zupa - 39012 przepisów (strona:1683/2601)

Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem 57

Ugotowałam rosół, oczywiście na kurczaku zagrodowym, innych już nie kupuję. I tak od razu zaczęłam kombinować co zrobić z mięsem. Potrawka – wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki

Kardamonovy
Dal z grochem i pieczonym bakłażanem 52

niego 3/4 upieczonych warzyw i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przykrywamy pokrywką i gotujemy około godziny (w razie potrzeby można dolać trochę wody, dal ostatecznie ma mieć konsystencję gęstej zupy). Groch ma się rozpadać między palcami. Dal doprawiamy solą. Podajemy go z ryżem, resztą pieczonych warzyw i pokrojonymi w plasterki papryczkami chili. Artykuł Dal z grochem i pieczonym bakłażanem pochodzi

Kardamonovy
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 57

niej nastawiona, byłam przekonana, że nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie

Kardamonovy
Kokosanki 60

przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 65

Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Bananowe pierniczki 112

Przecier mango… Pycha Spróbujcie też pysznej lemoniady i kompotów PURENA (np. 1 saszetka daje 2 L gotowej lemoniady). Proste przygotowanie, fajny smak. PURENA posiada w swojej ofercie też zupy krem bez konserwantów, cukru i barwików. PURENA – 100% owoców i warzyw zamkniętych w wygodnej saszetce Na stronie PURENA znajdziecie też wiele pysznych inspiracji kulinarnych. Warto sprawdzić Ja dziś polecam

Słodkie okruszki
Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami 46

troszkę masła i wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć do zrumienienia. Nalać zupkę do talerza, dodać (wg uznania chipsów z czosnku i grzanek). Autor przepisu: Monika Gowik Artykuł Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
10 książek kulinarnych pod choinkę 49

odsłonach - od klasycznej po odważne w wyszukanych smakach. Wszystkie przepisy są łatwe, ale niebanalne. Dzięki nim można szybko zdobyć wiedzę o ramenie i nauczyć się perfekcyjnie gotować tę japońską zupę.  Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić. "Smacznie, zdrowo, ekspresowo. Poradnik dla kreatywnych i zapracowanych", Anna Kłosińska To nie tylko książka z przepisami, ale i doskonały poradnik

My Chcemy Jeść
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 65

Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu w oka mgnieniu Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową 75

Zarówno pieczarki jak i fasolka szparagowa należą do tych warzyw, które znakomicie sprawdzają się jako składnik główny wielu dań. Są świetne w sosach, gotowane, w zupach czy jako składnik sałatek. Można po nie sięgać przez okrągły rok, gdyż pieczarki dostępne są na świeżo cały czas, a fasolkę jeśli nie w świeżej formie bez problemu kupić można mrożoną. Tym razem pieczarki

MeCooks
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. 69

czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy osączone i drobno pokrojone grzyby. Całość przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Wodę z grzybów można dodać np. do zupy grzybowej. Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Jak ugotować kaszę gryczaną: W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody

To co lubię - gotuję i polecam
Koci lament – kuchnia podkarpacka 101

Koci lament to jedno z tych unikatowych wigilijnych dań, które doceniają wszyscy znający je od dzieciństwa, a które u pozostałych wywołuje zdziwienie. W dawnych czasach koci lament serwowano jako zupę, której nie mogło zabraknąć przy wigilijnym stole. Składa się ona z gotowanej fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Według Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem (powiat brzozowski) danie to można podawać

Trzeci talerz
Zupa gulaszowa 127

cebule 60 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek 2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 1 słoiczek koncentratu 200 g musu z pieczonej dyni … Czytaj dalej Zupa gulaszowa

czarrna od kuchni
Barszcz czerwony Wigilijny 83

Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z

Marcepanowa kuchnia