zupa - 39012 przepisów (strona:1724/2601)

Lawasze - ormiańskie podpłomyki 98

Lawasze albo inaczej chlebek ormiański to bardzo popularny na całym Zakaukaziu chlebek. Jedzą go w Turcji, Gruzji czy Azerbejdżanie. Lawasze to znakomity dodatek do mięs, dipów, zup czy past. Sam smakuje również wyśmienicie, spróbujecie go upiec? W oryginale piecze się go w specjalnych piecach umieszczonych w ziemi i nazywa się je tonirami. Ormiańskie chlebki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 91

dodaj do makaronu, całość wymieszaj z sosem pomidorowym (sos dodawaj według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj parmezan. I jak? Pycha prawda! Smacznego! Zobacz też: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Drobiowe pulpeciki z serem Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Artykuł Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Śniadanie: Najprostsza shakshuka 76

składniki tego pysznego dania. U nas w domu zawsze mamy porcje zamrożonego sosu pomidorowego. Gotujemy go dużo, ponieważ jest to doskonała baza do sosów do makaronów , sosów do mięsa , zup itp. Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Poporcjowany, zamknięły w woreczkach strunowych, może leżeć w zamrażalniku do 2 miesięcy. Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym

Niedzielny kucharz
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami i serem żółtym 108

Moje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa

Cynamonowe szczęście
Algieria - Karczochy z groszkiem i bobem (Tbikha) 93

Już trzeci raz pojawia się tu danie kuchni algierskiej. Była  chorba frik , czyli zupa pomidorowa z ciecierzycą i zieloną pszenicą oraz  cous cous aux sept légumes , czyli kuskus z siedmioma warzywami. Dzisiaj proponujemy karczochy, niezbyt kojarzące się z kuchnią Maghrebu i inspirowane przepisem z bloga The Teal Tadjine . Tak się również złożyło, że jest to setny przepis

Roślinożerni urlopowicze
Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty 95

cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy ricottę. Dodajemy esencję waniliową. Mieszamy śmietanę z serem. Artykuł Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszne pączki z marmoladą 77

każdej strony. Pączki wyrażnie staną się lżejsze, że tak powiem Osuszamy pączki na ręczniczku papierowym. Artykuł Pyszne pączki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Walencja w skrócie 92

Tutaj zawsze dzieje się bardzo dużo. Restauracja jest pełna gości, choć nie jest ogromna to zalicza się do tych większych. Panuje tu kuchnia śródziemnomorska. W restauracji można zjeść od zup rybnych po same owoce morza które są bardzo smaczne. Wszystko jest przygotowywane od podstaw z dbałością o szczegóły i świeżość – dostawy świeżych produktów są codziennie. Komunikacja nie jest problemem

Gotuj po hiszpańsku
Kapusta zasmażana z soczewicą 98

szklanego lub plastikowego, zamykam przykrywką. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Taka kapusta jest gotowa i czeka aż po nią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA KAPUSTA ZASMAŻANA Z SOCZEWICĄ Składniki na kapusta zasmażana z soczewicą: 1 puszka soczewicy lub 1 szkl soczewicy gotowanej ćwierć główki kapusty 2 łyżki

Dorota Smakuje
Przepis dnia: Słodko-kwaśno-słony kalafior adobo 126

przyrządzenia i szybki – danie jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż. Kalafiora możesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec (my tak zrobiliśmy), albo podzielić na mniejsze różyczki. Tu znajdziesz przepis na spaghetti z pieczonym kalafiorem oraz zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem . Więcej przepisów na dania z pieczony

Niedzielny kucharz
Krem z ziemniaków 99

Krem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg ziemniaków pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia wrzątek czarnuszka Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z kalarepki z jogurtem i koperkiem 94

Jeśli lubicie surowe warzywa to polecam z całego serca zapomnianą przez wielu kalarepkę. W dzieciństwie jadłam ją w zupie, a dzisiaj przedstawiam mega pyszna i prostą surówkę. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako lunch do pracy.  Surówka z kalarepki z jogurtem i koperkiem / 2 porcje Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego

Moja smaczna kuchnia
Potrawka z kurczaka z rosołu 97

pomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż czy makaron oraz smaczna surówka

Dorota Smakuje
Jajka sadzone w grzybach 70

Nigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy

Kucharzyca
Jak gotować potrawy w szybkowarze? 81

tradycyjnych naczyń kuchennych. Jak gotować w szybkowarze? Aby nie zepsuć potrawy musimy dokładnie trzymać się czasu gotowania poszczególnych składników. Gulasze wołowe lub wieprzowe przygotujemy w 30-40minut, pożywna zupa na mięsie będzie gotowa w 30min. Więcej problemów może sprawiać ugotowanie ziemniaków, które w szybkowarze potrzebują zaledwie parę minut i łatwo je rozgotować. Szybkowaru nie należy również otwierać podczas gotowania

sierotka maRysia w kuchni