Zupa curry 266kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 mleczko kokosowe curry, kurkuma jarzynka sos sojowy ocet ryżowy mielony imbir chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Zupa curry
czarrna od kuchni
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 141oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 159miejscowości Terchová na Słowacji , gdzie urodził się słynny zbójnik, Juraj Jánošík. Haluszki to jedno z moich ulubionych dań kuchni słowackiej. Poza Vyprážaným sýrem czy Česnekovą polévką – aromatyczną zupą czosnkową. Bryndzove haluszki (Bryndzové halušky) to chyba najbardziej znana słowacka potrawa, choć te drobne kluseczki są powszechne w całym regionie karpackim. Po węgiersku to galuska albo nokedli
smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 138zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero
smakowitehistorie.com
Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów 214cebula suszona w płatkach około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów sól i pieprz do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia składników 180 g śmietana 18% do zup i sosów drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy
Słodkie okruszki
Kotlety z fasoli Jaś 218olej, podsmażamy. W kolejnym kroku fasolę wylewamy na durszlak i dobrze odcedzamy z płynu (płyn możemy zachować a nawet zamrozić i traktować jako wywar warzywny do innych dań czy zup) Do malaksera wrzucamy fasolę, kaszę ugotowaną zimną, cebulę i miksujemy w trybie pulsacyjnym by rozdrobnić masę. Teraz czas na doprawienie masy, dodajemy przyprawy i czosnek starty na tarce. Następnie, kiedy
Dorota Smakuje
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 137oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 131miejscowości Terchová na Słowacji , gdzie urodził się słynny zbójnik, Juraj Jánošík. To jedno z moich ulubionych dań kuchni słowackiej. Poza Vyprážaným sýrem czy Česnekovą polévką – aromatyczną zupą czosnkową. Bryndzove haluszki (Bryndzové halušky) to chyba najsłynniejszy słowacki przysmak, choć te drobne kluseczki są powszechne w całym regionie karpackim. Po węgiersku to galuska albo nokedli
smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 138zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero
smakowitehistorie.com
Mąka gryczana 133chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta
SmartBake.pl
Mąka z amarantusa 136czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest
SmartBake.pl
Babeczki czekoladowe – najlepszy przepis. 145długo. Upewnij się, że mąka z boków i dnia naczynia została dobrze wymieszana. Użyj sylikonowej szpatuły do dokładnego oczyszczenia brzegów miski. Dużą łyżką do lodów (lub chochlą do zupy) rozlej ciasto do foremek, tak aby wypełnić je tylko 2/3 objętości. Piecz w temp. 180*C przez ok 14-16minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test wypieczenia. Umieść drewniany patyczek
SmartBake.pl
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls 129subscribe Bułeczki drożdżowe po włosku nadziane zielonym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko. Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki. Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez
Lekcje w kuchni
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 159można sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły
Ugotowane pozamiatane