zupa - 39012 przepisów (strona:1689/2601)

Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun. Recenzja książki a także przepis na tureckie bułeczki - Pogaca. 71

Zaczynamy od śniadań, w tym dziale poznamy przepisy na tureckie pieczywo. Bułeczki, bajgle czy obwarzanki. Następnie autor zaprasza nas na Ajran i Kebab czyli obiad. Tutaj zjemy dużo warzyw, zupy z soczewica, kurczaka na różne sposoby no i oczywiście jagnięcinę. Tej ostatniej zjada się chyba w Turcji najwięcej.  Książka pisana jest powiedziałabym w formie pamiętnika czy też dziennika

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb żytni razowy na zakwasie 93

następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i dopiekamy ok 40 min. Studzimy na kratce Artykuł Chleb żytni razowy na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Palestyna Książka Kucharska 60

święta trójca, czyli sok z cytryny, oliwa i za’tar, stała w zasięgu każdego stołownika “. Po śniadaniach mamy przekąski, pasty i sosy, przystawki warzywne i sałatki, zupy, warzywne dania główne, ryby, mięso, pieczywo i łakocie. Na koniec jest słowniczek: spiżarnia i polityka w Palestynie. Szczerze polecam i zachęcam do lektury i gotowania. W Palestynie jest dużo smacznych przepisów

Tajemnice Smaku
Po prostu bigos 116

książką albo w kuchni. Wybrałam kocyk, ale naszła mnie chęć na bigos. Bigos robię rzadko, ale dużo. Wkładam w słoiczki, tyndalizuję i zawsze jest. Tak samo robię z zupami, których za dużo ugotuję, flakami czy leczo.  Przepis na bigos, który podaję to wersja świąteczna, na co dzień dodaję do kapusty co  mam akurat pod ręką. Nigdy nie używam

Co w garnkach piszczy
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 90

Drożdżowe paluchy chlebowe pieczone z makiem i sezamem, do złocistego rumianego koloru. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku podłużne bagietki. Przekąska zamiast chipsów, dodatek do kremowej zupy lub świeżej sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie

ProstePesto.pl
Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach. 88

Marchewka zawsze była jednym z moich ulubionych warzyw. Myślę, że miało na to wpływ jej wszechstronne gastronomiczne użycie. Możemy z niej przygotować praktycznie wszystko. Zupy, wywary, placki, dodatki do obiadu, kluski, frytki , chipsy, soki , dżemy, ciastka owsiane , ciasto marchewkowe, surówki. Jest również przepyszna surowa, bez żadnej obróbki. Idealna jako przekąska dla dorosłych, dzieci (nawet tych najmniejszych – słupki marchewki służące jako

wysmienity
Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność 89

medycynie wschodu i działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta wspomaga organizm, gdy brakuje witamin. Można pić zarówno sok z kapusty, jak i dodawać ją do zup i sałatek. Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność Herbata z pigwą i sokiem malinowym – przepis Składniki 1 łyżeczki liściastej dowolnej herbaty – ja użyłem czerwonej 200 ml wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb) 351

musztardę i drobno posiekaną natkę pietruszki . Ugotowane jajka obieramy, a później kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Ugotowane warzywa odcedzamy od wywaru warzywnego (którego możemy wykorzystać do przygotowania zupy ), a następnie siekamy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość bardzo dobrze mieszamy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem , oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi . Sałatka jarzynowa bez ziemniaków najlepiej

WegePrzepis
SERNIK Z DODATKIEM DYNI 109

Długo szukałam przepisu na sernik z dodatkiem dyni.Ostatnio posmakowało nam to warzywko.Były takie placuszki z dyni i zupa z dyni na ostro ale nie było żadnego ciasta.Przepis na ten sernik znalazłam na blogu  Moniki  więc tam was zapraszam po inne równie smakowite przepisy :).Sernik wyszedł obłędny w lekko pomarańczowym odcieniu, :) SKŁADNIKI 1kg sera z wiaderka 5 jajek

Mała w garnku miesza
Adjika 71

orzechami i pikantną zieloną. Adijka jest genialnym dodatkiem do marynat. Wymieszana z jogurtem podkręca każdego kurczaka. Jest fajną bazą do dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie

ladykitchen
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 88

zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:)  Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych,  robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym

Smaczny zeszyt
Przepis na najlepszy placek po węgiersku. Nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w domu 85

bardzo drobno posiekaj. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystko z jajkami i mąką ziemniaczaną oraz solą i pieprzem. Na średniej patelni rozgrzej olej, ciasto nakładaj za pomocą chochli do zupy (mniej więcej jedna chochla na jeden placek), uformuj duży, ale niezbyt gruby placek, smaż na złoty kolor z obu stron. Przepis na placki również tutaj . Na talerz połóż placka

Kulinarna Polska
PUREE Z DYNI 100

zupka z dyni oraz sernik.Ale na razie pokażę Wam jak zrobić takie puree z dyni. Jest bardzo proste w wykonaniu.A kiedy zrobimy sobie takie puree możemy je dodać do zupy,pasty do smarowania pieczywa lub ciasta. Kolor i gęstość takiego puree  zależy od rodzaju dyni.Najlepsza według mnie jest dynia Hokkaido ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor i nie zawiera dużo

Mała w garnku miesza
Regionalne potrawy Kaszub 82

swoim własnym językiem regionalnym — kaszubskim. Co więcej, Kaszuby i jego mieszkańcy mają do zaoferowania naprawdę smaczne regionalne potrawy kaszubskie. Co, więc dobrego można zjeść w tym regionie? Przystawki oraz zupy Kaszuby jako region [...] Artykuł Regionalne potrawy Kaszub pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami 85

Usłyszałam ostatnio w jakiejś reklamie, że kurczak zawsze smakuje ;-) Czy to gotowany, pieczony, smażony, czy w sałatce, zupie, rosole, na kanapce... Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego przepisów na drób nigdy dość.  Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka kilka kawałków suszonych pomidorów 1 mała cebulka troszkę oleju z zalewy z pomidorów suszony tymianek suszona bazylia słodka mielona papryka sól

Kuchnia domowa Ani