożki z kapustą i pieczarkami, niebo

Ana Mari's world
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 104

podaje się go z grzybowymi uszkami. Niektórzy preferują spożywanie go wraz z krokietami z kapustą, inni zaś z fasolką albo makowymi kluskami. Jeśli nawet ktoś zdaje się być zwolennikiem zupy grzybowej, to jednak kwaśno-słodkiego barszczu nigdy nie może zabraknąć wśród 12 tradycyjnych potraw. Barszcz czerwony Przygotowanie barszczu idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Garnki dobrej klasy to podstawa w kuchni. Wybierz najlepsze garnki dla siebie 69

Gotowanie jest niemożliwe bez posiadania porządnych garnków. Dzięki nim można zrobić smaczną zupę, makaron, ryż, a także wiele innych potraw, które rozgrzewają w chłodne dni i doskonale sycą. Jeśli szukasz nowych garnków, sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas ich wybierania. Wielkość i ergonomia Garnki dopasowane do typu kuchenki Materiał, z którego są wykonane garnki Garnki […] Artykuł Garnki dobrej klasy

Pogotujmy.pl
Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami 86

dość ostra. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach Artykuł Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jak upiec dynię piżmową? 102

kupimy jej oryginalną odmianę niekrzyżowaną. Skóra dyni piżmowej jest niejadalna.  Miąższ tej dyni ma zdecydowanie mniej skrobi niż dynia Hokkaido, więc rekomenduje jej użycie do wszelakich sosów, zup, kremów lub jako warzywo do pieczenia. Dynia piżmowa sama w sobie może być świetnym daniem, jeśli trafisz na pyszną i słodką sztukę to będzie to prawdziwa uczta. Przygotowanie takiej potrawy jest

SMYKWKUCHNI
Sól - przyjaciel czy wróg? 99

bardzo dużą ilością - w końcu używamy tylko szczyptę tu i szczyptę tam. Z pewnością nie jest to aż cała łyżeczka. I prawdopodobnie rzeczywiście nie użyjemy aż 5g dosalając sobie zupę. Jednak jeśli wliczymy w te 5g jeszcze całą sól zawartą w kupowanych przez nas produktach (np. paluszki, chipsy, gotowe dania) prawdopodobnie okaże się, że spożywamy jej nawet 2-3 krotnie

Z notatnika dietetyka
Precle z posypką migdałową 101

posmakowały i od tamtego czasu robię je u siebie w domu często. Migdały nadają preclom lekko słodkiego smaku, który mi osobiście bardzo odpowiada. Precle podać możecie jako dodatek do zupy czy do piwa, ale oczywiście możecie zajadać się także samymi preclami, zwłaszcza zaraz po ich upieczeniu, gdyż wyjęte z piekarnika i jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Znajdziesz mnie na Instagram

MeCooks
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 99

dusimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry. Chwilę przesmażamy razem. Po chwili dolewamy tyle wody, żeby rozpuściła nam się pasta curry. Nie za dużo, żeby nie zrobić z tego zupy ;) Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy mrożony groszek. Zostawiamy tak jeszcze na 3-4 minuty i curry gotowe. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati. Danie jest bardzo proste

vegetanie

Proponowane wyszukiwania