zupa - 39012 przepisów (strona:1682/2601)

Zalety mrożonych warzyw i owoców w kuchni 70

najwyższymi standardami produkcji i technologii przetwarzania. Możemy samodzielnie komponować posiłki, kupując warzywa mrożone pakowane każde osobno, lub korzystać z gotowych mieszanek, jak np. warzywa na patelnię, mieszankę do zup, kompotów - wybór odpowiednich produktów jest ogromny. Jak przygotować smaczny posiłek z mrożonek - zasady By nie tracić witamin i minerałów zamkniętych w mrożonkach, pamiętajmy o kilku zasadach: trzymajmy w stanie zamrożenia produkty

Kuchcik gotuje
Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą 67

cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki. Artykuł Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 97

masy. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min Artykuł Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie 76

opiera się na postnych potrawach, my przygotowujemy różne gatunki mięsa na wiele sposobów. Na świąteczny obiad doskonale sprawdza się wołowina, wieprzowina jak i drób , specjalnie też przygotowujemy świąteczne sałatki . Zupy już nie gotujemy na obiad, gdyż do mięsa zawsze podaję czerwony barszcz wigilijny do popicia, w bulionówce. W tym wpisie znajdziecie nasze najlepsze przepisy, które idealnie sprawdzą się jako danie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami 61

piekarniku około 40 min w 180 stopniach. Jeżeli cukinia jest miękka, potrawa jest gotowa. Jeszcze jedna uwaga. Resztę cukinii, która nam została z wydrążania, możemy zużyć do zrobienia zupy krem, placków, pasty lub po prostu, dodać do mojego przepisu zamiast ciemnego ryżu. Artykuł Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ryżowe placki mojej babci 37

zawiera głównie przepisy na wypieki), ma dla mnie jednak wartość sentymentalną. Babcia była dla mnie najważniejszą osobą w życiu, była uosobieniem spokoju, wyrozumiałości, piękna (również zewnętrznego) i robiła najlepszą zupę fasolową na świecie. W momencie, gdy skończyłam smażyć placki, dotarło do mnie, że ma dzisiaj urodziny. Miałaby 93 lata. Wracając jednak do samego przepisu. Nigdy nie jadłam placków zrobionych

Kardamonovy
Harissa 57

przypraw do tego przepisu, jest naprawdę niesamowity. I świeży czosnek. Podstawa. Genialne połączenie.  Harissa to pasta używana między innymi w kuchniach Turcji i Libii. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, mięs. Bardzo dobrze sprawdza się jako uzupełnienie jogurtu naturalnego. Ja zaproponowałam ją Wam przy okazji zajadania się  kotletami z kaszy jaglanej .  Składniki: 8 suszony papryczek chili

Kardamonovy
Frytki z selera 53

Korzystając z tego, że My gdzieś biegał, mogłam w spokoju kucharzyć po swojemu – dla siebie. Byłam bardzo ciekawa smaku pieczonego selera, więc postanowiłam zrobić sobie frytki. Zupa z selera należała zdecydowanie do moich smaków, więc po frytkach nie spodziewałam się niczego innego. Dooobre! Rano jeszcze na szybkensa zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty . I to był mój sobotni obiad

Kardamonovy
Sałatka z kurczakiem i popcornem 63

Już dawno miałam ochotę zrobić jakąś potrawę z popcornem. Pierwsze pomysły dotyczyły zup. Skończyło się jak zwykle na zieleninie. Najbardziej jestem zadowolona z sosu miodowo-musztardowego. Bardzo sympatycznie zagrał z całą resztą. Powiem Wam szczerze, że najbardziej obawiałam się tego, że popcorn zmięknie i zrobi się nieapetyczny. I teraz nie wiem, czy zawrotne tempo zjedzenia sałatki spowodowało, że nie zdążył

Kardamonovy
Pieczona brukselka 53

lubi albo nie. Tak, wiem, odkrywcze. My i ja (my) należymy do tej pierwszej grupy, nawet chyba kiedyś Wam pisałam, że zawsze prowadzimy walki o te kapustki, zajadając się zupą jarzynową. Dziś walk nie było, nażarliśmy się po kokardki. Dużym plusem jest czas pieczenia, brukselka piecze się błyskawicznie. Zróbcie koniecznie. Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka

Kardamonovy
Kapusta włoska pieczona pod beszamelem 51

ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka

Kardamonovy
Koktajl z jarmużem, gruszką i jabłkiem 38

Przez cały weekend bawię się z jarmużem: zupa od teściów, pierogi i właśnie koktajl. W kuchni zdychały jabłka, nadmiar otrębów też spowodował, że miałam potrzebę coś zmiksować. Milion witamin, same dobroci, zero cukru i innych niepotrzebności. Miotałam się jedynie pomiędzy wodą a mlekiem. Skończyłam na wodzie. I jest git. Składniki: 3/4 szklanki wody garść jarmużu 1 gruszka 1 jabłko

Kardamonovy
Pieczone kotlety z soczewicy 57

chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało… mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ na to co je mój mąż

Kardamonovy
Śledzie w sosie tatarskim 60

Wiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych

Kardamonovy
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 51

Wczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść

Kardamonovy