zupa - 39012 przepisów (strona:1684/2601)

Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki 67

wsadzamy na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Pieczemy w 180 stopniach. Artykuł Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Karp z grzybami i warzywami w sosie 72

Proste historie z karpiem świątecznym w sosie z zupą grzybową. Pachnie lasem, i magią świąt. składniki ryba: 450 g warzywa mrożone/marchewka, seler,ziemniaki,cebula,pietruszka słupki/ albo świeże 20 dkg mrożonych podgrzybków 3 dzwonka z karpia 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki sos grzybowy: 1 garść suszonych pieczarek/ można dodać świeże/ 1 cebula

wesoła kuchnia
Świętuję nie marnuję! 51

dużo pierogów, zamróź je od razu, jeśli braknie to szybko możesz ugotować te zamrożone i będą świeże Dania możesz też pasteryzować (np. bigos, czy kapustę z grzybkami lub zupę). Jak świętować żeby nie marnować? Po więcej porad dotyczących niemarnowania żywności w święta (ale nie tylko) zapraszam Was na profil Banku Żywności w Krakowie . Aktualnie Bank prowadzi kampanię Świętuję nie marnuję

365 dni dookoła kuchni
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 58

ciągu całego roku. Postne i nietłuste potrawy przysłużą się każdemu. Jednak przy cukrzycy warto zwrócić uwagę na te dania, które zawierają dużą ilość węglowodanów. O ile czysty barszcz czy zupa grzybowa nie wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne

Dietolog
Krokiety wigilijne 582

zbyt duże, przygotowujemy wersję z farszem z dodatkiem pieczarek. W takim wypadku warto dodać do niego wodę spod namoczonych suszonych grzybów (np. tych użytych do zrobienia kapusty lub zupy grzybowej ) dzięki czemu będzie bardziej aromatyczny. Możesz również użyć samych pieczarek podsmażonych z cebulką. Gdy planujesz jeść krokiety nie tylko w święta, możesz również postawić na farsz mięsny – będą jeszcze

okolicepalnika.pl
Krokiety ruskie. Kto jeszcze nie próbował, będzie zaskoczony, jakie są pyszne 334

ruskie? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj na dużą patelnię, od razu nią poruszając, aby rozlało się po całej powierzchni. Smaż przez przez 30-60 sekund aż naleśnik się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę

Kulinarna Polska
BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 101

czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę przelać przez sito do "czystości" i odstawić, na co najmniej 12 godzin, żeby nabrała wigilijnej mocy

pieprzny smaczek
Sałatka z brukselki z sezamem i granatem 76

Zima to czas brukselki. Warto wiedzieć, że można wykorzystać ją w inny sposób niż rozgotowaną w zupie warzywnej. Brukselkę można piec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki . Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem . Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół

Codzienne Gotowanie
Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę 74

kadry z mojej kuchni i gotowania. Ciecierzyca zwana też cieciorką czy groszkiem włoskim to składnik wielu popularnych dań. Można przygotować z niej hummusy i pasty, sałatki, potrawki i gulasze, zupy. Ciecierzycę najczęściej kupujemy w formie suszonej oraz w gotowej już ugotowanej w słoiku lub puszce. Poniżej przedstawiam Wam podstawowy sposób gotowania soczewicy suszonej. Możecie ugotować więcej i zamrozić gotowe porcje

Dorota Smakuje
Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma. 72

nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową. Zapomniałam o tym przepisie na pierogi z rybą. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas segregowania zdjęć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące skrzydełka z kurczaka 49

idealna propozycja na obiad, lub jako przekąska na imprezę. Składniki oraz sposób przygotowania: Rozbijam kilka jajek, przyprawiam według uznania sól, pieprz, czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, cary, trochę magi do zupy, papryka słodka, szczypta ostrej papryki. Miksuje blenderem, ale krótko i wrzucam do tych jajek skrzydełka. Następnie do osobnej miski wsypuję mąkę tortową, do mąki dodaje przyprawy sol, pieprz, papryka, kurkuma

Wasze Przepisy
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 50

dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm. Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach. Jak rozpoznać świeżą rybę? Oto prosta checklista, zabierzcie ją do sklepu oraz wykorzystacie w kuchni: zapach   – świeża ryba posiada tylko charakterystyczny zapach własny i woń wody morskiej; oczy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami do barszczu czerwonego 94

Święta już coraz bliżej. Co prawda u mnie w domu rodzinnym jada się zupę grzybową z uszkami, ale w tym roku święta będą inne. Zostaję w domu z moją najbliższą rodziną. Czas także na nowe tradycje. Postanowiłam wypróbować barszcz czerwony Dania Babci Zosi marki SYS. Zero chemii, pyszny smak, idealnie doprawiony. Do tego upiekłam pierożki z kapustą i pieczarkami, niebo

Ana Mari's world
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 87

podaje się go z grzybowymi uszkami. Niektórzy preferują spożywanie go wraz z krokietami z kapustą, inni zaś z fasolką albo makowymi kluskami. Jeśli nawet ktoś zdaje się być zwolennikiem zupy grzybowej, to jednak kwaśno-słodkiego barszczu nigdy nie może zabraknąć wśród 12 tradycyjnych potraw. Barszcz czerwony Przygotowanie barszczu idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Garnki dobrej klasy to podstawa w kuchni. Wybierz najlepsze garnki dla siebie 61

Gotowanie jest niemożliwe bez posiadania porządnych garnków. Dzięki nim można zrobić smaczną zupę, makaron, ryż, a także wiele innych potraw, które rozgrzewają w chłodne dni i doskonale sycą. Jeśli szukasz nowych garnków, sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas ich wybierania. Wielkość i ergonomia Garnki dopasowane do typu kuchenki Materiał, z którego są wykonane garnki Garnki […] Artykuł Garnki dobrej klasy

Pogotujmy.pl