zupa - 39012 przepisów (strona:1713/2601)

Racuchy z jabłkami i cytryną 116

czeluściach swojej zamrażarki znalazłam porzeczki i drożdże - to drugie zwłaszcza teraz towar luksusowy . Kto by pomyślał, jeszcze parę mięsięcy temu, że zatęsknimy za drożdżami? Chłopaki mają dość zup, które u mnie w domu są dość często więc padło na racuchy. Zapach nieziemski, można się zrelaksować trąc jabłuszka i skórkę z cytryny no i wyrobić mięśnie w trakcie mieszania ciasta. Porcja

Kuchnia Pełna Emocji
Tarta koperkowa ze szparagami i jajkami przepiórczymi 127

stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią).   Odmierzamy od str. główki długość ok. 10 cm, pozostałą cześć odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy). Rada: jeśli macie grube szparagi przecinamy je po długości, na dwie równe części. Tarta: Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy

Moniki Smakołyki
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 83

zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.   Ryżowa sałatka z łososiem i wakame Czas przygotowania:  20 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym – błyskawiczny obiad 89

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Szparagi myjemy i odrywamy im twarde końcówki (można z nich zrobić zupę krem). Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm. Wrzucamy je na patelnię z piersią kurczaka i smażymy. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jakiś 5 minutach

e-PrzepisyKulinarne
Hummus ze szparagami 137

szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam tę cudowną pastę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jadalne chwasty – Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy 93

prawdziwy chwast. Trudno ja wyplenić, rośnie wszędzie. Dzięki temu jest też wspaniała. Delikatna w smaku, łatwo dostępna, warto obrywać jej młode pędy i dodawać do sałatek lub dań gotowanych: zup, kasz, gulaszy, wszędzie tam gdzie dodalibyśmy zieleninę by podnieść walory zdrowotne dania. PRZEPIS GWIAZDNICA I GULASZ Składniki gwiazdnica i gulasz: 200g suchej ciecierzycy 1 pęczek gwiazdnicy 1 duża cebula

Dorota Smakuje
Placki z kukurydzą 75

Przepis na placki z kukurydzą Po kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami

Blendman
Naturalny antybiotyk 103

witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk. Seler Warzywo to uwielbiane ze względu na podnoszenie walorów smakowych zup, a także świetny składnik diety odchudzających, ma aż 86 udowodnionych cennych składników w swojej budowie. Seler zawiera dwukrotnie większą ilość witaminy C, niż w cytrusach, choć jego smak zupełnie

MamaOskarka
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 158

się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą po zrobieniu gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z indyka w sosie porowym 73

możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%) sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek

Moja pasja smaku
Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa 93

pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Proste ciasto, placek z rabarbarem, bez miksera 77

stopniach Jeśli lubimy lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Artykuł Proste ciasto, placek z rabarbarem, bez miksera pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 131

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak samo pyszna na ciepło jak i po wystygnięciu. Uwielbiam ją jeść  z oliwą truflową lub mieszanką octu balsamicznego z oliwą, solą i rozmarynem.  Focaccię można upiec w wersji podstawowej z solą

Pora na pora i pomidora
Makaron musze nadziewany wędzonym łososiem, kaparami, serami w sosie śmietanowym 105

dziś, dziś zjem, bo zaczyna się majówka i będzie grill a ja mam przygotowane fenomenalne stejki. Jestem zupełnie zakochana we wszystkich wege przepisach, ale i tak najbardziej smakuje mi zupa z krewetkami, którą ugotowałam mamie i której nie ma na blogu. A ja zajadałam się nią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest

Mango Papaja
Żytnie muffinki z otrębami i suszonymi pomidorami 103

może sam się zaskoczyć ile rzeczy można przygotować z wyciąganych zapasów z szafek.  Dzisiaj pora na wytrawne muffinki zamiast pieczywa. Żytnie, pachnące, świetne do "zagryzania". Do podania z zupą, sałatką, pastami czy przystawkami. Składniki (12 sztuk) -2 szkl. mąki żytniej -1/2 szkl. otrąb pszennych -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -1 szkl. mleka -2 jajka

Zielona Kuchnia